Tiesitkö? Näitä terveellisiä ruoka ei pitäisi syödä liikaa – voi olla negatiivisia vaikutuksia niin vatsalle kuin ihollekin

Bataattiburgeri 1:30 Bataattiburgeri

Ruokailussa kohtuus on kaikki kaikessa, eikä edes terveellisiä ruokia kannata syödä liikaa.

Katso yllä olevalta videolta ihanan bataattiburgerin resepti!

Vaikka lautaselle valitsee epäterveellisten herkkujen sijaan terveellisiä ruokia, kannattaa silti pitää huolta annoskoista. Ensinnäkin liiallinen syöminen voi näkyä kertyvinä kiloina, mutta monissa terveellisissä herkuissa voi olla liiallisesti nautittuina haittavaikutuksia.

Eat Sip Trip -sivusto listasi trendikkäät, terveelliset ruoat, joita ei kannata syödä liikaa.

Bataatti

Ranskalaiset ovat vaihtuneet bataattiranskalaisiin, ja muutenkin perunan sijaan monissa kodeissa lautaselle valmistetaan erilaisia bataattilisukkeita. Bataatit ovatkin ravintorikkaita juureksia: Niissä on runsaasti niin C-, B1-, B2-, B5-, ja B6-vitamiinia, kuin myös kuparia ja mangaania.

Bataatit, kuten myös porkkanat, saavat värinsä beetakaroteenista, joka muun muassa suojaa ihoa ikääntymiseltä. Jos bataattia kuitenkin syö liikaa, voivat kynnet ja iho, erityisesti rystyset ja kyynärpäät, alkaa muuttua oransseiksi.

Beetakaroteenia pitää nauttia runsaasti päivittäin, jotta vaikutukset alkavat näkyä. Jos iho alkaa kellertää, kannattaa bataatin ja muiden beetakaroteenia runsaasti sisältävien ruoka-aineiden, kuten porkkanan, syömisestä pitää välipäivä.

Pavut

Monipuoliset pavut ovat loistavia proteiininlähteitä, mutta myös erittäin kuitupitoisia ruokia. Pavut saavat vatsan tuntumaan täydeltä pitkään. Ruokavaliossa ei kuitenkaan kannattaisi nojata täysin papujen syöntiin, sillä niillä voi olla myös negatiivisia vaikutuksia keholle.

Pavut voivat aiheuttaa esimerkiksi turvotusta ja kaasujen kertymistä vatsaan. Epämiellyttävien vaivojen lisäksi liiallinen kuidun saanti voi kuitenkin myös estää ravintoaineiden imeytymistä, kun keho joutuu keskittymään täysin papujen kuidun sulattamiseen.

Eat Sip Trip -sivuston mukaan papujen negatiiviset vaikutukset voivat näkyä jo yhden aterian jälkeen, jos annoskoon kanssa ei ole tarkkana. Papuja ei kannatakaan syödä kerralla yhtä desilitraa enempää.

Tofu

Tofu on toinen kasvisruokavalioita noudattavien suosima herkku, eikä suotta. Soijapavuista tehty tofu on sisältää nimittäin tärkeitä aminohappoja, mutta myös vitamiineja, kalsiumia, mangaania ja seleeniä.

Liiallisen tofun syönnin negatiiviset vaikutukset eivät liity sen sisältämään korkeaan estrogeenimäärään. Sen sijaan liiallinen soijapapujen syönti voi estää proteiinin imeytymistä ja prosessointia. Tämä johtuu palkokasvien sisältämistä proteaasin estäjistä.

Jos tofua syö päivittäin yli 130 grammaa ja päälle juo vielä lasillisen soijamaitoa, voi haittavaikutuksia alkaa esiintyä.

Muskotti

Muskottipähkinä on hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat vähentää sokerin määrää ruokavaliossaan, sillä mausteen syöminen voi kanelin tavoin huijata aivoja uskomaan, että makunystyrät saavat jotakin makeaa.

Muskottipähkinän maustekäyttö on useimmiten vaaratonta, mutta liiallinen käyttö voi johtaa huumeiden kaltaisiin oireisiin, kuten huimaukseen, käytöksen muutoksiin, hallusinaatioihin ja pelkotiloihin.

Jo muutama teelusikallinen voi tuoda oireita ja oireet voivat jatkua tuntien ajan, eli mausteen kanssa kannattaa olla tarkkana.

Chili

Chilit ovat loistavia ainesosia ruoanlaitossa, sillä ne tuovat ruokaan kuin ruokaan potkua. Lisäksi chilit ovat täynnä antioksidantteja, ja ne parantavatkin immuunipuolustusta sekä voivat säännöllisesti syötynä madaltaa verenpainetta ja sydänsairauksien riskiä.

Chiliä voi määrällisesti syödä huoletta, mutta sen sijaan ruokailuajalla on väliä. Chili voi nimittäin sekoittaa kehon luonnollisen vuorokausirytmin, sillä se vaikuttaa kehon lämpötilaan.

Jos illalla unensaanti tuottaa vaikeuksia, kannattaa chilejä välttää kokonaan tai suosia niitä vain aamupalalla ja lounaalla.

Lähde: Eat Sip Trip

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat