Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

Emmentaljuustoissa on eroja.
Emmentaljuustoissa on eroja.Shutterstock
Julkaistu 24.10.2025 08:18
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tunnetko jo erilaiset emmentaljuustot?

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu tuttujen arkijuustojen, edamin, goudan, kermajuuston ja emmentalin, erot.

Juustohifistelyssä voi kuitenkin ottaa myös askeleen pidemmälle ja tutustua esimerkiksi emmentaljuuston alaluokkiin. Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mitä eroa on mustaleima-, sinileima- ja punaleimaemmentalilla?

Käytännössä nämä väritermit kertovat jotain juuston kypsytysajasta ja vahvuudesta.

Lue myös: Sorrutko yleiseen juustohöylävirheeseen?

Sinileima

Sinileima on emmentaljuustoista miedoin. Valio Emmental sinileima on Suomen suosituin emmentaljuusto. 

Useimpia sinileimajuustoja kypsytetään vähintään kolmen kuukauden ajan. Niiden maku on mieto, raikas ja hieman pähkinäinen. Sinileima-emmental sopii hyvin esimerkiksi arkijuustoksi leivän päälle.

Punaleima

Maultaan hieman täyteläisempi, makeampi ja pähkinäisempi punaleima kypsyy sen sijaan vähintään kuusi kuukautta. Rakenteeltaan punaleima on sinileimaa kiinteämpi. Juustoa on kuitenkin edelleen helppo leikata.

Punaleimaemmentalia voi syödä sellaisenaan tai käyttää ruoanlaitossa, jos kaivataan selvää emmentalin makua. 

Mustaleima

Syvän voimakkaan makuinen, suolainen ja hieman kirpeä mustaleima kypsyy yleensä vähintään yhdeksän kuukautta, mutta jopa 14–18 kuukautta. 

Mustaleiman rakenne on kiinteä. Siksi mustaleima onkin hyvä valinta erityisesti juustolautasille. Sen voi yhdistää hyvin myös viinin kanssa. Ruoanlaitossa mustaleimaa voi käyttää, kun halutaan voimakas emmentalin aromi.

Lisää juustoista ja juustojen ja viinin yhdistämisestä perjantaina 24.10. klo 9.38 alkaen Huomenta Suomessa MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa.

Katso myös: Nerokas niksi juuston höyläämiseen! 

0:55Nerokas niksi juuston höyläämiseen! Jere testasiJere testasi juustoniksin.

Lue myös: Gouda, kermajuusto, edam, emmental – mitä eroa on suosikkijuustoilla?

Juttua muokattu 24.10. klo 10.13: Korjattu mustaleimajuuston kohdalta juuston rakenne.

Lisää aiheesta:

Gouda, kermajuusto, edam, emmental – mitä eroa on suosikkijuustoilla?Mitä eroa on tuorejuustolla ja mascarponella?Tällaista juustoa suomalaiset nyt ostavat – hinta pakotti karsimaan suosikistaEthän tee mozzarellajuustolle näin? Asiantuntija muistuttaa suomalaisia: "Ei koskaan kannata"Onko fetalla ja halvalla salaattijuustolla todellisuudessa mitään eroa? Uunifetapastapäivä nostaa esiin oleellisen kysymyksenTiesitkö? Näin brie-juusto ja camembert eroavat toisistaan
RuokaJuustoHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:24
    Arkiruoka

    Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"

  • Eilen10:15
    Ravintolat

    Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa

  • Eilen08:20
    Ruokakauppa

    "Tofupervoilu" teki paluun – K-kaupoissa näkyy nyt selkeä proteiini-ilmiö

  • ke17:24
    Arkiruoka

    Yhdellä mausteella saat erityisen hyvää kaalilaatikkoa – Pirjon ohje on valtava hitti

  • ke10:41
    Elokuvat

    Suomi-herkku veti Hollywood-tähden sanattomaksi: "Olen aika varma, että sain tarpeekseni"