Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tutkijat yrittivät kehittää uusia juustomakuja – tapahtuikin jotain odottamatonta

2:16Näin kokoat juustolautasen kuin ammattilainenKATSO MYÖS VIDEO: Rolling Cheese -juustokaupan yrittäjät Nelli ja Peter Steer kertovat, millaiset makuparit sopivat yhteen erityyppisten juustojen kanssa.
Julkaistu 22.02.2024 11:27

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tutkijoiden juustoprojekti sai hieman yllättävän käänteen. 

Sinihomejuusto ei välttämättä jatkossa enää ole pelkkää sinihomejuustoa. Nottinghamin yliopiston tutkijat ovat nimittäin puolivahingossa onnistuneet kehittämään erivärisiä sinihomejuustoja. 

Tutkijoiden tavoitteena oli kehittää uusia juustomakuja, mutta maun vaihtumisen sijaan juustot vaihtoivatkin hieman yllättäen väriä. Asiasta kertoo muun muassa ruotsalaismedia Expressen. Tutkimustuloksista raportoitiin NPJ Science of Food -julkaisussa.

Alkuperäinen roquefort-sinihomejuusto on alusta saakka, 1400-luvulta lähtien, ollut väriltään valkoista sinivihreillä homeraidoilla höystettynä. Sinihomejuustoa valmistetaan lisäämällä maitoon tai juustomassaan penicillium roqueforti -hometta. Juustoon pistetään ilmareikiä, jotta home saataisiin kukoistamaan siinä. Näin valmistetaan esimerkiksi suosittuja roquefort-, stilton- sekä gorgonzola-juustoja.

Lue myös: Tätä et ehkä tiennyt juuston parasta ennen -päiväyksestä

Juustot vaihtoivat väriä

Yliopiston tutkijat pystyivät selvittämään klassisen sinivihreän homesuoniston syntymekanismin juustossa. Home oli aluksi valkoista, jonka jälkeen se kehittyi keltavihreästä ruskeaksi, vaaleansiniseksi ja lopulta tumman sinivihreäksi. 

– Halusimme nähdä, voisimmeko kehittää uudenlaisia ja eri makuisia homekantoja, tutkimusta johtanut sienibiologian professori, tohtori Paul Dyer kommentoi yliopiston tiedotteessa.

Tutkijat onnistuivat kehittämään maultaan miedompia ja intensiivisempiä homejuustoja. Kehitysprosessin aikana tutkijat ymmärsivät, että myös sinihomejuuston väriä voitaisiin vaihtaa valmistuksen aikana. Lopulta tutkimuksissa kehitettiin sinihomejuustoa aivan uusissa väreissä. 

– Huomasimme, että eriväristen juustojen maku on hyvin samanlainen kuin alkuperäisessä sinihomejuustossa. Pieniä makueroja oli, mutta ei merkittäviä, tohtori Dyer sanoo.

Lue myös: Huoneenlämpöön jätetyn juuston syömäkelpoisuus mietityttää: "Riippuu siitä, että..."

Väri vaikuttaa makukokemukseen

Yliopiston sisäisissä makutesteissä tuli kuitenkin ilmi, että juuston väri vaikuttaa olennaisesti ihmisten makukokemukseen. Kun testaajat maistoivat vaaleansävyisiä sinihomejuustoja, he kokivat maun selkeästi miedommaksi kuin tummemmissa juustoissa, vaikka makueroja ei todellisuudessa ollut. 

– Tämä todistaa, että maut koetaan myös näköaistin kautta.

Yliopiston on tutkimustensa pohjalta aloittanut yhteistyön paikallisten juustontuottajien kanssa luodakseen uuden värisiä sinihomejuustoja myyntiin. 

Lue myös: Suomalaisilla on väärä käsitys juustojen ottamisesta huoneenlämpöön – näin kokoat täydellisen juustotarjottimen

Lähteet: Nottinghamin yliopisto, Expressen
 

Lisää aiheesta:

Tiesitkö? Näin sinihomejuustoa valmistetaanSipseihin lisätty väriaine teki ihon läpinäkyväksi tutkimuksessa: "Näyttää taikatempulta"Suosikkijuustoon laitetaan jatkossa mikrosiru – saatat syödä sen tietämättäsiTietty punaviini ehkäisi tutkimuksessa ikääntymisen merkkejä – asiassa vain pari muttaaTiesitkö tätä sinihomejuustosta? Tarinan mukaan eväänsä luolaan unohtanut lammaspaimen keksi herkun vahingossaTutkijat kehittelivät mullistavan maitosuklaan, joka hakkaa terveellisyydessä tumman suklaan – juju piilee yllättävässä ainesosassa
JuustoRuokaTutkimustuloksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juusto
  • 30.8.08:01
    Espanja

    Tällaista on maailman kallein homejuusto – kypsytetty kosteissa luolissa

  • 18.8.18:45
    Ruoka

    Joko testasit kahden ainesosan "pikajuuston"? Jennin älynväläyksestä hitti

  • 4.8.09:32
    Ruoka

    Miksi juuston pintaan ilmestyy valkoisia pilkkuja? Tästä on kyse

  • 9.7.09:48
    Raha

    Maailman kallein juusto myytiin 36 000 eurolla

  • 3.7.15:09
    Ruoka

    Oletko hoksannut tehdä näin fetalle? Hittilisuke lähes kaikelle