0:37

8 yllättävää tuotetta, jotka ovat todellisuudessa täynnä sokeria – ole tarkkana tuttujen leipien ja maitotuotteiden kanssa!

Monet yllättävät ja terveellisenä pidetyt tuotteet voivat sisältää huomattavia määriä sokeria. Ravintoasiantuntijat kehottavat ihmisiä lukemaan tuoteselosteet tarkkaan.

Katso yllä olevalta videolta, mitkä ruoat aiheuttavat eniten riippuvuutta!

Sokerin tiedetään aiheuttavan monenlaisia terveyshaittoja ihmiselle, ja suomalaisasiantuntijat kehottavatkin sokerin syönnin välttämiseen.

Monet osaavatkin välttää limuja ja karkkeja, mutta monissa yllättävissä ja jopa terveellisenäkin pidetyissä ruoka-aineissa voi olla suuri määrä piilotettua tai lisättyä sokeria.

– Lisätty tai piilotettu sokeri on pahin yksittäinen ainesosa nykyaikaisessa ruokavaliossa, sillä se tarjoaa kaloreita ilman ravitsemuksellista arvoa tai lisättyjä ravintoaineita, joka voi vaurioittaa terveyttä pitkällä tähtäimellä ja jolla voi olla vahingollinen vaikutus lähes jokaiseen elimeen kehossa, sanoo ravitsemusterapeutti Robbie Clark  The Daily Telegraphissa.

Ravintoasiantuntijat kehottavatkin ihmisiä lukemaan pakkausselosteet ja välttämään tuotteita, joissa on yli 5 grammaa sokeria yhtä annosta kohti.

Asiantuntijat listasivat myös yllättävät ruoka-aineet, jotka ovat todellisuudessa oikeita sokeripommeja. Olisitko arvannut näistä tuotteista?

Vähärasvaiset maitotuotteet

Ravintoasiantuntija Zoe Bingley-Pullin mukaan ihmisten kannattaisi valita täysrasvaisia maitotuotteita vähärasvaisten sijaan, sillä rasvan poistamista yleensä korvataan tuotteessa muilla aineilla, jotta maku säilyy hyvänä. Tämä näkyy yleensä juuri vähärasvaisissa jogurteissa.

Maidossa sama sääntö täysrasvaisuudesta ei kuitenkaan päde, sillä kevytmaidossa ja täysmaidossa on saman verran laktoosia eli luonnollista maitosokeria.

Sen sijaan esimerkiksi kasvimaidoissa kannattaa olla tarkkana, sillä niissä on usein paljon lisättyä sokeria. Kaupasta kannattaakin valita sokeroimattomia versioita ja pysyä kaukana maustetuista maidoista.

Täysjyväleipä

Sokerin lisääminen on tärkeä osa leivän leivontaprosessia, sillä sitä tarvitaan muun muassa hiivan nousemiseen. Jotkin valmistajat kuitenkin lisäävät leipään myös turhaa sokeria parantaakseen makua, ulkonäköä ja koostumusta.

Usein sokeria lisätään esimerkiksi täysjyväleipään, sillä täysjyväjauhon maku on hiukan kitkerä. Leipähyllyllä kannattaakin tutkailla tuoteselosteet tarkkaan.

Valmiskastikkeet

Valmiit tomaattikastikkeet ovat oikeita sokeripommeja. Esimerkiksi ketsupissa voi olla jopa yksi teelusikallinen eli 5 grammaa sokeria vain 15 millilitrassa.

Ketsuppi ei kuitenkaan ole kastikkeista pahin, vaan sweet chili -kastikkeissa voi olla jopa puolet enemmän sokeria samassa määrässä. Barbeque-kastikkeessa taas voi olla jopa 8 grammaa sokeria 15 millilitrassa.

Myös monet salaattikastikkeet ovat todella sokerisia. Kastikkeissa kannattaakin kiinnittää huomiota juuri siihen, ettei sokeri ole listattu kolmen ensimmäisen ainesosan joukkoon.

Alkoholijuomat

Ei liene yllätys, että monissa alkoholijuomissa on sokeria. Jotkut tuotteet ovat tosin paljon pahempia kuin toiset. Eniten sokeria on coktaileissa, jotka on valmistettu mehuista, siirapeista ja limonadeista.

Näistä juomista kannattaakin ravintoasiantuntija Jessica Sepelin mukaan pysyä kaukana, ja suosia mieluummin drinkkejä, joissa on vain yhdistetty alkoholijuomaa, soodavettä sekä tuoretta sitruunaa tai limeä.

Myös kaupan valmiiksi sekoitettuja drinkkejä kannattaa välttää, ja viineistä valita mieluummin punaista kuin valkoista, jos sokerin kulutusta haluaa vähentää.

Voileipäkeksit

Voileipäkeksit ovat suolaisia herkkuja, mutta myös niissä on suuri määrä sokeria. Leivän tavoin suolaisten keksien makua pyritään usein parantamaan juuri sokerin avulla.

Voileipäkeksien sijaan ravintoasiantuntijat suosittelevat valitsemaan esimerkiksi riisi- tai maissikeksejä ja -kakkuja. He kuitenkin muistuttavat, että sellaisillakin kekseillä on varsin matalat ravintoarvot, joten päällisiin kannattaa totisesti kiinnittää huomiota.

Murot ja myslit

Monet varmasti tietävät useiden lapsille suunnattujen murojen sisältävän paljon sokeria, mutta myös terveellisinä pidetyt myslit voivat olla oikeita sokeripommeja.

Esimerkiksi hunajalla ja vaahterasiirapilla makeutetut tuotteet voivat vaikuttaa terveellisiltä, mutta asiantuntijoiden mukaan ne vaikuttavat kehoon samalla tavalla kuin sokerikin.

Paras vaihtoehto olisikin valmistaa myslit itse terveellisistä pähkinöistä, siemenistä ja viljoista.

Sushi

Myös sushin valmistusprosessissa riisin sekaan lisätään sokeria maun parantamiseksi. Asiantuntijoiden mukaan pari desiä sushiriisiä voi pahimmillaan sisältää jopa ruokalusikallisen sokeria.

Itse sushin lisäksi kuitenkin myös rullien kanssa syötävät kastikkeet voivat olla sokerisia. Näiden joukossa ovat muun muassa juuri makeat chilikastikkeet, mutta sokerisia voivat olla myös teriyaki-kastikkeet ja majoneesit.

Purkkipavut kastikkeessa

Pavut ovat loistava proteiininlähde, kuten tiedetään. Purkkiversiot saattavat kuitenkin olla täynnä sokeria. Tämä johtuu useimmiten kastikkeista, joissa ne tarjoillaan. Esimerkiksi desissä papuja tomaattikastikkeessa voi olla pahimmillaan jopa kaksi teelusikallista sokeria.

Valmiiden kastikkeessa myytyjen purkkipapujen sijaan kastike kannattaa valmistaa itse ja pavut ostaa erikseen.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja