Onko vatsasi jatkuvasti turvonnut ja kipeä? Asiantuntijat nimeävät yhden keinon päästä eroon kiusallisesta vaivasta

Suolisto kuntoon! Vinkit koko elimistön hyvinvointiin 8:53
Huomenta Suomen Extran aiheena olivat suolistobakteerit ja niiden merkitys ihmisen terveydelle.

Toiset ruoka-aineet aiheuttavat turvotusta herkemmin kuin toiset. Pieni turvotus esimerkiksi tuhdin aterian jälkeen on normaalia, eikä siitä pidä huolestua. Joskus turvotus voi olla kuitenkin jatkuvaa ja kivuliasta.

Silloin tällöin ilmaantuvaa turvotusta esimerkiksi kuukautisten aikana tai aterian jälkeen ei tarvitse hoitaa. Jos turvotus on kuitenkin jatkuvaa ja aiheuttaa epämukavuuden tunnetta tai kipuja, kannattaa suunnata lääkäriin.

Syitä jatkuvalle turvotukselle voi olla esimerkiksi laktoosi-intoleranssi, keliakia tai ärtyvän suolen oireyhtymä. Kyseisten vaivojen hoidossa tärkeää on vältellä turvotusta aiheuttavia ruoka-aineita.

FODMAP-ruokavaliosta apua?

Ärtyvän suolen oireyhtymän tapauksessa FODMAP-ruokavalio voi auttaa, kertoo Cosmopolitanille lääketieteen tohtori Rabia De Latour.

FODMAP-ruokavaliossa vältellään tietynlaisia hiilihydraatteja, jotka voivat voimistaa suolen venytyksen aiheuttamaa vatsakivun ja turvotuksen tunnetta. Ruokavalioon kuuluu vältettävät sekä suositeltavat ruoka-aineet. Lue lisää FODMAP-ruokavaliosta täältä.

Suositeltavien raaka-aineiden ei pitäisi aiheuttaa turvotusta, kaasun kertymistä tai vatsakipuja. Niiden syöminen voi myös helpottaa turvotusta. Näiden ruoka-aineiden syömisestä voi olla apua, vaikkei kärsisikään juuri ärtyvän suolen oireyhtymästä.

Mustikat

Mustikat sisältävät vain vähän FODMAP-hiilihydraatteja. Niissä on runsaasti C- ja K-vitamiineja sekä ne ovat hyväksi sydämelle.

Porkkanat

Jos tapanasi on sirotella salaattiin manteleita, ne kannattaa vaihtaa porkkanapaloihin tai -raasteeseen. Mantelit sisältävät runsaasti FODMAP-hiilareita, toisin kuin porkkanat.

– Porkkanoissa on paljon beetakaroteenia, kuituja, K1-vitamiineja sekä kaliumia. Porkkana on myös yhdistetty hyvään kolesteroliin sekä silmien hyvinvointiin, kertoo ravitsemusterapeutti Wendy Leonard.

Kana

Kana on oiva vaihtoehto silloin, kun haluat proteiinia ilman turvonnutta oloa. Valitse kuitenkin pelkistetty vaihtoehto. Esimerkiksi kananugetit ovat usein leivitettyjä, jolloin niissä on gluteiinia, joka voi puolestaan aiheuttaa turvotusta.

Kaurapuuro

Aamupalalla paahtoleipä kannattaa vaihtaa kaurapuuroon, mikäli haluaa noudattaa FODMAP-ruokavaliota.

– Kaurassa on myös runsaasti antioksidantteja, jotka voivat madaltaa verenpainetta, lisää Wendy Leonard.

Kananmunat

Myös kananmunista saa helposti proteiinia ilman turvotusta. Jos teet munakokkelia, käytä vegaaniseen ruokavalioon soveltuvaa maitojuomaa maitotuotteen sijasta.

Kala

Kala soveltuu erinomaisesti FODMAP-ruokavalioon, oli se sitten tonnikalaa, lohta tai ahventa. Kalassa on runsaasti proteiinia eikä lainkaan hiilihydraatteja.

Kvinoa

Kvinoassa ei ole gluteiinia, joten se sopii myös keliaakikoille.

– Kvinoa sisältää kahta flavonoidia, jotka on yhdistetty muun muassa tulehdusta ja masennusta vähentäviin vaikutuksiin, sanoo Wendy Leonard.

Lisäksi kannattaa nauttia paljon nestettä sisältäviä ruokia, kuten kurkkua ja viinirypäleitä. Veden sekaan sujautetusta sitruunastakin voi olla apua turvotuksen ehkäisyssä. 

Lue myös:

    Uusimmat