Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suosikkijuustoon laitetaan jatkossa mikrosiru – saatat syödä sen tietämättäsi

0:33Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?KATSO MYÖS VIDEO: Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?
Julkaistu 21.08.2023 10:37

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Parmesanjuuston valmistajat taistelevat nyt juustoväärennöksiä vastaan ennennäkemättömin keinoin.

Seuraavan kerran, kun ostat ja syöt parmesanjuustoa, saatat tietämättäsi nielaista mikrosirun, kertoo muun muassa The Wall Street Journal.

Aidon Parmigiano-Reggianon eli parmesanjuuston valmistajat ovat nimittäin ryhtyneet upottamaan syötäviä mikrosiruja noin 38 kilon painoisiin juustokiekkoihinsa. The Wall Street Journalin mukaan juustoihin upotettavat mikrosirut ovat vain hiekanjyvän kokoisia.

Lue myös: Älä mene lankaan! Yksi seikka paljastaa, onko parmesaanijuustosi aitoa

Mikrosirut uusi keino suojautua väärennöksiltä

Kyseessä on juustovalmistajien keino suojautua väärennöksiltä. Aidolla ja alkuperäisellä parmesanjuustolla on EU:n nimisuoja. Parmigiano-Reggiano on valmistettava tietyllä alueella Pohjois-Italian Emilia Romagnan alueella ja erityisiä tuotantostandardeja ja -tekniikoita noudattaen. Juustoa kypsytetään vähintään vuoden ajan.

parmesanjuusto parmesaaniAidolle parmesanjuustolle on tiukat valmistusstandardit.Shutterstock

Insider-sivuston mukaan aitoa parmesanjuustoa voidaan maailmankuulun laatumaineensa vuoksi myydä korkeammalla hinnalla kuin esimerkiksi pelkkää parmesan-nimeä kantavaa juustoa. Aidon parmesanjuuston tunnistaa nimenomaan Parmigiano-Reggiano-merkinnästä. Maailmalla myydään paljon parmesanjuuston jäljitelmiä tai jopa väärennöksiä. 

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin laajemmin ruokaväärennöksistä ja juustojen lisäksi esimerkiksi oliiviöljyt ovat yleisiä väärennösten kohteita. 

Lue myös: Ostamasi oliiviöljy voikin olla jotain ihan muuta, mitä etiketissä väitetään – näin oliiviöljyjä väärennetään: "Rikollisille kannattavaa toimintaa"

Näin syötävä mikrosiru toimii

Wall Street Journalin mukaan mikrosirut kiinnitetään juustoissa kaseiinitarraan, joka on juustontuotannossa yleisesti käytetty elintarviketurvallinen etiketti.

 Mikrosirusta voidaan skannata ainutlaatuinen sarjatunnus, jonka avulla ostajat voivat varmistaa tuotteen aidoksi. Sirujen avulla pystytään jäljittämään juuston alkuperä maitotilalle saakka.

– Jatkamme taistelua uusilla menetelmillä. Emme luovuta, toteaa Alberto Pecorari, joka työskentelee parmesanjuuston aitouden varmistamisen parissa. 

Valmistajan mukaan juustoihin asennetuja siruja ei pystytä etälukemaan tai seuraamaan, jos ne joutuvat vahingossa syödyksi.

Lue myös: Halpa vs. kallis: Jopa yli 30 euron ero kilohinnassa – miten edullisempi kermajuusto pärjäsi sokkotestissä? Testasimme Pirkat, Oltermannit ja muut

Katso myös video: Tiesitkö? Näin dippijauhe pitäisi sekoittaa kermaviiliin: "Miksi en ollut tajunnut tätä aiemmin?"

0:27Tiesitkö? Näin dippijauhe pitäisi sekoittaa kermaviiliin:"Miksi en ollut tajunnut tätä aiemmin?"Joko tiesit tätä dippikikkaa?

Lähteet: The Wall Street Journal, Insider

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Juttua muokattu 23.8.2023 klo 7.08: Korjattu juustokiekon paino oikeaksi.

Lisää aiheesta:

Varoitus ruokaväärennöksistä! Voivat olla jopa myrkyllisiä – listalla olutta, lihaa ja juustoakinTiesitkö? Näin sinihomejuustoa valmistetaanTotuus juuston valmistuksesta yllättää jälleen: "Pilasin kasvissyöjä-työkaverini elämän"Tiesitkö tätä sinihomejuustosta? Tarinan mukaan eväänsä luolaan unohtanut lammaspaimen keksi herkun vahingossaÄlä mene lankaan! Yksi seikka juustopaketissa paljastaa, onko parmesaanisi aitoaNämä ovat maailman väärennetyimmät elintarvikkeet – löytyvät myös sinun kaapistasi!
JuustoRuokaMitä ihmettä?ItaliaUutisohjelmien aiheetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juusto
  • 08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • 24.10.17:32
    Ruoka

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • 24.10.08:18
    Ruoka

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • 30.8.08:01
    Espanja

    Tällaista on maailman kallein homejuusto – kypsytetty kosteissa luolissa

  • 18.8.18:45
    Ruoka

    Joko testasit kahden ainesosan "pikajuuston"? Jennin älynväläyksestä hitti