Sinihomejuusto keksittiin puolivahingossa eteläranskalaisessa luolassa.
Home on yleisesti ottaen jotain sellaista, mistä tulisi olla huolissaan – varsinkin jos sitä löytää mustina pilkkuina kylpyhuoneesta tai karvaisen vihreänä kerroksena jogurtin pinnasta.
Toisaalta esimerkiksi lääketieteessä ja ruossa homeella on kuitenkin melko oleellinen rooli, eikä monia yleisesti käytettyjä raaka-aineita ja ruokia edes olisi ilman hometta, kirjoittaa The Guardian.
Tarina paimenesta ja unohtuneesta eväsleivästä
Luonnollisesti homejuustoissa ja erityisesti sinihomejuustossa home on sangen näkyvä ja myös herkullinen elementti.
Sinihomejuuston syntyhistoria on hieman hämärän peitossa. Tarinan mukaan eteläranskalainen paimen Roquefortin kylästä unohti 600-luvulla lampaanjuustoa sisältäneen eväsleipänsä luolaan, sillä hänen keskittymistään haittasi paikallinen tyttö, The Guardian kertoo.
Monien kuukausien päästä samainen paimen löysi unohtuneen leipänsä Penicillium roqueforti -homeen peitossa. Hometta kasvoi luolan maaperässä. Tarina ei kerro, miksi paimen päätti homeesta huolimatta pistää unohtuneen leivän poskeensa, mutta siitä lähtien Penicillium roqueforti -hometta on käytetty tyypillisesti monissa eri sinihomejuustoissa.


