Huoneenlämpöön jätetyn juuston syömäkelpoisuus mietityttää: "Riippuu siitä, että..."

Nämä juustot ovat saaneet makunsa 1500 metrin korkeudesta, italialaiskylän kellareista sekä lehmille syötetystä viskimäskistä 2:36 Nämä juustot ovat saaneet makunsa 1500 metrin korkeudesta, italialaiskylän kellareista sekä lehmille syötetystä viskimäskistä
KATSO MYÖS VIDEO: Näin outoja juustoja myydään helsinkiläisessä juustopuodissa! Rolling Cheese -kaupan juustokauppiaat Peter ja Nelli Steer esittelevät erikoisimpia juustoja.

Juustoasiantuntija kertoo faktoja elintarvikkeen säilyvyyteen liittyen.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin suomalaisten juustomieltymyksistä ja yleisistä juustotrendeistäValion juustoliiketoiminnasta vastaavan johtajan Tuukka Pastilan mukaan suomalaiset ovat melko perinteisiä juustonsyöjiä ja suosivat edelleen leivän päälle ostettavia mietoja juustoja.

Juusto on arvokas tuote, eikä sitä kannata huvikseen heittää hävikkiin. Erilaisten juustojen säilyvyys saattaa kuitenkin usein mietityttää kuluttajaa: mistä tietää, onko juusto vielä syömäkelpoista?

Huoneenlämpöön jätetty juusto – voiko sitä syödä?

Juustopakkaus saattaa joskus unohtua muutamaksi tunniksi huoneenlämpöön tai juustokimpaleet pöydälle juustotarjottimelle. Voiko huoneenlämpöön jätettyä juustoa syödä?

– Se riippuu juustotyypistä. Kypsytetyt juustotyypit säilyvät helposti muutaman tunnin huoneenlämmössä. Makuhan on parempi lämpimämmässä juustossa, Valion Tuukka Pastila muistuttaa. 

Valion mukaan kovia, kypsytettyjä juustoja voi hyvin säilyttää muutamia tunteja huoneenlämmössä ja ne maistuvatkin parhaalta huoneenlämpöisinä. Ota siis juustot esiin 1–2 tuntia ennen tarjoilua, kun kokoat juustotarjotinta. Sen sijaan sulate- ja tuorejuustot kuuluu aina säilyttää viileässä.

Sen sijaan tuorejuustoja ja sulatejuustoja ei ole syytä jättää moneksi tunniksi lämpimään.

Huoneenlämmössä seisseen juuston palauttaminen takaisin jääkaappiin on sen sijaan hieman kaksipiippuinen juttu. Tällaisen juuston säilyvyys riippuu Pastilan mukaan monesta eri tekijästä. 

– Riippuu siitä, että onko kyseessä yksi juusto vai monta ja leikkaako samalla veitsellä homejuustoa ja goudaa. Silloin juustot säilyvät huonommin.

Pastila itse laittaisi juustot vielä hyvällä omallatunnolla jääkaappiin, jos tietäisi syövänsä ne kohtuullisen pian pois. 

– Sanoisin, että sama homma kuin monen muunkin elintarvikkeen kanssa: jos se näyttää hyvältä, tuoksu on ok ja maku on ok, niin lähtökohtaisesti juusto ei mene miksikään.

Säilytä juusto oikein jääkaapissa

Jääkaapissa juusto säilyy tietysti parhaiten omassa tiiviissä pakkauksessaan. Jos pakkaus ei pysy kunnolla kiinni, juusto kannattaa kääriä esimerkiksi tuorekelmuun, säilyttää juustokuvussa tai kannellisessa purkissa.

– Juusto imaisee aika nopeasti sivumakuja, jos pääsee ilman kautta kytköksiin voimakastuoksuisiin tuotteisiin, kuten hedelmiin ja makkaroihin. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat