Sipseihin lisätty väriaine teki ihon läpinäkyväksi tutkimuksessa: "Näyttää taikatempulta"

Tartratsiini-seos muutti hiirten vatsat ja kallot läpikuultaviksi.

Muun muassa sipseistä löytyvä väriaine voi tehdä ihon läpinäkyväksi. Stanfordin yliopiston tutkijat havaitsivat, että tartratsiinina tunnettu elintarvikeväri voi muuttaa ihon läpikuultavaksi niin, että sisäelimiä voi havainnoida sen läpi, kertoo USA Today.

Tartratsiini löytyy esimerkiksi joidenkin sipsien ainesosalistasta. Sen E-koodi on E102. Tartratsiini on keltainen atsoväri, jonka hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti on 7,5 milligrammaa painokiloa kohti vuorokaudessa.

Koe "näyttää taikatempulta"

Science-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa onnistuttiin muuntamaan elävien hiirten vatsapuoli ja kallo läpikuultaviksi.

Ominaisuus perustuu väriaineen kykyyn absorboida sinistä ja ultraviolettivaloa.

– Jos ymmärtää fysiikkaa tämän [kokeen] takana, kaikki käy järkeen, mutta jos se ei ole tuttua, tämä näyttää taikatempulta, tutkimusta tehnyt Zihao Ou kuvasi tiedotteessa.

"Se toimii kuten kasvovoiteet tai -maskit"

Kokeissa väriainetta levitettiin ensin hiirten kudosnäytteisiin ja raakaan kananrintaan. Tämän jälkeen väriaine-vesiseosta siveltiin elävien hiirten vatsoihin ja kalloihin. Läpikuultavuus saavutettiin minuuteissa. Väriainetta ei tarvittu kovinkaan paljon.

– Se toimii kuten kasvovoiteet tai -maskit: aika, joka tarvitaan, riippuu siitä, miten nopeasti molekyylit imeytyvät ihoon, Ou selitti.

Tiimi kykeni havainnoimaan esimerkiksi aivojen pintaverisuonia ja vatsan alueen elimiä ihon lävitse.

Voisi mullistaa lääkärikäynnit?

On epäselvää, toimisiko väriaine ihmisissä samalla tavalla, sillä ihmisiho on paljon hiiren ihoa paksumpaa. Kehon tutkiminen luonnollisesti kävisi paljon helpommaksi, jos näin olisi.

– Optisia laitteita, kuten mikroskooppia, ei voi käyttää suoraan elävien ihmisten tai eläinten tutkimiseen, koska valo ei läpäise elävää kudosta, Ou kuvasi.

– Nyt, kun voimme tehdä kudoksesta läpikuultavaa, voimme tarkastella yksityiskohtaisemmin dynaamisia [rakenteita]. Tämä mullistaa nykyisen biologisen optisen tutkimuksen täysin.

Katso myös: Aiheuttaako aspartaami syöpää? Professori punnitsee makeuttajien hyödyt ja haitat

Lue myös:

    Uusimmat