Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tätä ruokaa sinäkin voisit todellisuudessa syödä kymmenen kertaa enemmän – halvempaa kuin lohi: "Rasva on pehmeää ja proteiinia runsaasti"

7:44Silakka-tempura
Julkaistu 01.10.2020 09:21

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Jopa 80 prosenttia suomalaisten syömästä kalasta tulee ulkomailta, samaan aikaan kun esimerkiksi Itämeren silakkaa päätyy lähinnä rehuksi ja vain murto-osa lautasille.

Videolla yksi mainio vaihtoehto silakasta: silakka-tempura!

Suomalaiset syvät lihaa vuosittain yli suositusten, vaikka meressä riittäisi kotimaista terveellistä kalaakin. Luonnonvarakeskus Luken mukaan tilanne on paradoksaalinen. 

– Suomen merialueen saalista 95 prosenttia on silakkaa ja kilohailia. Tällä hetkellä silakkaa syödään kuitenkin vain noin 200−300 grammaa vuodessa. Jos kalansaalis käytettäisiin tehokkaasti, silakan käyttöä elintarvikkeena voitaisiin lisätä vähintään kymmenkertaiseksi nykyisestä, Lukesta kommentoitiin jo vuonna 2019.

Vaihda uunilohi edes välillä uunisilakkaan

Itämeri.fi-sivuston mukaan suosituin kala suomalaisten ruokapöydässä on norjalainen kasvatettu lohi. Perässä seuraavat ruotsalainen kirjolohi ja Aasiasta tuotu tonnikala.

Nappaa resepti herkullisiin uunisilakoihin

Pro Kala ry muistuttaa, että myös silakka sopii uuniruokiin mainiosti. Silakkafileiden kanssa ei tarvitse miettiä ruotojen poistamista eikä kokonaistenkaan silakoiden perkaaminen ja fileoiminen itse vaadi erityisiä apuvälineitä.

– Ravintoarvoiltaan silakka on ihanteellinen syksyn pimeneviin iltoihin. Saamme yhä vähemmän D-vitamiinia auringonvalon avulla, joten ravinnosta saatavien vitamiinien tarve kasvaa. Silakassa, kuten muissakin kaloissa, on runsaasti D-vitamiinia. Lisäksi hopeakylkisessä pikkukalassa rasva on pehmeää ja proteiinia on runsaasti, Pro Kala ry:stä sanotaan.

Itämeren tilasta huolestuneille silakka on  ykkösvaihtoehto: silakan kalastus on tehokkaimpia tapoja poistaa merestä ravinteita, jotka aiheuttavat meren rehevöitymistä. Silakkasaaliin mukana merestä poistuu fosforia ja typpeä, jotka ovat ihmiselle elintärkeitä ravintoaineita, mutta voivat vesistöissä aiheuttaa esimerkiksi sinilevän määrän kasvamista. Silakka onkin ekologista lähiruokaa parhaimmillaan.

Ekologisia kalamurekepihvejä

Silakat sopivat myös vaikkapa kalamurekepihvien raaka-aineiksi. Luonnonkaloista tehtyjen kalamurekepihvien suuri valtti on niiden ekologisuus. Esimerkiksi silakan ja särjen pyynti vähentää ravinteita vesistöissä.

– Kalapihvit ovat siitä loistava ruoka, että siihen soveltuvat myös useat ruotoiset järvikalat. Ruokalajina se on kuitenkin kodeissa aika unohdettu, vaikka kyseessä on edullinen, erittäin maukas ja nopeakin ruokalaji, Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntija Marjo Ranta kehui keväällä.

Stadin Silakkamarkkinat alkavat tuttuun tapaan

Stadin Silakkamarkkinat käynnistyvät tuttuun tapaan lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina, ja silakkaostoksille ehtii aina seuraavan viikon lauantaihin saakka. Stadin Silakkamarkkinat on Suomen vanhimpia yleisötapahtumia, jota on juhlittu Helsingissä jo vuodesta 1743. Vuosien mittaan Silakkamarkkinat on kasvanut yhdeksi kaupungin syyskauden merkkipaaluista, jossa yhdistyvät Helsingin merellinen saaristolaisperinne ja moderni ruokakulttuuri. 

– Stadin Silakkamarkkinoilla on pitkä historia kalastuselinkeinon, terveen Itämeren sekä silakan ja muun särkikalan puolestapuhujana. Särkikalan kalastaminen auttaa vähentämään Itämeren rehevöitymistä, joten silakan syöminen on jo itsessään ekoteko, muistuttaa myös Silakkamarkkinoiden vastaava tuottaja Susa Nokelainen.

Koronavirustilanteen vuoksi Stadin Silakkamarkkinoilla ei järjestetä avajais- tai oheisohjelmaa, vaan yleisön toivotaan hyödyntävän markkinoiden laajoja aukioloaikoja kokonaisuudessaan. Pääosin ruoka-alan ammattilaisista koostuva Silakkaraati kokoontuu suljetuin ovin valitsemaan vuoden parhaat silakkatuotteet eri kategorioissa, ja voittajat julistetaan verkossa sunnuntaina 4. lokakuuta.

Katso resepti: Kalamurekepihvit ja lantturanskalaiset – perinneruokaa Marttojen ohjeella

Lue myös: Yksi asia on todella vinksallaan suomalaisten kalan syönnissä – kokki jyrähtää: "Norjalaisesta lohesta ei pitäisi julkaista enää yhtäkään reseptiä"

Lähteet: Luke, Pro Kala ry, Itämeri.fi, Stadin Silakkamarkkinat

Lisää aiheesta:

Syötkö katkarapuja? Tämän takia se kannattaaJopa 75 000 helsinkiläistä syö torstaina poikkeuksellisen lounaan – moni ei ole edes maistanut aiemminKala, jota sinunkin kannattaisi ostaa seuraavalla kauppareissullasi: Edullinen superruoka ja todellinen ekotekoRuoka, jota suomalaiset voisivat oikeasti syödä viisi kertaa enemmän: Ainutlaatuinen raaka-aine – sopii jopa sushiin"Jostain syystä käyttö on lähes unohtunut" – miksi suomalaiset eivät enää syö tätä edullista herkkua?Suomalaisten rakastama perinneherkku: Voitaisiin syödä viisi kertaa enemmän – milloin sinä söit viimeksi?
RuokaKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan

  • Eilen17:45
    Halloween

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta

  • Eilen12:37
    Ravintolat

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • Eilen08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • ti17:24
    Ravintolat

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide