Suosikkijuustoon laitetaan jatkossa mikrosiru – saatat syödä sen tietämättäsi

Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä? 0:33 Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?
KATSO MYÖS VIDEO: Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?

Parmesanjuuston valmistajat taistelevat nyt juustoväärennöksiä vastaan ennennäkemättömin keinoin.

Seuraavan kerran, kun ostat ja syöt parmesanjuustoa, saatat tietämättäsi nielaista mikrosirun, kertoo muun muassa The Wall Street Journal.

Aidon Parmigiano-Reggianon eli parmesanjuuston valmistajat ovat nimittäin ryhtyneet upottamaan syötäviä mikrosiruja noin 38 kilon painoisiin juustokiekkoihinsa. The Wall Street Journalin mukaan juustoihin upotettavat mikrosirut ovat vain hiekanjyvän kokoisia.

Mikrosirut uusi keino suojautua väärennöksiltä

Kyseessä on juustovalmistajien keino suojautua väärennöksiltä. Aidolla ja alkuperäisellä parmesanjuustolla on EU:n nimisuoja. Parmigiano-Reggiano on valmistettava tietyllä alueella Pohjois-Italian Emilia Romagnan alueella ja erityisiä tuotantostandardeja ja -tekniikoita noudattaen. Juustoa kypsytetään vähintään vuoden ajan.

Insider-sivuston mukaan aitoa parmesanjuustoa voidaan maailmankuulun laatumaineensa vuoksi myydä korkeammalla hinnalla kuin esimerkiksi pelkkää parmesan-nimeä kantavaa juustoa. Aidon parmesanjuuston tunnistaa nimenomaan Parmigiano-Reggiano-merkinnästä. Maailmalla myydään paljon parmesanjuuston jäljitelmiä tai jopa väärennöksiä. 

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin laajemmin ruokaväärennöksistä ja juustojen lisäksi esimerkiksi oliiviöljyt ovat yleisiä väärennösten kohteita. 

Näin syötävä mikrosiru toimii

Wall Street Journalin mukaan mikrosirut kiinnitetään juustoissa kaseiinitarraan, joka on juustontuotannossa yleisesti käytetty elintarviketurvallinen etiketti.

 Mikrosirusta voidaan skannata ainutlaatuinen sarjatunnus, jonka avulla ostajat voivat varmistaa tuotteen aidoksi. Sirujen avulla pystytään jäljittämään juuston alkuperä maitotilalle saakka.

– Jatkamme taistelua uusilla menetelmillä. Emme luovuta, toteaa Alberto Pecorari, joka työskentelee parmesanjuuston aitouden varmistamisen parissa. 

Valmistajan mukaan juustoihin asennetuja siruja ei pystytä etälukemaan tai seuraamaan, jos ne joutuvat vahingossa syödyksi.

Katso myös video: Tiesitkö? Näin dippijauhe pitäisi sekoittaa kermaviiliin: "Miksi en ollut tajunnut tätä aiemmin?"

Tiesitkö? Näin dippijauhe pitäisi sekoittaa kermaviiliin:"Miksi en ollut tajunnut tätä aiemmin?" 0:27
Joko tiesit tätä dippikikkaa?

Juttua muokattu 23.8.2023 klo 7.08: Korjattu juustokiekon paino oikeaksi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat