Näitä terveellisinä pidettyjä ruokia tulisi nauttia kohtuudella – voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia!

10 suosikkiherkkua, jotka aiheuttavat eniten riippuvuutta – kuinka montaa himoitset? 0:37 10 suosikkiherkkua, jotka aiheuttavat eniten riippuvuutta – kuinka montaa himoitset?

Aivan kaikki ruoat eivät ole niin terveellisiä kuin yleisesti luullaan. Joskus hyvienkin raaka-aineiden syöminen saattaa kostautua terveyden kannalta negatiivisella tavalla. 

Video paljastaa kymmenen herkkua, jotka aiheuttavat tutkitusti eniten riippuvuutta. 

AJC-uutissivusto listasi viisi terveellisenä pidettyä ruokaa, joita ei terveellisyydestä huolimatta kannattaisi nauttia liikaa.

Ruskea riisi

Vuosien ajan eri yhteyksissä ihmisiä on kehotettu vaihtamaan valkoinen riisi ruskeaan sen sisältämien kuitujen, vitamiinien ja mineraalien vuoksi. Tässä on kuitenkin yksi mutta.

Edellä mainittujen seikkojen lisäksi ruskea riisi sisältää jopa 80 prosenttia enemmän myrkyllistä arsenikkia valkoiseen riisiin verrattuna.

Tämä johtuu yksinkertaisesta siitä syystä, että arsenikkia kerääntyy pääasiassa riisin uloimpiin kerroksiin, jotka valkoisessa riisisä on poistettu. Riisiä ei tästä syystä suositellakaan nautittavaksi joka päivä joka aterialla.

Parapähkinä

Nämä isot pähkinät sisältävät runsaasti ihmisille välttämätöntä hivenainetta, seleeniä. Jo yksi ainut pähkinä täyttää päivittäisen seleenitarpeen.

Liika määrä seleeniä on kuitenkin myrkyllistä ja saattaa aiheuttaa muun muassa hiusten ohenemista, kynsi- ja iho-ongelmia sekä hermosto-oireita. Pelkkien parapähkinöiden sijaan kannattaa siis nauttia paljon erilaisia pähkinöitä.

Tonnikala

Tonnikala on suosittu raaka-aine niin voileipien kuin sushienkin täytteenä. Tonnikala on vähärasvainen proteiininlähde, joka sisältää runsaasti sydänterveydelle tärkeitä omega-3-rasvahappoja. Ongelmana on, että tonnikalaa pyydetään paljon elohopeaa sisältäviltä vesiltä, jonka seurauksena elohopeaa saattaa päätyä myös näitä kaloja syövien ihmisten elimistöön. Elohopea voi aiheuttaa muun muassa muistin heikkenemistä ja näköoireita.

Pienemmistä tonnikalalajikkeista, kuten boniitista ja keltevätonnikalasta on mitattu isompia lajikkeita pienempiä elohopeapitoisuuksia. Tonnikalapurkkia valitessa kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, mitä tonnikalalajiketta purkki sisältää.

Kaneli

Jos ripottelet puurosi tai kahvisi joukkoon pienen määrän kanelia, ei hätää. Joissain tutkimuksissa kanelin on jopa osoitettu auttavan verensokerin säätelyssä. Runsaassa käytössä ongelmia tulee kuitenkin kanelin sisältämän kumariinin suhteen.

Eviran mukaan Suomessa ja Euroopassa myytävä kassiakaneli sisältää tätä maksalle myrkyllistä kumariinia 2–3 milligrammaa grammaa kohden, eikä kanelin säännöllinen käyttö ole viraston mukaan suositeltavaa.

Kahvi

Kahvi on täynnä terveyttä edistäviä antioksidantteja, mutta kahvinjuojien kannattaa tiedostaa, että liika on liikaa. Kupillinen kahvia sisältää noin 100–150 milligrammaa kofeiinia, ja suositusten mukaan kofeiinia ei kannattaisi nauttia yli 400 milligrammaa päivässä. Liika kofeiini saattaa aiheuttaa hermostuneisuutta, sykkeen kohoamista ja unettomuutta.

Jos kahvia kuluu useampi kuppi päivässä, osa näistä kupillisista kannatta vaihtaa matalamman kofeiinipitoisuuden omaavaan teehen.

Lähde: AJC

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat