Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaisilla on väärä käsitys juustojen ottamisesta huoneenlämpöön – näin kokoat täydellisen juustotarjottimen

2:16Näin kokoat juustolautasen kuin ammattilainenRolling Cheese -juustokaupan yrittäjät Nelli ja Peter Steer kertovat, millaiset makuparit sopivat yhteen erityyppisten juustojen kanssa.
Julkaistu 23.09.2023 09:42

Emmi Niiniaho

Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Juustot eivät enää jatka kypsymistä sen jälkeen, kun ne on leikattu palasiksi kokonaisesta kiekosta. Ajan kanssa ne menevät vain huonoksi.

Helsingin Töölössä sijaitsevan Rolling Cheese -puodin juustokauppias Nelli Steerin mukaan Suomessa on jopa hieman vanhanaikaisia käsityksiä siitä, miten juusto kuuluu tarjoilla.

– Meillä Suomessa usein ajatellaan, että juusto pitäisi jättää huoneenlämpöön todella pitkäksi aikaa, että siitä tulisi "itkevä", valuva ja lämmin. Mutta siinä vaiheessa, kun juusto alkaa "itkeä" ­– paitsi jos se on emmentaali, koska sen kuuluu tehdä niin – se tarkoittaa, että kosteus lähtee juustosta ja jäljellä on enää kuiva kannikka, jossa ei ole enää makua, Steer toteaa.

Katso yllä olevalta videolta, millaiset makuparit toimivat taatusti juustotarjottimella.

Steerin vinkki on ottaa tarjoiltavat juustot esille korkeintaan tuntia ennen tarjoilua kotioloissa.

– Suomalaiset kodit ovat noin 5–7 astetta lämpimämpiä kuin keskieurooppalaiset kodit, joten meillä ne juustot lämpiävät vielä nopeammin. 

Pehmeämmät ja nuoremmat juustot voi tarjoilla viileänä ja kypsät juustot huoneenlämpöisempinä.

"Kaikkia juustoja ei vain voi kypsyttää [lisää], eikä varsinkaan kotona"

Steer varoittelee myös ylikypsän juuston tarjoilusta.

– Juustolla on oma elinkaarensa ja aika, milloin ne ovat tarkoitettu syötäväksi. Kaikkia juustoja ei vain voi kypsyttää [lisää], eikä varsinkaan kotona. Siinä vaiheessa, kun kokonainen juusto on avattu, kypsytys loppuu siihen ja sen jälkeen se rupeaa ajan kanssa menemään vain pilalle.

Esimerkiksi kotiin ostettua brien palasta ei siis voi enää kypsytellä "maukkaammaksi".

Lue myös: Tätä et ehkä tiennyt juuston parasta ennen -päiväyksestä

Lue myös: Huoneenlämpöön jätetyn juuston syömäkelpoisuus mietityttää: "Riippuu siitä, että..."

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Lisää aiheesta:

Kuinka kauan tuorejuusto säilyy jääkaapissa?Tiesitkö? Tästä syystä juustojen valmistus Suomessa on hankalaaVoiko juustoa vielä syödä, jos siinä on hometäplä?Huoneenlämpöön jätetyn juuston syömäkelpoisuus mietityttää: "Riippuu siitä, että..."Ethän tee mozzarellajuustolle näin? Asiantuntija muistuttaa suomalaisia: "Ei koskaan kannata"Ethän pilaa makuelämystä? Näin eri juustot pitäisi oikeasti leikata
JuustoRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juusto
  • 30.8.08:01
    Espanja

    Tällaista on maailman kallein homejuusto – kypsytetty kosteissa luolissa

  • 18.8.18:45
    Ruoka

    Joko testasit kahden ainesosan "pikajuuston"? Jennin älynväläyksestä hitti

  • 4.8.09:32
    Ruoka

    Miksi juuston pintaan ilmestyy valkoisia pilkkuja? Tästä on kyse

  • 9.7.09:48
    Raha

    Maailman kallein juusto myytiin 36 000 eurolla

  • 3.7.15:09
    Ruoka

    Oletko hoksannut tehdä näin fetalle? Hittilisuke lähes kaikelle