Syödäänkö teillä uunilohta? Täältä tulee edullinen ja proteiinipitoinen haastaja: "Ei tarvitse miettiä ruotojen poistamista"

Kirpeät uunisilakat
Kirpeät silakkafileet paistuvat yhtä vaivattomasti uunissa kuin lohi. Pro Kala ry

Uunilohi on yksi suomalaisten suosikkiarkiruokia, eikä ihme: mehevä, herkullinen ateria kypsyy uunissa nopeasti ilman lieden äärellä hääräämistä. Uunissa voi kuitenkin valmistaa myös muita kalaherkkuja, muistuttaa Pro Kala ry tiedotteessaan. 

Onko uunilohi sinunkin kotitaloutesi vakioruoka? Klassisessa ruokalajissa ei ole varsinaisesti mitään vikaan, mutta joskus kannattaa latoa uunivuokaan muitakin herkullisia ja kotimaisia kalalajeja.

Pro Kala ry muistuttaa, että esimerkiksi Itämeren erikoisuus silakka sopii uuniruokiin mainiosti. Silakkafileiden kanssa ei tarvitse miettiä ruotojen poistamista eikä kokonaistenkaan silakoiden perkaaminen ja fileoiminen itse vaadi erityisiä apuvälineitä.

– Ravintoarvoiltaan silakka on ihanteellinen syksyn pimeneviin iltoihin. Saamme yhä vähemmän D-vitamiinia auringonvalon avulla, joten ravinnosta saatavien vitamiinien tarve kasvaa. Silakassa, kuten muissakin kaloissa, on runsaasti D-vitamiinia. Lisäksi hopeakylkisessä pikkukalassa rasva on pehmeää ja proteiinia on runsaasti, Pro Kala ry:stä sanotaan.

Ekologinen lähiruoka

Itämeren tilasta huolestuneille silakka on yhdistyksen mukaan ykkösvaihtoehto: silakan kalastus on tehokkaimpia tapoja poistaa merestä ravinteita, jotka aiheuttavat meren rehevöitymistä. Silakkasaaliin mukana merestä poistuu fosforia ja typpeä, jotka ovat ihmiselle elintärkeitä ravintoaineita, mutta voivat vesistöissä aiheuttaa esimerkiksi sinilevän määrän kasvamista. Silakka onkin ekologista lähiruokaa parhaimmillaan.

Suomalainen silakan kalastuksen kestävyys on kansainvälisestikin tunnistettua. Viime kesäkuussa Suomen ensimmäinen MSC-sertifikaatti annettiin silakan ja kilohailin trooli- ja rysäkalastukselle. MSC-sertifikaatti on Marine Stewardship Councilin myöntämä sertifikaatti, joka takaa sen, että kalan matka vedestä ruokapöytään on ekologisesati kestävä.

Kanta ei siis ole ylikalastettu eikä kalastuksella ole muihin lajeihin tai alueen ekosysteemiin kohdistuvia haittavaikutuksia.

Lado siis uunivuokaan silakkaa: erilaisilla mausteilla silakasta saa omaan makuun sopivan aterian.

Resepti: Kirpeät uunisilakat

500 g silakkafileitä
1 tl suolaa
100 g ruohosipulilla maustettua tuorejuustoa
1 dl ruokakermaa
1/2 sitruunaa viipaleina
200 g terttukirsikkatomaatteja

1. Leikkaa silakkafileistä selkäevät pois saksilla. Lado fileet leivinpaperin päälle nahkapuoli paperia vasten. Ripottele fileille suolaa.

2. Voitele uunivuoka kevyesti öljyllä. Lado puolet silakkafileistä vuokaan nahkapuoli vuokaa vasten. Levitä silakkafileiden päälle tuorejuustonokareita. Paina päälle loput silakkafileet nahkapuoli ylöspäin. Kaada vuokaan ruokakerma.

3. Pese sitruuna ja leikkaa viipaleiksi. Huuhtele kirsikkatomaatit. Levitä silakkafileiden päälle sitruunaviipaleita ja terttukirsikkatomaatteja. Kypsennä 200-asteisessa uunissa keskitasolla 20 minuuttia. Tarjoile lisäksi perunamuusia.

Lähde: Pro Kala ry


***

Videolla herkullisen silakkatempuran ja sriracha-uunilohen ohje!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat