Toiset ruoka-aineet aiheuttavat turvotusta herkemmin kuin toiset. Pieni turvotus esimerkiksi tuhdin aterian jälkeen on normaalia, eikä siitä pidä huolestua. Joskus turvotus voi olla kuitenkin jatkuvaa ja kivuliasta.
Silloin tällöin ilmaantuvaa turvotusta esimerkiksi kuukautisten aikana tai aterian jälkeen ei tarvitse hoitaa. Jos turvotus on kuitenkin jatkuvaa ja aiheuttaa epämukavuuden tunnetta tai kipuja, kannattaa suunnata lääkäriin.
Syitä jatkuvalle turvotukselle voi olla esimerkiksi laktoosi-intoleranssi, keliakia tai ärtyvän suolen oireyhtymä. Kyseisten vaivojen hoidossa tärkeää on vältellä turvotusta aiheuttavia ruoka-aineita.
FODMAP-ruokavaliosta apua?
Ärtyvän suolen oireyhtymän tapauksessa FODMAP-ruokavalio voi auttaa, kertoo Cosmopolitanille lääketieteen tohtori Rabia De Latour.
FODMAP-ruokavaliossa vältellään tietynlaisia hiilihydraatteja, jotka voivat voimistaa suolen venytyksen aiheuttamaa vatsakivun ja turvotuksen tunnetta. Ruokavalioon kuuluu vältettävät sekä suositeltavat ruoka-aineet. Lue lisää FODMAP-ruokavaliosta täältä.
Suositeltavien raaka-aineiden ei pitäisi aiheuttaa turvotusta, kaasun kertymistä tai vatsakipuja. Niiden syöminen voi myös helpottaa turvotusta. Näiden ruoka-aineiden syömisestä voi olla apua, vaikkei kärsisikään juuri ärtyvän suolen oireyhtymästä.
