Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Huoneenlämpöön jätetyn juuston syömäkelpoisuus mietityttää: "Riippuu siitä, että..."

2:36Nämä juustot ovat saaneet makunsa 1500 metrin korkeudesta, italialaiskylän kellareista sekä lehmille syötetystä viskimäskistäKATSO MYÖS VIDEO: Näin outoja juustoja myydään helsinkiläisessä juustopuodissa! Rolling Cheese -kaupan juustokauppiaat Peter ja Nelli Steer esittelevät erikoisimpia juustoja.
Julkaistu 13.09.2023 18:57

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Juustoasiantuntija kertoo faktoja elintarvikkeen säilyvyyteen liittyen.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin suomalaisten juustomieltymyksistä ja yleisistä juustotrendeistä. Valion juustoliiketoiminnasta vastaavan johtajan Tuukka Pastilan mukaan suomalaiset ovat melko perinteisiä juustonsyöjiä ja suosivat edelleen leivän päälle ostettavia mietoja juustoja.

Juusto on arvokas tuote, eikä sitä kannata huvikseen heittää hävikkiin. Erilaisten juustojen säilyvyys saattaa kuitenkin usein mietityttää kuluttajaa: mistä tietää, onko juusto vielä syömäkelpoista?

Lue myös: Juuston kilohinta voi olla kymmeniä euroja – miksi?

Huoneenlämpöön jätetty juusto – voiko sitä syödä?

Juustopakkaus saattaa joskus unohtua muutamaksi tunniksi huoneenlämpöön tai juustokimpaleet pöydälle juustotarjottimelle. Voiko huoneenlämpöön jätettyä juustoa syödä?

– Se riippuu juustotyypistä. Kypsytetyt juustotyypit säilyvät helposti muutaman tunnin huoneenlämmössä. Makuhan on parempi lämpimämmässä juustossa, Valion Tuukka Pastila muistuttaa. 

Valion mukaan kovia, kypsytettyjä juustoja voi hyvin säilyttää muutamia tunteja huoneenlämmössä ja ne maistuvatkin parhaalta huoneenlämpöisinä. Ota siis juustot esiin 1–2 tuntia ennen tarjoilua, kun kokoat juustotarjotinta. Sen sijaan sulate- ja tuorejuustot kuuluu aina säilyttää viileässä.

Sen sijaan tuorejuustoja ja sulatejuustoja ei ole syytä jättää moneksi tunniksi lämpimään.

Huoneenlämmössä seisseen juuston palauttaminen takaisin jääkaappiin on sen sijaan hieman kaksipiippuinen juttu. Tällaisen juuston säilyvyys riippuu Pastilan mukaan monesta eri tekijästä. 

– Riippuu siitä, että onko kyseessä yksi juusto vai monta ja leikkaako samalla veitsellä homejuustoa ja goudaa. Silloin juustot säilyvät huonommin.

Pastila itse laittaisi juustot vielä hyvällä omallatunnolla jääkaappiin, jos tietäisi syövänsä ne kohtuullisen pian pois. 

– Sanoisin, että sama homma kuin monen muunkin elintarvikkeen kanssa: jos se näyttää hyvältä, tuoksu on ok ja maku on ok, niin lähtökohtaisesti juusto ei mene miksikään.

Lue myös: Unohda suomalainen "1980-luvun pizzaperinne" – juustoraasteelle ei kannata tehdä näin!

Säilytä juusto oikein jääkaapissa

Juusto säilytys jääkaappiJuusto säilyy paremmin tiiviisti pakattuna.Shutterstock

Jääkaapissa juusto säilyy tietysti parhaiten omassa tiiviissä pakkauksessaan. Jos pakkaus ei pysy kunnolla kiinni, juusto kannattaa kääriä esimerkiksi tuorekelmuun, säilyttää juustokuvussa tai kannellisessa purkissa.

– Juusto imaisee aika nopeasti sivumakuja, jos pääsee ilman kautta kytköksiin voimakastuoksuisiin tuotteisiin, kuten hedelmiin ja makkaroihin. 

Lue myös: Suosikkijuustoon laitetaan jatkossa mikrosiru – saatat syödä sen tietämättäsi

Lue myös: Tällaista juustoa suomalaiset nyt ostavat – hinta pakotti karsimaan suosikista

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Lisää aiheesta:

Miksi juuston pintaan ilmestyy valkoisia pilkkuja? Tästä on kyseKuinka kauan tuorejuusto säilyy jääkaapissa?Tätä et ehkä tiennyt juuston parasta ennen -päiväyksestäVoiko juustoa vielä syödä, jos siinä on hometäplä?Juuston kilohinta voi olla kymmeniä euroja – miksi?Ethän tee mozzarellajuustolle näin? Asiantuntija muistuttaa suomalaisia: "Ei koskaan kannata"
JuustoRuokaRuokahävikkiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juusto
  • 08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • 24.10.17:32
    Ruoka

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • 24.10.08:18
    Ruoka

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • 30.8.08:01
    Espanja

    Tällaista on maailman kallein homejuusto – kypsytetty kosteissa luolissa

  • 18.8.18:45
    Ruoka

    Joko testasit kahden ainesosan "pikajuuston"? Jennin älynväläyksestä hitti