Suomalaisilla on väärä käsitys juustojen ottamisesta huoneenlämpöön – näin kokoat täydellisen juustotarjottimen

Näin kokoat juustolautasen kuin ammattilainen 2:16 Näin kokoat juustolautasen kuin ammattilainen
Rolling Cheese -juustokaupan yrittäjät Nelli ja Peter Steer kertovat, millaiset makuparit sopivat yhteen erityyppisten juustojen kanssa.

Juustot eivät enää jatka kypsymistä sen jälkeen, kun ne on leikattu palasiksi kokonaisesta kiekosta. Ajan kanssa ne menevät vain huonoksi.

Helsingin Töölössä sijaitsevan Rolling Cheese -puodin juustokauppias Nelli Steerin mukaan Suomessa on jopa hieman vanhanaikaisia käsityksiä siitä, miten juusto kuuluu tarjoilla.

– Meillä Suomessa usein ajatellaan, että juusto pitäisi jättää huoneenlämpöön todella pitkäksi aikaa, että siitä tulisi "itkevä", valuva ja lämmin. Mutta siinä vaiheessa, kun juusto alkaa "itkeä" ­– paitsi jos se on emmentaali, koska sen kuuluu tehdä niin – se tarkoittaa, että kosteus lähtee juustosta ja jäljellä on enää kuiva kannikka, jossa ei ole enää makua, Steer toteaa.

Katso yllä olevalta videolta, millaiset makuparit toimivat taatusti juustotarjottimella.

Steerin vinkki on ottaa tarjoiltavat juustot esille korkeintaan tuntia ennen tarjoilua kotioloissa.

– Suomalaiset kodit ovat noin 5–7 astetta lämpimämpiä kuin keskieurooppalaiset kodit, joten meillä ne juustot lämpiävät vielä nopeammin. 

Pehmeämmät ja nuoremmat juustot voi tarjoilla viileänä ja kypsät juustot huoneenlämpöisempinä.

"Kaikkia juustoja ei vain voi kypsyttää [lisää], eikä varsinkaan kotona"

Steer varoittelee myös ylikypsän juuston tarjoilusta.

– Juustolla on oma elinkaarensa ja aika, milloin ne ovat tarkoitettu syötäväksi. Kaikkia juustoja ei vain voi kypsyttää [lisää], eikä varsinkaan kotona. Siinä vaiheessa, kun kokonainen juusto on avattu, kypsytys loppuu siihen ja sen jälkeen se rupeaa ajan kanssa menemään vain pilalle.

Esimerkiksi kotiin ostettua brien palasta ei siis voi enää kypsytellä "maukkaammaksi".

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.