12 ruoka-ainetta, joita jokaisen naisen kannattaisi syödä viikoittain

puuro
Terveellistä kaurapuuroa kannattaa syödä joka viikko. Shutterstock

Valitse aamupalalle jogurttia tai kaurapuuroa, välipalaksi parapähkinöitä ja avokadoja sekä iltaruoaksi nautaa, tomaattia ja ruusukaaleja.

Eri ruoka-aineiden ominaisuudet puhuttavat paljonkin, ja se, mitä täytyy tai mitä ei saa syödä, voi vaihdella paljonkin. On olemassa kuitenkin paljon ruoka-aineita, joilla on suuri määrä hyviä ominaisuuksia ja niitä kannattaa ehdottomasti valita lautaselle.

The Daily Meal -sivusto listasi ruoka-aineita, jotka erityisesti naisten kannattaisi ottaa osaksi viikoittaista ruokavaliotaan, sillä ne auttavat pysymään terveenä ja saamaan monia erittäin tärkeitä ravintoaineita.

1. Avokado

Kerrankin ruokatrendit ovat menossa oikeaan suuntaan, sillä nyt ympäri maailman avokadoa kasataan leivän päälle ja lisätään smoothieisiin ihanan pehmeän lopputuloksen takaamiseksi!

Avokadot sisältävät terveellisiä rasvoja, jotka auttavat suojautumaan sydänsairauksia vastaan. Tämä superfood auttaa lisäksi muiden ravintoaineiden imeytymistä, vähentää huonoa kolesterolia ja sisältää kunnon annoksen foolihappoa. Raskaana oleville tai raskautta suunnitteleville naisille foolihappo on tärkeää, sillä se auttaa ehkäisemään synnytykseen liittyviä komplikaatiota.

2. Pavut

Proteiinirikkaat pavut ovat täynnä kuituja, ja niiden on todettu ehkäisevän rintasyöpää. Pavut voivat myös edistää sydänterveyttä ja alentaa kolesterolia. Monilla naisilla on raudan ja B-vitamiinin puutetta, joten pavut ovat hyvä valinta osaksi ruokavaliota, sillä ne ehkäisevät juuri näiden aineiden puutosta. Ja mikä tässä ruoka-aineessa on myös parasta: pavut ovat superhalpoja!

3. Parapähkinät

Nämä pähkinät ovat yksi kaikista vähiten hyödynnetty superfood maailmassa. Pelkästään yksi parapähkinä päivässä riittää täyttämään päivittäisen seleenin tarpeen! Pieneen pähkinään on pakattu myös suuri määrä muita ravinto-aineita. Monet ihmiset unohtavat huolehtia riittävästä seleenin saannista, joten yksi parapähkinä päivässä voi olla todella hyvä idea.

4. Ruusukaali

Tästä monien lasten inhokkiruoasta kannattaa ehkä opetella tykkäämään, jos se ei vielä maistu. Ristikukkaiset vihannekset, kuten juuri ruusukaali voivat auttaa ehkäisemään kehoon syntyvää liiallista estrogeeniä, joka voi johtaa monilla naisilla rintasyövän syntymiseen. Ruusukaalit ovat myös hyvin kuitupitoisia, ravinteikkaita ja tietenkin oikein valmistettuina aivan äärettömän herkullisia!

 Shutterstock

5. Tumma suklaa

Mitä olisikaan elämä ilman suklaata! Suklaasta ei kuitenkaan kannata luopua, sillä suklaalla on monia eri terveysvaikutuksia, joiden juuret löytyvät kaakaopapujen sisältämistä flavonoideista. Kaakaopapujen antioksidantit voivat auttaa pitämään verihiutaleet terveinä ja valtimot aukinaisina sekä alentaa verenpainetta.

Tumman suklaan on myös todettu helpottavan stressin tunnetta. Sitä helpotusta tässä kiireisessä maailmassa varmasti aika moni nainen tarvitsee.

6. Viikunat

Banaani on tunnettu hyvänä kaliumin lähteenä, mutta viikunoissa on jopa banaania enemmän tätä ravintoainetta! Kaliumia kehosi tarvitsee alentamaan verenpainetta, helpottamaan ahdistusta ja jopa ehkäisemään ennenaikaista kuolemaa. Terveelliset viikunat ovat ihanan makeita ja sopivat hyvin kuivattuina, leivän päällä tai yhdessä vuohenjuuston kanssa.

7. Valkosipuli

Valkosipulissa on yli 70 kasvien ravintoainetta, joilla jokaisella on omat terveysetunsa. Yksi merkittävimpiä hyötyjä on se, että valkosipulin runsaan käytön on todettu vähentävän munasarjasyövän riskiä. Valkosipulia kannattaa siis nyt lisätä ruokaan muunkin kuin maun takia!

8. Naudanliha

Vähärasvaista naudanlihaa naisten kannattaa syödä, sillä siitä saa paljon B-vitamiineja. Naisilla B-vitamiinin puute on varsin yleistä, ja puutos voi johtaa anemiaan. B-vitamiinit ovat tärkeitä hermojen terveydelle ja lisäksi ne lisäävät energisyyden tunnetta. Vähärasvaista naudanlihaa kannattaa syödä, sillä siinä on paljon proteiinia ja vähän tyydyttynyttä rasvaa.

 Shutterstock

9. Kaurapuuro

Kaurapuuro on toinen hyvin edullinen ihmeruoka, jota kannattaa nauttia aamupalaksi nyt ja joka viikko. Kauralla on monia hyviä terveysominaisuuksia, jotka auttavat pitämään verensokerin tasapainossa. Kuiturikas kaurapuuro myös vilkastuttaa aineenvaihduntaa!

10. Tomaatti

Leivän päälle, pastakastikkeeseen, lisukkeeksi tai sellaisenaan – tomaatti sopii moneen, eikä sillä ole väliä, missä muodossa sen syöt, kunhan saat viikoittaisen annoksesi. Tomaateista löytyy huima määrä A-vitamiinia, joka auttaa taistelemaan aknea vastaan ja ylläpitämään sileää hipiää. Tomaateissa on myös paljon lykopeenia, ja tämä antioksidantti parantaa immuunipuolustusta, suojaa näkökykyä ja voi auttaa ehkäisemään rintasyöpää.

11. Lehtivihannekset

Pinaatin, lehtikaalin ja muiden tummanvihreiden lehtivihannesten hyödyt ovat sellainen lista, että mainittakoot vain niistä tärkeimmät. Monet naiset kärsivät varsinkin vanhemmalla iällä lonkkakivuista ja -murtumista. Lehtivihreät ovat erinomaisia estämään juuri luunmurtumia, sillä ne sisältävät paljon K-vitamiinia. Tämä varsin epätunnettu ravintoaine ehkäisee myös ryppyjen syntymistä.

12. Jogurtti

Melkeinpä kaikilta naisilta saattaa löytyä kalsiumin ja magnesiumin puutosta. Kalsium on erityisesti vaihdevuodet ylittäneille naisille tärkeää saada, sillä luiden on entistä vaikeampi imeyttää ravintoainetta estrogeenin puutteen takia. Magnesiumia tarvitaan, jotta kalsium voi imeytyä kunnolla. Ja jogurtista löytyy molempia näitä ravintoaineita! Kannattaa siis nauttia jogurttia viikottain.

***

Mikä on kehonhuollon merkitys terveydelle?

16:51

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja