Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Syödäänkö teillä uunilohta? Täältä tulee edullinen ja proteiinipitoinen haastaja: "Ei tarvitse miettiä ruotojen poistamista"

Kirpeät silakkafileet paistuvat yhtä vaivattomasti uunissa kuin lohi.
Kirpeät silakkafileet paistuvat yhtä vaivattomasti uunissa kuin lohi. Pro Kala ry
Julkaistu 17.09.2019 20:00

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Uunilohi on yksi suomalaisten suosikkiarkiruokia, eikä ihme: mehevä, herkullinen ateria kypsyy uunissa nopeasti ilman lieden äärellä hääräämistä. Uunissa voi kuitenkin valmistaa myös muita kalaherkkuja, muistuttaa Pro Kala ry tiedotteessaan. 

Onko uunilohi sinunkin kotitaloutesi vakioruoka? Klassisessa ruokalajissa ei ole varsinaisesti mitään vikaan, mutta joskus kannattaa latoa uunivuokaan muitakin herkullisia ja kotimaisia kalalajeja.

Pro Kala ry muistuttaa, että esimerkiksi Itämeren erikoisuus silakka sopii uuniruokiin mainiosti. Silakkafileiden kanssa ei tarvitse miettiä ruotojen poistamista eikä kokonaistenkaan silakoiden perkaaminen ja fileoiminen itse vaadi erityisiä apuvälineitä.

– Ravintoarvoiltaan silakka on ihanteellinen syksyn pimeneviin iltoihin. Saamme yhä vähemmän D-vitamiinia auringonvalon avulla, joten ravinnosta saatavien vitamiinien tarve kasvaa. Silakassa, kuten muissakin kaloissa, on runsaasti D-vitamiinia. Lisäksi hopeakylkisessä pikkukalassa rasva on pehmeää ja proteiinia on runsaasti, Pro Kala ry:stä sanotaan.

Ekologinen lähiruoka

Itämeren tilasta huolestuneille silakka on yhdistyksen mukaan ykkösvaihtoehto: silakan kalastus on tehokkaimpia tapoja poistaa merestä ravinteita, jotka aiheuttavat meren rehevöitymistä. Silakkasaaliin mukana merestä poistuu fosforia ja typpeä, jotka ovat ihmiselle elintärkeitä ravintoaineita, mutta voivat vesistöissä aiheuttaa esimerkiksi sinilevän määrän kasvamista. Silakka onkin ekologista lähiruokaa parhaimmillaan.

Suomalainen silakan kalastuksen kestävyys on kansainvälisestikin tunnistettua. Viime kesäkuussa Suomen ensimmäinen MSC-sertifikaatti annettiin silakan ja kilohailin trooli- ja rysäkalastukselle. MSC-sertifikaatti on Marine Stewardship Councilin myöntämä sertifikaatti, joka takaa sen, että kalan matka vedestä ruokapöytään on ekologisesati kestävä.


Kanta ei siis ole ylikalastettu eikä kalastuksella ole muihin lajeihin tai alueen ekosysteemiin kohdistuvia haittavaikutuksia.

Lado siis uunivuokaan silakkaa: erilaisilla mausteilla silakasta saa omaan makuun sopivan aterian.

Lue myös: Tässä on lohen ja kirjolohen todellinen ero – kumpaa pitäisi valita kaupassa?

Resepti: Kirpeät uunisilakat

500 g silakkafileitä
1 tl suolaa
100 g ruohosipulilla maustettua tuorejuustoa
1 dl ruokakermaa
1/2 sitruunaa viipaleina
200 g terttukirsikkatomaatteja

1. Leikkaa silakkafileistä selkäevät pois saksilla. Lado fileet leivinpaperin päälle nahkapuoli paperia vasten. Ripottele fileille suolaa.

2. Voitele uunivuoka kevyesti öljyllä. Lado puolet silakkafileistä vuokaan nahkapuoli vuokaa vasten. Levitä silakkafileiden päälle tuorejuustonokareita. Paina päälle loput silakkafileet nahkapuoli ylöspäin. Kaada vuokaan ruokakerma.

3. Pese sitruuna ja leikkaa viipaleiksi. Huuhtele kirsikkatomaatit. Levitä silakkafileiden päälle sitruunaviipaleita ja terttukirsikkatomaatteja. Kypsennä 200-asteisessa uunissa keskitasolla 20 minuuttia. Tarjoile lisäksi perunamuusia.

Lähde: Pro Kala ry

***

Videolla herkullisen silakkatempuran ja sriracha-uunilohen ohje!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Superhelppo ja terveellinen kirjolohiruoka – valmistuu uunissa lähes itsestään!Päivitetty perinneruoka! Näin silakkapihvit kannattaa tehdäMoni on unohtanut täysin tämän mahtavan suomalaisen perinneruoan: "Kannattaa päivittää käsitykset tälle vuosikymmenelle"Tätä ruokaa sinäkin voisit todellisuudessa syödä kymmenen kertaa enemmän – halvempaa kuin lohi: "Rasva on pehmeää ja proteiinia runsaasti"Alkuvuoden suosituin kalaresepti on helppoa ja nopeaa uuniruokaa – eikä se ole uunilohi!Suomalaisten rakastama perinneherkku: Voitaisiin syödä viisi kertaa enemmän – milloin sinä söit viimeksi?
RuokaKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen14:16
    Ruokaniksit

    Helppo pullajälkkäri on nyt jättihitti somessa! Testaa vaikka isänpäiväksi

  • Eilen06:39
    Henri Alén

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta

  • to16:46
    Ravintolat

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • to08:21
    Juusto

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • ke16:07
    Turvallisuus

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä