Ruoka, jota suomalaiset voisivat oikeasti syödä viisi kertaa enemmän: Ainutlaatuinen raaka-aine – sopii jopa sushiin

silakkasushi
Silakansyönti kannattaa, sillä silakka on ravinnerikas kala, joka sopii arkeen ja juhlaan. Pro Kala ry

Syöntisuositusten puitteissa silakan käyttöä olisi mahdollista lisätä jopa yli viisinkertaisesti, kertoo Pro Kala ry. Silakka taipuu ruoanlaitossa moneen – jopa sushiin!

Pro Kala ry:n mukana silakka on Suomen taloudellisesti tärkein saaliskala, joka on ollut rakastettu raaka-aine jo yli tuhat vuotta. Silakka on ollut erityisesti vanhan kansan mieleen ja sitä on syöty varsinkin aiemmin runsaasti.

Silakkaa syömällä voi tehdä myös ekoteon, sillä silakan ja muiden kalojen pyynti puhdistaa Itämerta. Kalastajat poistavat silakan ja kilohailin pyynnin mukana Itämerestä yli 600 tonnia fosforia ja noin 3500 tonnia typpeä. Fosforin määrä vastaa lähes neljännestä Suomen vuotuisesta ihmisperäisestä Itämeren kuormituksesta.

Suositusten mukaan silakan käytössä on suomalaisilla vielä kirimisen varaa. Pro Kala ry kertoi jo vuonna 2017, että silakkaa olisi mahdollista käyttää ravintona enemmänkin. 

–  Sitä voidaan syödä suositusten puitteissakin jopa viisinkertainen määrä nykytilanteeseen nähden. Silakka sisältää muiden kalojen tapaan proteiinia, D-vitamiinia ja omega-3-rasvahappoja, joten syöntiä kannattaa ehdottomasti lisätä jo terveysvaikutusten takia, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen kertoi. 

Silakka sopii jopa sushiin

Silakoista valmistuvat tietysti perinteiset paistetut silakat, silakkalaatikko tai silakkapihvi. Pro Kala ry kuitenkin vinkkaa kokeilemaan silakkaa myös hieman eksoottisempiin ruokiin. Silakka sopii esimerkiksi sushin raaka-aineeksi.

– Suomalaista twistiä susheihin saa käyttämällä meille tyypillisiä kalalajeja. Esimerkiksi Itämeren ainutlaatuisuus silakka taipuu marinoituna maki-rullan sisälle mainiosti! Kasvatettu kotimainen kirjolohi sopii myös lohen tilalle moniin eri sushipaloihin. Savolainen sushi puolestaan syntyy käyttämällä tietysti friteerattuja muikkuja. Kokeiluja voi tehdä oman maun mukaan – sääntöjä ei ole!

Sushia tehdessä täytyy muistaa, että kaikkia kaloja ei suositella syötävän raakana, ja osa suositellaan pakastettavan ennen raakana syömistä. Seuraa siis Ruokaviraston ohjeita

Lähde: Pro Kala ry

***

Testaa myös silakkatempura:

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja