Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Näin sinihomejuustoa valmistetaan

Sinihomejuusto ei olisi mitään ilman homekasvustoa.
Sinihomejuusto ei olisi mitään ilman homekasvustoa.Shutterstock
Julkaistu 30.11.2024 17:32

Emmi Niiniaho

Sinihomejuusto keksittiin puolivahingossa eteläranskalaisessa luolassa.

Home on yleisesti ottaen jotain sellaista, mistä tulisi olla huolissaan – varsinkin jos sitä löytää mustina pilkkuina kylpyhuoneesta tai karvaisen vihreänä kerroksena jogurtin pinnasta.

Sunnuntaina 1.12. julkaistavassa Halpa vs. kallis -jaksossa maistellaan kauppojen sinihomejuustoja. Löydät jakson MTV Katsomosta.

Toisaalta esimerkiksi lääketieteessä ja ruoassa homeella on kuitenkin melko oleellinen rooli, eikä monia yleisesti käytettyjä raaka-aineita ja ruokia edes olisi ilman hometta, kirjoittaa The Guardian.

Tarina paimenesta ja unohtuneesta eväsleivästä

Luonnollisesti homejuustoissa ja erityisesti sinihomejuustossa home on sangen näkyvä ja myös herkullinen elementti.

Sinihomejuuston syntyhistoria on hieman hämärän peitossa. Tarinan mukaan eteläranskalainen paimen Roquefortin kylästä unohti 600-luvulla lampaanjuustoa sisältäneen eväsleipänsä luolaan, sillä hänen keskittymistään haittasi paikallinen tyttö, The Guardian kertoo.

Monien kuukausien päästä samainen paimen löysi unohtuneen leipänsä Penicillium roqueforti -homeen peitossa. Hometta kasvoi luolan maaperässä. Tarina ei kerro, miksi paimen päätti homeesta huolimatta pistää unohtuneen leivän poskeensa, mutta siitä lähtien Penicillium roqueforti -hometta on käytetty tyypillisesti monissa eri sinihomejuustoissa.

Lue myös: Makutestissä pakastealtaan piparitaikinat: Klassikko jakoi raadin jyrkästi kahtia

Miten hometta hyödynnetään juuston valmistuksessa?

Eri juuston valmistajilla on erilaisia keinoja valmistaa sinihomejuustoa. Osa luottaa edelleen luontoäitiin ja antaa juustojensa kypsyä armeliaassa ympäristössä, jossa home saa luonnollisesti vaikuttaa juustoihin. 

sinihomejuusto, juustokiekkoSiniset "suonet" kulkevat koko juustokiekon läpi.Shutterstock

Esimerkiksi Saint Agur -juusto kypsyy 10 viikkoa luolissa, jossa homeen annetaan kasvaa ja antaa juustolle sen omaleimainen maku ja tekstuuri.

Useat juuston valmistajat kuitenkin lisäävät jauhemaista Penicillium roqueforti -viljelmää juustomaitoon, ennen kuin maito on sakeutunut.

Kun juusto on muotoiltu haluttuun muotoonsa, se jätetään kypsymään. Tässä kohtaa ruostumattomat terästangot tungetaan juustoon, mikä mahdollistaa homeen kasvamisen ja sinisten "suonien" muodostamien läpi juustokiekon.

Home ja sen tuottamat entsyymit antavat juustolle värin, maun ja tekstuurin. 

Lue myös: Totuus juuston valmistuksesta yllättää jälleen: "Pilasin kasvissyöjä-työkaverini elämän"

Katso myös: Jere kokeili jännää niksiä juuston höyläämiseen

0:55Nerokas niksi juuston höyläämiseen! Jere testasiKokeile höyläyskikkaa!

Lähde: The Guardian

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran joulukuussa 2021.

Lisää aiheesta:

Tässä tapauksessa homeista juustoa voi vielä syödäTutkijat yrittivät kehittää uusia juustomakuja – tapahtuikin jotain odottamatontaSuosikkijuustoon laitetaan jatkossa mikrosiru – saatat syödä sen tietämättäsiTiesitkö tätä sinihomejuustosta? Tarinan mukaan eväänsä luolaan unohtanut lammaspaimen keksi herkun vahingossaVoiko juuston kuoren syödä? Näissä tapauksissa se on enemmän kuin sallittua – ja näissä se ei missään nimessä kannataPossua jogurtissa ja tuholaismyrkkyjä teessä – katso, mitä ruokasi oikeasti sisältää
JuustoRuokaHalpa vs. kallisUutisohjelmien aiheetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juusto
  • 6.11.08:21
    Ruoka

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • 29.10.08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • 24.10.17:32
    Ruoka

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • 24.10.08:18
    Ruoka

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • 30.8.08:01
    Espanja

    Tällaista on maailman kallein homejuusto – kypsytetty kosteissa luolissa