Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mitä eroa on kuminalla ja juustokuminalla?

Jeera eli juustokumina on eri asia kuin kumina.
Jeera eli juustokumina on eri asia kuin kumina. Shutterstock
Julkaistu 06.06.2025 17:31

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ruokaohjeissa saatetaan puhua kuminasta, juustokuminasta tai jeerasta. Tiedätkö, mikä on näiden mausteiden ero?

Kotikokki saattaa joskus hämmentyä reseptin ainesosaluettelon mausteista – erityisesti, jos reseptiä sattuu kääntämään esimerkiksi englannista suomeksi.

Kun englanninkielisissä resepteissä mainitaan 'cumin', saattaa se kääntyä virheellisesti kuminaksi. Oikeasti kyse on kuitenkin juustokuminasta, joka tunnetaan myös nimellä jeera.

Suomalaisille tuttu mauste kumina on sen sijaan englanniksi 'caraway'.

Lue myös: Ostatko mausteseoksia kaupasta? Kannattaisi tarkistaa yksi seikka

Kuminan ja juustokuminan ero

kumina 2380458449Kuvassa kuminan siemeniä.Shutterstock

Kumina ja juustokumina eroavat toisistaan oleellisesti, ja niiden makumaailmat ovat erilaiset.

Kuminaa eli kuminan siemeniä käytetään mausteena yleisesti esimerkiksi Pohjoismaissa ja Saksassa. Sillä maustetaan muun muassa leipiä ja erilaisia kaaliruokia. Kuminan maku on miedon lakritsinen tai aniksinen, aromaattinen, hieman makea ja karvas.

Juustokumina eli jeera on sen sijaan tuttu muun muassa aasialaisesta ja meksikolaisesta keittiöstä. Sen maku on hieman savuinen ja mausteinen. 

Meiran mukaan juustokuminalla saa ruokaan syvyyttä ja mausteiden hehkua ilman tulisuutta. 

– Monikäyttöinen mauste saa meksikolaisen ruoan, kuten chili sin carnen, maistumaan juuri oikealta, ja monessa aasialaisessa curryssa se on olennainen mauste.

Lue myös: Käytätkö sinäkin suola- ja pippurimyllyä väärin?

Katso myös: Et kai avaa pussia? Niksin avulla täytät maustepurkit helposti

0:17Et kai avaa pussia? Niksin avulla täytät maustepurkit helpostiKatso mausteniksi videolta!

Lisää aiheesta:

Mausteseos, joka kannattaisi löytyä sinunkin maustekaapistasiLöytyykö maustekaapistasi currya? Tätä et ehkä ole tajunnut suosikkituotteestaMoni kotikokki töpeksii suolan käytössä – vältä yleiset mokatYllättävä korvike parmesaanille ja tofusta helposti rapeampaa – ota talteen kasvisruokaniksit!Tätä et tiennyt kauppojen halpismausteista: "Näyttää edelleen pippurilta, mutta..."10 ainesosaa, jotka keittiöstäsi pitäisi löytyä: Näiden avulla teet entistä parempaa ruokaa!
RuokaMausteetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:36
    Leivonta

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat

  • Eilen10:58
    EM-koripallo

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä

  • Eilen07:45
    Leipä

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • to17:14
    Leivonta

    Lyömätön omenapiirakka! Sadun ohje on jopa "liian suosittu"

  • to10:35
    Arkiruoka

    Halpaa, terveellistä ja ravitsevaa – arkiruoka, jota sinunkin kannattaisi syödä