Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Näitä terveellisiä ruoka ei pitäisi syödä liikaa – voi olla negatiivisia vaikutuksia niin vatsalle kuin ihollekin

1:30Bataattiburgeri
Julkaistu 24.08.2018 06:59

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Ruokailussa kohtuus on kaikki kaikessa, eikä edes terveellisiä ruokia kannata syödä liikaa.

Katso yllä olevalta videolta ihanan bataattiburgerin resepti!

Vaikka lautaselle valitsee epäterveellisten herkkujen sijaan terveellisiä ruokia, kannattaa silti pitää huolta annoskoista. Ensinnäkin liiallinen syöminen voi näkyä kertyvinä kiloina, mutta monissa terveellisissä herkuissa voi olla liiallisesti nautittuina haittavaikutuksia.

Eat Sip Trip -sivusto listasi trendikkäät, terveelliset ruoat, joita ei kannata syödä liikaa.

Bataatti

shutterstock_213609022Päivittäinen bataatin syöminen voi alkaa näkymään iholla.Shutterstock

Ranskalaiset ovat vaihtuneet bataattiranskalaisiin, ja muutenkin perunan sijaan monissa kodeissa lautaselle valmistetaan erilaisia bataattilisukkeita. Bataatit ovatkin ravintorikkaita juureksia: Niissä on runsaasti niin C-, B1-, B2-, B5-, ja B6-vitamiinia, kuin myös kuparia ja mangaania.

Bataatit, kuten myös porkkanat, saavat värinsä beetakaroteenista, joka muun muassa suojaa ihoa ikääntymiseltä. Jos bataattia kuitenkin syö liikaa, voivat kynnet ja iho, erityisesti rystyset ja kyynärpäät, alkaa muuttua oransseiksi.

Beetakaroteenia pitää nauttia runsaasti päivittäin, jotta vaikutukset alkavat näkyä. Jos iho alkaa kellertää, kannattaa bataatin ja muiden beetakaroteenia runsaasti sisältävien ruoka-aineiden, kuten porkkanan, syömisestä pitää välipäivä.

Pavut

shutterstock_335040248

Monipuoliset pavut ovat loistavia proteiininlähteitä, mutta myös erittäin kuitupitoisia ruokia. Pavut saavat vatsan tuntumaan täydeltä pitkään. Ruokavaliossa ei kuitenkaan kannattaisi nojata täysin papujen syöntiin, sillä niillä voi olla myös negatiivisia vaikutuksia keholle.

Pavut voivat aiheuttaa esimerkiksi turvotusta ja kaasujen kertymistä vatsaan. Epämiellyttävien vaivojen lisäksi liiallinen kuidun saanti voi kuitenkin myös estää ravintoaineiden imeytymistä, kun keho joutuu keskittymään täysin papujen kuidun sulattamiseen.

Eat Sip Trip -sivuston mukaan papujen negatiiviset vaikutukset voivat näkyä jo yhden aterian jälkeen, jos annoskoon kanssa ei ole tarkkana. Papuja ei kannatakaan syödä kerralla yhtä desilitraa enempää.

LUE MYÖS: Lääkäri väittää: Lisää tämä yksi asia jokaiseen ateriaasi ja poltat rasvaa

Tofu

tofu

Tofu on toinen kasvisruokavalioita noudattavien suosima herkku, eikä suotta. Soijapavuista tehty tofu on sisältää nimittäin tärkeitä aminohappoja, mutta myös vitamiineja, kalsiumia, mangaania ja seleeniä.

Liiallisen tofun syönnin negatiiviset vaikutukset eivät liity sen sisältämään korkeaan estrogeenimäärään. Sen sijaan liiallinen soijapapujen syönti voi estää proteiinin imeytymistä ja prosessointia. Tämä johtuu palkokasvien sisältämistä proteaasin estäjistä.

Jos tofua syö päivittäin yli 130 grammaa ja päälle juo vielä lasillisen soijamaitoa, voi haittavaikutuksia alkaa esiintyä.

Muskotti

Muskottipähkinä on hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat vähentää sokerin määrää ruokavaliossaan, sillä mausteen syöminen voi kanelin tavoin huijata aivoja uskomaan, että makunystyrät saavat jotakin makeaa.

Muskottipähkinän maustekäyttö on useimmiten vaaratonta, mutta liiallinen käyttö voi johtaa huumeiden kaltaisiin oireisiin, kuten huimaukseen, käytöksen muutoksiin, hallusinaatioihin ja pelkotiloihin.

Jo muutama teelusikallinen voi tuoda oireita ja oireet voivat jatkua tuntien ajan, eli mausteen kanssa kannattaa olla tarkkana.

Chili

shutterstock_223001230

Chilit ovat loistavia ainesosia ruoanlaitossa, sillä ne tuovat ruokaan kuin ruokaan potkua. Lisäksi chilit ovat täynnä antioksidantteja, ja ne parantavatkin immuunipuolustusta sekä voivat säännöllisesti syötynä madaltaa verenpainetta ja sydänsairauksien riskiä.

Chiliä voi määrällisesti syödä huoletta, mutta sen sijaan ruokailuajalla on väliä. Chili voi nimittäin sekoittaa kehon luonnollisen vuorokausirytmin, sillä se vaikuttaa kehon lämpötilaan.

Jos illalla unensaanti tuottaa vaikeuksia, kannattaa chilejä välttää kokonaan tai suosia niitä vain aamupalalla ja lounaalla.

LUE MYÖS: 8 yllättävää tuotetta, jotka ovat todellisuudessa täynnä sokeria – ole tarkkana tuttujen leipien ja maitotuotteiden kanssa!

Lähde: Eat Sip Trip

Lisää aiheesta:

Väsyttääkö? Syy voi piillä ruokavaliossasiHyötyä sekä suolistolle että aivoille: Näitä ruokia ostaa ravitsemusasiantuntijaOvatko banaanit terveellisiä vai lasketaanko ne herkuksi? Ravintoasiantuntija selittääOnko vatsasi jatkuvasti turvonnut ja kipeä? Asiantuntijat nimeävät yhden keinon päästä eroon kiusallisesta vaivastaNäitä terveellisinä pidettyjä ruokia tulisi nauttia kohtuudella – voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia! 12 ruoka-ainetta, joita jokaisen naisen kannattaisi syödä viikoittain
TerveysRuokavalioMakuja
Erilaisia papulajikkeita löytyy moneen lähtöön. Tutuimpia suomalaisille lienevät kidneypavut, valkoiset pavut, mustapavut ja mungpavut.Shutterstock

Ravintorikas tofu sopii muun muassa wokkeihin ja kastikkeisiin.

Muskottipähkinää käytetään erityisesti jouluisissa leivonnaisissa, mutta myös ruoanlaitossa.

Tulista chiliä ei kannata syödä ennen nukkumaanmenoa.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Terveys
  • 5.9.13:08
    Viiden jälkeen

    Matalapaineiset ylipainehappihoidot huolestuttavat viranomaisia – näin vastaa hyvinvointialan yrittäjä

  • 4.9.11:52
    Kim Jong-un

    DNA-vainoharhaa? Kim Jong-unin käskyläisillä vimmaista pyyhintää Putin-tapaamisen jälkeen

  • 16.8.08:03
    Annimari Korte

    Annimari Korte on ollut kuumeessa jo vuoden – outo sairastelu saattoi alkaa vaarallisesta episodista

  • 13.8.18:40
    Hiukset

    Jodien teini-ikäisen tyttären mahaan sattui kuukausia – lopulta vatsasta löytyi jotain käsittämätöntä

  • 17.7.20:21
    Lääketiede

    Hyvästi tuhoisalle sairaudelle? Kolmen vanhemman tekniikalla on syntynyt kahdeksan tervettä vauvaa