Ruokaohjeissa saatetaan puhua kuminasta, juustokuminasta tai jeerasta. Tiedätkö, mikä on näiden mausteiden ero?
Kotikokki saattaa joskus hämmentyä reseptin ainesosaluettelon mausteista – erityisesti, jos reseptiä sattuu kääntämään esimerkiksi englannista suomeksi.
Kun englanninkielisissä resepteissä mainitaan 'cumin', saattaa se kääntyä virheellisesti kuminaksi. Oikeasti kyse on kuitenkin juustokuminasta, joka tunnetaan myös nimellä jeera.
Suomalaisille tuttu mauste kumina on sen sijaan englanniksi 'caraway'.
Lue myös: Ostatko mausteseoksia kaupasta? Kannattaisi tarkistaa yksi seikka
Kuminan ja juustokuminan ero
Kumina ja juustokumina eroavat toisistaan oleellisesti, ja niiden makumaailmat ovat erilaiset.
Kuminaa eli kuminan siemeniä käytetään mausteena yleisesti esimerkiksi Pohjoismaissa ja Saksassa. Sillä maustetaan muun muassa leipiä ja erilaisia kaaliruokia. Kuminan maku on miedon lakritsinen tai aniksinen, aromaattinen, hieman makea ja karvas.
Juustokumina eli jeera on sen sijaan tuttu muun muassa aasialaisesta ja meksikolaisesta keittiöstä. Sen maku on hieman savuinen ja mausteinen.
Meiran mukaan juustokuminalla saa ruokaan syvyyttä ja mausteiden hehkua ilman tulisuutta.
– Monikäyttöinen mauste saa meksikolaisen ruoan, kuten chili sin carnen, maistumaan juuri oikealta, ja monessa aasialaisessa curryssa se on olennainen mauste.
Lue myös: Käytätkö sinäkin suola- ja pippurimyllyä väärin?
Katso myös: Et kai avaa pussia? Niksin avulla täytät maustepurkit helposti
0:17Katso mausteniksi videolta!