Syötkö kurkkua, tomaattia ja salaattia? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen varoittaa terveysmokasta

Tuunaa tutut ruoat terveellisemmiksi 9:33
KATSO VIDEO: Näin kotiruoasta saa terveellisempää ravitsemusterapeutti Hanna Partasen mukaan.

Suomalaisilla olisi vielä petrattavaa arjen ruokavalinnoissa, sanoo ravitsemusterapeutti Hanna Partanen. 

Ravitsemusterapeutti Hanna Partasen tuoreessa Pienin muutoksin parempaa – helpot arjen reseptit -teoksessa (Readme 2023) pureudutaan terveellisempään kotiruokaan. Kirjassa Partanen antaa käytännön vinkkejä muun muissa kuidun saannin lisäämiseen sekä ruokavalion rasvan laadun parantamiseen.

Huomenta Suomessa tiistaina vierailleen Partasen mukaan suomalaiseen ruokavalioon kuuluu jo onneksi myös terveellisiä kotiruokia.

– Jos mietitään vaikka kaalilaatikkoa tai kaalipataa, niin niissähän on paljon kasviksia. On erilaisia keittoruokia ja perinteinen aamupala kaurapuuro on terveellistä, Partanen listasi.

Enemmän kasviksia ja kuituja: Kurkku, tomaatti ja salaatti eivät riitä

Kasvisten vähyys on kuitenkin edelleen ongelma monen ruokavaliossa. Kun muualla maailmassa lapsia esimerkiksi kehotetaan syömään lautaselta edes kasvikset, Suomessa sanotaan Partasen mukaan ennemminkin, että "syö nyt ainakin ne lihat, jos et muuta jaksa". 

Myös kuidun saannissa olisi suomalaisilla petrattavaa. Monilla onkin Partasen mukaan harhaluulo esimerkiksi kurkun, tomaatin ja salaatin syönnistä. 

– Kun puhutaan kasvisten käytöstä esimerkiksi minun vastaanotollani, niin ihmiset sanovat usein syövänsä salaattia. Mutta jos ajatellaan sitä kuidun saantia, niin perus kurkku, tomaatti ja salaatti ovat aika niukasti kuitupitoisia. 

Partanen suosittelee valitsemaan lautaselle kuitupitoisempia kasviksia, kuten kaaleja, muita juureksia sekä palkokasveja. Perus kotiruokia kannattaa myös tuunata lisäämällä niiden joukkoon kasviksia. 

– Suomalaiset saisivat oppia hyödyntämään herneitä, papuja ja linssejä. Ne lisäävät sekä kuitupitoisuutta että tuovat kasviproteiinia ruokaan. 

Kuituja ruokavalioonsa saa myös suosimalla täysjyvätuotteita.

Paljonko leivässä tai pastassa tulisi vähintään olla kuitua? Miten lounasravintolassa saa syötyä terveellisesti? Katso yllä olevalta videolta Hanna Partasen haastattelu.

Katso myös video:Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille.

Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille: "Ei kannata unohtaa" 1:15
Näitä ei asiantuntijan mukaan kannata unohtaa.

 

Lue myös:

    Uusimmat