Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Jostain syystä käyttö on lähes unohtunut" – miksi suomalaiset eivät enää syö tätä edullista herkkua?

Kuvituskuva: Ravintola Salven silakkapihvit.
Kuvituskuva: Ravintola Salven silakkapihvit.Lehtikuva
Julkaistu 29.09.2017 17:31

MTV LIFESTYLE

Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen toivoo, että yhä useampi suomalainen löytäisi taas silakan ruokapöytäänsä. 

– Ammattikalastuksemme tärkein saalilaji, silakka, on ollut jo vuosisatoja myös kalaruokakulttuurimme kivijalka. Kukapa ei muistaisi lapsuudesta tuttuja silakkalaatikkoa, silakkapihvejä, savusilakoita tai silakkamarinadeja. Jostakin syystä meillä silakan käyttö on lähes unohtunut, kirjoittaa Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

Tilastojen mukaan silakan syönti on vähentynyt vuosikymmenen aikan roimasti. Vielä vuosituhannen vaihteessa suomalaiset söivät silakkaa 1,2 kiloa henkilöä kohden vuodessa – nykyisin sitä kulutetaan enää noin 300 grammaa per henkilö vuodessa. Tämä on harmillista, sillä silakalla on verrattain edullinen kilohinta, se on maukasta ja ravitsevaa.

– Silakalla ja silakkaruoilla on uskolliset ystävänsä, mutta useimmmat meistä voisivat varmasti valita silakkaa lautaselleen nykyistä useammin, mikäli sitä olisi helposti kuluttajien saatavilla. Silakan syöntiä olisi varaa lisätä reippaasti, sillä sitä meillä suomalaisilla kyllä riittää. Eviran syöntisuositukset huomioiden silakan käytöä olisi mahdollista lisätä jopa viisinkertaisesti nykytilanteeseen nähden, Partanen muistuttaa.

Luonnonvarakeskus Luken mukaan vuonna 2015 kalastajalle maksettiin rehusilakasta keskimäärin 0,16 euroa kilolta ja ihmisravinnoksi myydystä silakasta 0,27 euroa kilolta.  Vuonna 2015 kolmasosa silakkasaaliista purettiin suoraan ulkomaisiin satamiin. Tämä osuus ei sisälly hintatietoihin.

Hyvän makunsa lisäsi silakka on myös terveydellisesti perusteltu herkku. Silakasta saa erityisen hyvin D-vitamiinia ja tärkeitä omega-3-rasvahappoja.  Syömällä silakkaa voi tehdä myös ekoteon: silakan pyynti ei rasita Itämerta – päinvastoin. 

– Silakan ja kilohailin pyynnin mukana Itämerestä poistuu yli 600 tonnia fosforia ja noin 3500 tonnia typpeä. Fosforin määrä vastaa lähes neljännestä Suomen vuotuisesta ihmisperäisestä Itämeren kuormituksesta. 

Partasen mukaan haasteena koko toimialan kannalta on silakan monipuolinen  hyödyntäminen ja jalostusarvon nostaminen. Kalaa hyödynnetään elintarvikkeissa tällä hetkellä vain murto-osa, suuri nosa saaliista päätyy rehuteollisuuteen. 

– Jalostusasteen nostaminen olisi koko arvoketjun etu, ja sen kehittämiseksi tehdään työtä muun muassa keväällä käynnistyneessä innovaatio-ohjelmassa. Tavoitteena on kehittää silakasta uusia tuotteita elintarvikkeena, mutta myös ennakkoluulottomasti selvittää muita mahdollisia käyttökohteita arvokkaalle raaka-aineelle.

– Ehkäpä saamme silakasta oman ”nyhtösilakkamme” tai jotakin muuta täysin uutta, Partanen jatkaa.

Lähde: Pro Kala ry​​​​​​​

Lisää aiheesta:

Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?Kala, jota sinunkin kannattaisi ostaa seuraavalla kauppareissullasi: Edullinen superruoka ja todellinen ekotekoTätä ruokaa sinäkin voisit todellisuudessa syödä kymmenen kertaa enemmän – halvempaa kuin lohi: "Rasva on pehmeää ja proteiinia runsaasti"Ruoka, jota suomalaiset voisivat oikeasti syödä viisi kertaa enemmän: Ainutlaatuinen raaka-aine – sopii jopa sushiinSuomalaisten rakastama perinneherkku: Voitaisiin syödä viisi kertaa enemmän – milloin sinä söit viimeksi?Silakka ei maistu suomalaisille entiseen tapaan – viljelty kala syrjäytti silakan
SilakkaaKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Silakkaa
  • 30.08.202313:47
    Kalastus

    EU kertoo, miksi silakan kalastuksen lopettaminen on välttämätöntä

  • 04.10.202023:13
    Helsinki

    Perinteiset Stadin Silakkamarkkinat alkoivat koronan varjossa – nuorille maistuvat uudet kalamaut, vanhemmat valitsevat perinteisemmin