Tutkijoiden juustoprojekti sai hieman yllättävän käänteen.
Sinihomejuusto ei välttämättä jatkossa enää ole pelkkää sinihomejuustoa. Nottinghamin yliopiston tutkijat ovat nimittäin puolivahingossa onnistuneet kehittämään erivärisiä sinihomejuustoja.
Tutkijoiden tavoitteena oli kehittää uusia juustomakuja, mutta maun vaihtumisen sijaan juustot vaihtoivatkin hieman yllättäen väriä. Asiasta kertoo muun muassa ruotsalaismedia Expressen. Tutkimustuloksista raportoitiin NPJ Science of Food -julkaisussa.
Alkuperäinen roquefort-sinihomejuusto on alusta saakka, 1400-luvulta lähtien, ollut väriltään valkoista sinivihreillä homeraidoilla höystettynä. Sinihomejuustoa valmistetaan lisäämällä maitoon tai juustomassaan penicillium roqueforti -hometta. Juustoon pistetään ilmareikiä, jotta home saataisiin kukoistamaan siinä. Näin valmistetaan esimerkiksi suosittuja roquefort-, stilton- sekä gorgonzola-juustoja.
Lue myös: Tätä et ehkä tiennyt juuston parasta ennen -päiväyksestä
Juustot vaihtoivat väriä
Yliopiston tutkijat pystyivät selvittämään klassisen sinivihreän homesuoniston syntymekanismin juustossa. Home oli aluksi valkoista, jonka jälkeen se kehittyi keltavihreästä ruskeaksi, vaaleansiniseksi ja lopulta tumman sinivihreäksi.