Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tutkijat kehittelivät mullistavan maitosuklaan, joka hakkaa terveellisyydessä tumman suklaan – juju piilee yllättävässä ainesosassa

1:10Kinderkakku – näin valmistuu helppo suklaakakku suosikkisuklaasta
Julkaistu 18.08.2020 13:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Yhdysvaltalainen kemian seura American Chemical Society (ACS) valmistelee esitystä terveellisemmästä maitosuklaasta tuoreiden tutkimustulosten perusteella, uutisoi muun muassa Fox News.

Yhdysvaltain maataloustutkimuslaitoksen tuoreet tutkimustulokset paljastastavat, että maitosuklaasta voidaan saada terveellisempää lisäämällä sen joukkoon maapähkinöiden kuorista ja kahvipavuista valmistettua uutetta. Näin maitosuklaassa on jopa enemmän antioksidantteja kuin kitkerämmissä tummissa suklaissa.

Antioksidantti-maitosuklaan valmistamiseen käytettiin eri tehtailta normaalisti roskiin päätyviä maapähkinän kuoria. Tutkimusta johtaneen tohtori Lisa Deanin mukaan paahdetut kuoret sisältävät runsaasti antioksidantteja, joilla on muun muassa tulehduksia ehkäiseviä vaikutuksia. Dean ja hänen kollegansa Yhdysvaltain maataloustutkimuslaitokselta jauhoivat pähkinänkuoret jauheeksi ja uuttivat siitä fenoliyhdisteet niin, että yli jäi kasvisolujen seinämissä olevaa ligniiniä ja selluloosaa. Tämän jälkeen tutkijat uuttivat vielä kahvipavuista ja teenlehdistä antioksidantteja.

Lopuksi antioksidanttipitoinen fenoliyhdistejauhe yhdistettiin lisäaine maltodekstriinin kanssa ja sekoitettiin maitosuklaamassaan.

– Projektin idea oli testata erilaiten maatalousjätteiden, erityisesti pähkinänkuorien bioaktiivisuutta. Perimmäinen tarkoituksemme oli uuttaa fenoyhdisteitä kuorista ja selvittää, miten niitä voi hyödyntää ruoissa, tutkimusta johtanut tohtori Lisa Dean kertoo. 

Tutkijat kokeilivat erilaisia suklaita, jotka sisälsivät fenoliyhdistetiivistettä 0,1–8,1 prosenttia. Makutestissä 0,8 prosenttia yhdistettä sisältävä maitosuklaa osoittautui parhaimmaksi. Se sisälsi enemmän antioksidantteja kuin useimmat tummat suklaat.

Tutkimuksessa kuitenkin todettiin, että terveellisen maitosuklaan tuominen markkinoille vaatii edelleen paljon tutkimustyötä sekä yrityspatentteja. Tutkijat ovat kuitenkin toiveikkaita, että jonain päivänä heidän luomansa terveellinen maitosuklaa tulee kaupallisesti saataville.

Lue myös: Tässä ovat Fazerin syksyn uutuuskarkit ja -suklaat! Mukana muun muassa "hartaasti toivottu suklaalevy" sekä yllätys Turkinpippuri-faneille

Lähteet: Fox News, Eurekalert

Lisää aiheesta:

Chiliruoan "salainen ainesosa" voi yllättääUutta tietoa ruokien lisäaineista: Tietty yhdistelmä voi lisätä sairastumisriskiäSipseihin lisätty väriaine teki ihon läpinäkyväksi tutkimuksessa: "Näyttää taikatempulta"Suosikkijuomasta paljastui tutkimuksessa uusi terveyshyötySuklaapatukka välipalaksi? Mieti vielä – tutkimuksessa jälleen huolestuttava havaintoTässä on uusi superkahvi: Oleelliset vaikutukset suoliston terveyteen!
RuokaTutkimustuloksetSuklaaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 10:29
    Marjat

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 07:46
    Ruokaniksit

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • Eilen10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä