Tätä et ehkä tiennyt juuston parasta ennen -päiväyksestä

Yli 30 euron ero kilohinnassa – voittiko halpa kermajuusto sokkotestissä? Testasimme Pirkat, Oltermannit ja muut 6:16 Yli 30 euron ero kilohinnassa – voittiko halpa kermajuusto sokkotestissä? Testasimme Pirkat, Oltermannit ja muut
KATSO MYÖS VIDEO: Mikä on kaupan paras kermajuusto? Testasimme!

Juustopaketin parasta ennen -päiväystä ei kannata tuijottaa, jos pakkaus on jo avattu. 

Erilaisten juustojen säilyvyys saattaa usein mietityttää kuluttajaa: mistä tietää, onko juusto vielä syömäkelpoista? Kerroimme aiemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla, miten pitäisi toimia, jos juusto sattuu jäämään muutamaksi tunniksi huoneenlämpöön. Valion juustoliiketoiminnasta vastaavan johtaja Tuukka Pastila kertoijuuston säilyvyyteen vaikuttavat seikat. 

Monen elintarvikkeen säilyvyydestä jotain osviittaa antaa niihin lätkäisty parasta ennen -päiväys. On syytä muistaa, että tämä päiväys ei suinkaan ole sama asia kuin viimeinen käyttöpäivä. Parasta ennen -päiväyksen omaavien tuotteiden syömäkelpoisuutta arvioidessa on syytä luottaa omiin aisteihinsa.

Parasta ennen -päiväys ei päde avatussa juustopakkauksessa

Yksi seikka kannattaa kuitenkin muistaa, kun käsitellään juustojen säilyvyyttä ja parasta ennen -päiväyksiä: päiväys "raukeaa" heti, kun juustopakkauksen avaa.

Tiesitkö? Juuston voi myös pakastaa. Valion mukaan juusto kannattaa pakastaa raastettuna annoskokoisiin pusseihin ja käyttää pussi kerrallaan ruoanvalmistukseen. Myös sulatejuuston voi pakastaa.

– Juustopakkauksessa näkyvä parasta ennen -päiväys tarkoittaa, että oikein säilytettynä ja avaamattomana juusto säilyy vähintään luvattuun päivämäärään asti. Avaamisen jälkeen pakkauksessa mainittu parasta ennen -leima ei ole enää voimassa, mutta juustoa voi käyttää niin kauan, kun se maistuu ja näyttää hyvältä, Valiolta kerrotaan.

Viileässä säilytettynä kypsytetyt palajuustot sekä sulatejuustot säilyvät pari viikkoa pakkauksen avaamisesta. Tuorejuusto tulisi sen sijaan syödä loppuun muutaman päivän sisällä.

Juustoa voi tietyissä tapauksissa myös parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Käyttökelpoisuuden voi arvioida omiin aisteihin luottaen.

Lähde: Valio

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.