Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tätä soijakastiketta ei kannata syödä sushin kanssa

Japanilaista soijakastiketta syödään esimerkiksi sushin kanssa.
Japanilaista soijakastiketta syödään esimerkiksi sushin kanssa. Shutterstock
Julkaistu 07.06.2025 09:43
Toimittajan kuva

Wenla Wallin

wenla.wallin@mtv.fi

Tiedätkö, mitä eroa on japanilaisella ja kiinalaisella soijakastikkeella?

Soijakastike tuo suolaista ja umamista makua etenkin aasialaisiin ruokiin, mutta tiedätkö mitä eroa on japanilaisella ja kiinalaisella soijakastikkeella?

Japanilainen soijakastike on maultaan miedompaa, ja sitä syödään usein esimerkiksi sushin kanssa. 

– Vaalea japanilainen soija on täydellinen mauste vaalealle lihalle, kalalle ja vihanneksille, ja se sopii esimerkiksi dippikastikkeisiin, keittoihin ja marinadeihin, kerrotaan Godaren artikkelissa. 

Lue myös: Sushibuffet on omalaatuinen suomalaisten suosikki, jossa japanilainen ruokakulttuuri on ymmärretty väärin

Kiinalainen soijakastike on tiiviimpää 

Kiinalainen soijakastike on koostumukseltaan paksumpaa ja maultaan täyteläisempää.

Tämä paksumpi versio soijakastikkeesta sopii erinomaisesti esimerkiksi pataruokiin ja keittoihin. Kiinalainen soijakastike on japanilaista tiiviimpää, ja vain muutamalla tipalla saat ruokaan jo paljon makua. 

– Grillikaudella soija antaa grillilihalle sekä väriä että makua marinadissa. Ja se on tietenkin itsestäänselvä valinta ruskeaan kastikkeeseen, Godaren artikkelissa vinkataan.

Kiinalainen soijakastike ei sen sijaan ole paras valinta esimerkiksi sushin kanssa nautittavaksi.

Lue myös: Onko soijakastike gluteenitonta? Keliakialiitto tutki 14 kaupoissa myytävää soosia: "Herättää jatkuvasti keskustelua"

Mistä soijakastike on tehty?

Sekä japanilaisessa että kiinalaisessa soijakastikkeessa pääraaka-aineena on fermentoidut soijapavut. Japanilaiset soijakastikkeet sisältävät lisäksi paahdettua vehnää ja myös misotahnan valmistukseen käytettävää koji-hometta.

Fermentointiajoissa on eroja: japanilaisen soijakastikkeen käymisprosessi kestää useita kuukausia, kun taas kiinalainen soijakastike valmistuu viikoissa. Kiinalaiseen soijakastikkeeseen lisätään usein myös makeutta, joskus myös arominvahventeita.

Kiinalaisen ja japanilaisen soijakastikkeen lisäksi on myös olemassa esimerkiksi korealaista ja filippiiniläistä soijakastiketta, joissa on omat erityispiirteensä.

Avattu soijakastike säilyy parhaiten jääkaapissa.

Lue myös: Maustekastikkeiden oikeat säilytyspaikat: Kuuluuko soijakastike jääkaappiin?

Katso myös: Tiesitkö tämän soijapullokikan?

1:01Kolme hyödyllistä kikkaa maustamiseenKolme hyödyllistä kikkaa maustamiseen.

Lähteet: Godare, Institute of Culinary Education

Lisää aiheesta:

Chiliruoan "salainen ainesosa" voi yllättääMitä on misotahna?Edullinen ja hyvin säilyvä proteiinipommi jää monilta ostamatta yksinkertaisesta syystä: "Se on sääli"Yllättävä korvike parmesaanille ja tofusta helposti rapeampaa – ota talteen kasvisruokaniksit!Suositeltu päiväannos täyteen jo yhdestä ruokalusikallisesta! Näin hurjan määrän suolaa soijakastike sisältääSoija on kuin hyvä viini – tiesitkö tätä suositusta kastikkeesta?
RuokaAasialainen ruokaMausteetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:36
    Leivonta

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat

  • Eilen10:58
    EM-koripallo

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä

  • Eilen07:45
    Leipä

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • to17:14
    Leivonta

    Lyömätön omenapiirakka! Sadun ohje on jopa "liian suosittu"

  • to10:35
    Arkiruoka

    Halpaa, terveellistä ja ravitsevaa – arkiruoka, jota sinunkin kannattaisi syödä