Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ruoka, jota suomalaiset voisivat oikeasti syödä viisi kertaa enemmän: Ainutlaatuinen raaka-aine – sopii jopa sushiin

Silakansyönti kannattaa, sillä silakka on ravinnerikas kala, joka sopii arkeen ja juhlaan.
Silakansyönti kannattaa, sillä silakka on ravinnerikas kala, joka sopii arkeen ja juhlaan.Pro Kala ry
Julkaistu 22.02.2020 14:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Syöntisuositusten puitteissa silakan käyttöä olisi mahdollista lisätä jopa yli viisinkertaisesti, kertoo Pro Kala ry. Silakka taipuu ruoanlaitossa moneen – jopa sushiin!

Pro Kala ry:n mukana silakka on Suomen taloudellisesti tärkein saaliskala, joka on ollut rakastettu raaka-aine jo yli tuhat vuotta. Silakka on ollut erityisesti vanhan kansan mieleen ja sitä on syöty varsinkin aiemmin runsaasti.

Silakkaa syömällä voi tehdä myös ekoteon, sillä silakan ja muiden kalojen pyynti puhdistaa Itämerta. Kalastajat poistavat silakan ja kilohailin pyynnin mukana Itämerestä yli 600 tonnia fosforia ja noin 3500 tonnia typpeä. Fosforin määrä vastaa lähes neljännestä Suomen vuotuisesta ihmisperäisestä Itämeren kuormituksesta.

Suositusten mukaan silakan käytössä on suomalaisilla vielä kirimisen varaa. Pro Kala ry kertoi jo vuonna 2017, että silakkaa olisi mahdollista käyttää ravintona enemmänkin. 

–  Sitä voidaan syödä suositusten puitteissakin jopa viisinkertainen määrä nykytilanteeseen nähden. Silakka sisältää muiden kalojen tapaan proteiinia, D-vitamiinia ja omega-3-rasvahappoja, joten syöntiä kannattaa ehdottomasti lisätä jo terveysvaikutusten takia, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen kertoi. 

Silakka sopii jopa sushiin

Silakoista valmistuvat tietysti perinteiset paistetut silakat, silakkalaatikko tai silakkapihvi. Pro Kala ry kuitenkin vinkkaa kokeilemaan silakkaa myös hieman eksoottisempiin ruokiin. Silakka sopii esimerkiksi sushin raaka-aineeksi.

– Suomalaista twistiä susheihin saa käyttämällä meille tyypillisiä kalalajeja. Esimerkiksi Itämeren ainutlaatuisuus silakka taipuu marinoituna maki-rullan sisälle mainiosti! Kasvatettu kotimainen kirjolohi sopii myös lohen tilalle moniin eri sushipaloihin. Savolainen sushi puolestaan syntyy käyttämällä tietysti friteerattuja muikkuja. Kokeiluja voi tehdä oman maun mukaan – sääntöjä ei ole!

Sushia tehdessä täytyy muistaa, että kaikkia kaloja ei suositella syötävän raakana, ja osa suositellaan pakastettavan ennen raakana syömistä. Seuraa siis Ruokaviraston ohjeita. 

Lue myös: Paistatko kalan voissa? Ei kannata, sanoo helsinkiläisravintolan keittiöpäällikkö – tässä oikea tapa

Lähde: Pro Kala ry

***

Testaa myös silakkatempura:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?Kala, jota sinunkin kannattaisi ostaa seuraavalla kauppareissullasi: Edullinen superruoka ja todellinen ekotekoTätä ruokaa sinäkin voisit todellisuudessa syödä kymmenen kertaa enemmän – halvempaa kuin lohi: "Rasva on pehmeää ja proteiinia runsaasti"Syödäänkö teillä uunilohta? Täältä tulee edullinen ja proteiinipitoinen haastaja: "Ei tarvitse miettiä ruotojen poistamista""Jostain syystä käyttö on lähes unohtunut" – miksi suomalaiset eivät enää syö tätä edullista herkkua?Suomalaisten rakastama perinneherkku: Voitaisiin syödä viisi kertaa enemmän – milloin sinä söit viimeksi?
RuokaSushiKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • Eilen13:38
    Ruoanlaitto

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • Eilen08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • 2.11.17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • 2.11.09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"