Jopa 80 prosenttia suomalaisten syömästä kalasta tulee ulkomailta, samaan aikaan kun esimerkiksi Itämeren silakkaa päätyy lähinnä rehuksi ja vain murto-osa lautasille.
Videolla yksi mainio vaihtoehto silakasta: silakka-tempura!
Suomalaiset syvät lihaa vuosittain yli suositusten, vaikka meressä riittäisi kotimaista terveellistä kalaakin. Luonnonvarakeskus Luken mukaan tilanne on paradoksaalinen.
– Suomen merialueen saalista 95 prosenttia on silakkaa ja kilohailia. Tällä hetkellä silakkaa syödään kuitenkin vain noin 200−300 grammaa vuodessa. Jos kalansaalis käytettäisiin tehokkaasti, silakan käyttöä elintarvikkeena voitaisiin lisätä vähintään kymmenkertaiseksi nykyisestä, Lukesta kommentoitiin jo vuonna 2019.
Vaihda uunilohi edes välillä uunisilakkaan
Itämeri.fi-sivuston mukaan suosituin kala suomalaisten ruokapöydässä on norjalainen kasvatettu lohi. Perässä seuraavat ruotsalainen kirjolohi ja Aasiasta tuotu tonnikala.
Nappaa resepti herkullisiin uunisilakoihin
Pro Kala ry muistuttaa, että myös silakka sopii uuniruokiin mainiosti. Silakkafileiden kanssa ei tarvitse miettiä ruotojen poistamista eikä kokonaistenkaan silakoiden perkaaminen ja fileoiminen itse vaadi erityisiä apuvälineitä.
– Ravintoarvoiltaan silakka on ihanteellinen syksyn pimeneviin iltoihin. Saamme yhä vähemmän D-vitamiinia auringonvalon avulla, joten ravinnosta saatavien vitamiinien tarve kasvaa. Silakassa, kuten muissakin kaloissa, on runsaasti D-vitamiinia. Lisäksi hopeakylkisessä pikkukalassa rasva on pehmeää ja proteiinia on runsaasti, Pro Kala ry:stä sanotaan.