Tutkijat kehittelivät mullistavan maitosuklaan, joka hakkaa terveellisyydessä tumman suklaan – juju piilee yllättävässä ainesosassa
Yhdysvaltalainen kemian seura American Chemical Society (ACS) valmistelee esitystä terveellisemmästä maitosuklaasta tuoreiden tutkimustulosten perusteella, uutisoi muun muassa Fox News.
Yhdysvaltain maataloustutkimuslaitoksen tuoreet tutkimustulokset paljastastavat, että maitosuklaasta voidaan saada terveellisempää lisäämällä sen joukkoon maapähkinöiden kuorista ja kahvipavuista valmistettua uutetta. Näin maitosuklaassa on jopa enemmän antioksidantteja kuin kitkerämmissä tummissa suklaissa.
Antioksidantti-maitosuklaan valmistamiseen käytettiin eri tehtailta normaalisti roskiin päätyviä maapähkinän kuoria. Tutkimusta johtaneen tohtori Lisa Deanin mukaan paahdetut kuoret sisältävät runsaasti antioksidantteja, joilla on muun muassa tulehduksia ehkäiseviä vaikutuksia. Dean ja hänen kollegansa Yhdysvaltain maataloustutkimuslaitokselta jauhoivat pähkinänkuoret jauheeksi ja uuttivat siitä fenoliyhdisteet niin, että yli jäi kasvisolujen seinämissä olevaa ligniiniä ja selluloosaa. Tämän jälkeen tutkijat uuttivat vielä kahvipavuista ja teenlehdistä antioksidantteja.
Lopuksi antioksidanttipitoinen fenoliyhdistejauhe yhdistettiin lisäaine maltodekstriinin kanssa ja sekoitettiin maitosuklaamassaan.
– Projektin idea oli testata erilaiten maatalousjätteiden, erityisesti pähkinänkuorien bioaktiivisuutta. Perimmäinen tarkoituksemme oli uuttaa fenoyhdisteitä kuorista ja selvittää, miten niitä voi hyödyntää ruoissa, tutkimusta johtanut tohtori Lisa Dean kertoo.
Tutkijat kokeilivat erilaisia suklaita, jotka sisälsivät fenoliyhdistetiivistettä 0,1–8,1 prosenttia. Makutestissä 0,8 prosenttia yhdistettä sisältävä maitosuklaa osoittautui parhaimmaksi. Se sisälsi enemmän antioksidantteja kuin useimmat tummat suklaat.
Tutkimuksessa kuitenkin todettiin, että terveellisen maitosuklaan tuominen markkinoille vaatii edelleen paljon tutkimustyötä sekä yrityspatentteja. Tutkijat ovat kuitenkin toiveikkaita, että jonain päivänä heidän luomansa terveellinen maitosuklaa tulee kaupallisesti saataville.
Lähteet: Fox News, Eurekalert
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa