Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Syötkö kurkkua, tomaattia ja salaattia? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen varoittaa terveysmokasta

9:33Tuunaa tutut ruoat terveellisemmiksiKATSO VIDEO: Näin kotiruoasta saa terveellisempää ravitsemusterapeutti Hanna Partasen mukaan.
Julkaistu 22.08.2023 11:41

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalaisilla olisi vielä petrattavaa arjen ruokavalinnoissa, sanoo ravitsemusterapeutti Hanna Partanen. 

Ravitsemusterapeutti Hanna Partasen tuoreessa Pienin muutoksin parempaa – helpot arjen reseptit -teoksessa (Readme 2023) pureudutaan terveellisempään kotiruokaan. Kirjassa Partanen antaa käytännön vinkkejä muun muissa kuidun saannin lisäämiseen sekä ruokavalion rasvan laadun parantamiseen.

Huomenta Suomessa tiistaina vierailleen Partasen mukaan suomalaiseen ruokavalioon kuuluu jo onneksi myös terveellisiä kotiruokia.

– Jos mietitään vaikka kaalilaatikkoa tai kaalipataa, niin niissähän on paljon kasviksia. On erilaisia keittoruokia ja perinteinen aamupala kaurapuuro on terveellistä, Partanen listasi.

Lue myös: Oletko hoksannut hyödyntää aliarvostettua pakasteruokaa? Halpaa ja hyvää!

Enemmän kasviksia ja kuituja: Kurkku, tomaatti ja salaatti eivät riitä

Kasvisten vähyys on kuitenkin edelleen ongelma monen ruokavaliossa. Kun muualla maailmassa lapsia esimerkiksi kehotetaan syömään lautaselta edes kasvikset, Suomessa sanotaan Partasen mukaan ennemminkin, että "syö nyt ainakin ne lihat, jos et muuta jaksa". 

Myös kuidun saannissa olisi suomalaisilla petrattavaa. Monilla onkin Partasen mukaan harhaluulo esimerkiksi kurkun, tomaatin ja salaatin syönnistä. 

– Kun puhutaan kasvisten käytöstä esimerkiksi minun vastaanotollani, niin ihmiset sanovat usein syövänsä salaattia. Mutta jos ajatellaan sitä kuidun saantia, niin perus kurkku, tomaatti ja salaatti ovat aika niukasti kuitupitoisia. 

Lue myös: Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille: "Ei kannata unohtaa"

Partanen suosittelee valitsemaan lautaselle kuitupitoisempia kasviksia, kuten kaaleja, muita juureksia sekä palkokasveja. Perus kotiruokia kannattaa myös tuunata lisäämällä niiden joukkoon kasviksia. 

– Suomalaiset saisivat oppia hyödyntämään herneitä, papuja ja linssejä. Ne lisäävät sekä kuitupitoisuutta että tuovat kasviproteiinia ruokaan. 

Kuituja ruokavalioonsa saa myös suosimalla täysjyvätuotteita.

Paljonko leivässä tai pastassa tulisi vähintään olla kuitua? Miten lounasravintolassa saa syötyä terveellisesti? Katso yllä olevalta videolta Hanna Partasen haastattelu.

Katso myös video: Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille.

1:15Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille: "Ei kannata unohtaa"Näitä ei asiantuntijan mukaan kannata unohtaa.

Lue myös: Suomalaiset popsivat neljä leipäviipaletta päivässä – asiantuntija muistuttaa hyödyistä: "Hapankorppu on oikea kuitupommi"

Lue myös: Ruokaa halvemmalla: Suomalaisilla on nyt selvät säästökeinot – "Vaikutukset näkyvät lompakossa heti"

Lisää aiheesta:

Syötkö salaattia, kurkkua ja tomaattia? Hanna Partaselta varoitus terveysmokastaKasviksia 500 ja 800 grammaa – tältä näyttää oikeasti suositusten mukainen määräHelppo tapa lisätä kasviksia ruokavalioon – varo kuitenkin yleistä kuitumokaa!Syötkö salaattia, tomaattia ja kurkkua? Hanna Partanen varoittaa ravitsemusmokastaSyötkö tomaattia, kurkkua ja salaattia? Hanna Partanen varoittaa terveysmokastaMakaronilaatikko muuttuu epäterveelliseksi, jos teet sen näin – Hanna Partanen muistuttaa ruoanlaiton sudenkuopista
RavitsemusRavintoRuokaHuomenta SuomiUutisohjelmien aiheetTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 9.10.07:52
    Kasvisruoka

    EU: Kasvismakkara ei saa enää olla makkara eikä kasvispihvi pihvi

  • 12.9.17:01
    Terveys ja hyvinvointi

    Yleinen makeutusaine saattaa lisätä aivohalvausriskiä

  • 5.9.15:28
    Gaza

    Tätä vakava aliravitsemus tekee lapselle

  • 25.8.21:29
    Juomat

    Norja kielsi energiajuomat alle 16-vuotiailta – Suomessa kiellon pelätään "avaavan matopurkin"

  • 13.8.18:00
    Viiden jälkeen

    Kari Aihiselta yllättävä vinkki – tekisitkö itse näin pastallesi?