Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tätä soijakastiketta ei kannata syödä sushin kanssa

sushi
Japanilaista soijakastiketta syödään esimerkiksi sushin kanssa. Shutterstock
Julkaistu 07.06.2025 09:43

Wenla Wallin

wenla.wallin@mtv.fi

Tiedätkö, mitä eroa on japanilaisella ja kiinalaisella soijakastikkeella?

Soijakastike tuo suolaista ja umamista makua etenkin aasialaisiin ruokiin, mutta tiedätkö mitä eroa on japanilaisella ja kiinalaisella soijakastikkeella?

Japanilainen soijakastike on maultaan miedompaa, ja sitä syödään usein esimerkiksi sushin kanssa. 

– Vaalea japanilainen soija on täydellinen mauste vaalealle lihalle, kalalle ja vihanneksille, ja se sopii esimerkiksi dippikastikkeisiin, keittoihin ja marinadeihin, kerrotaan Godaren artikkelissa

Lue myös: Sushibuffet on omalaatuinen suomalaisten suosikki, jossa japanilainen ruokakulttuuri on ymmärretty väärin

Kiinalainen soijakastike on tiiviimpää 

Kiinalainen soijakastike on koostumukseltaan paksumpaa ja maultaan täyteläisempää.

Tämä paksumpi versio soijakastikkeesta sopii erinomaisesti esimerkiksi pataruokiin ja keittoihin. Kiinalainen soijakastike on japanilaista tiiviimpää, ja vain muutamalla tipalla saat ruokaan jo paljon makua. 

– Grillikaudella soija antaa grillilihalle sekä väriä että makua marinadissa. Ja se on tietenkin itsestäänselvä valinta ruskeaan kastikkeeseen, Godaren artikkelissa vinkataan.

Kiinalainen soijakastike ei sen sijaan ole paras valinta esimerkiksi sushin kanssa nautittavaksi.

Lue myös: Onko soijakastike gluteenitonta? Keliakialiitto tutki 14 kaupoissa myytävää soosia: "Herättää jatkuvasti keskustelua"

Mistä soijakastike on tehty?

Sekä japanilaisessa että kiinalaisessa soijakastikkeessa pääraaka-aineena on fermentoidut soijapavut. Japanilaiset soijakastikkeet sisältävät lisäksi paahdettua vehnää ja myös misotahnan valmistukseen käytettävää koji-hometta.

Fermentointiajoissa on eroja: japanilaisen soijakastikkeen käymisprosessi kestää useita kuukausia, kun taas kiinalainen soijakastike valmistuu viikoissa. Kiinalaiseen soijakastikkeeseen lisätään usein myös makeutta, joskus myös arominvahventeita.

Kiinalaisen ja japanilaisen soijakastikkeen lisäksi on myös olemassa esimerkiksi korealaista ja filippiiniläistä soijakastiketta, joissa on omat erityispiirteensä.

Avattu soijakastike säilyy parhaiten jääkaapissa.

Lue myös: Maustekastikkeiden oikeat säilytyspaikat: Kuuluuko soijakastike jääkaappiin?

Katso myös: Tiesitkö tämän soijapullokikan?

1:01imgKolme hyödyllistä kikkaa maustamiseen.

Lähteet: Godare, Institute of Culinary Education

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka