Jopa 75 000 helsinkiläistä syö torstaina poikkeuksellisen lounaan – moni ei ole edes maistanut aiemmin

Itämeren fisuburgeri
Palvelukeskus Helsingin koulu-, oppilaitos- ja henkilöstöravintoloissa tarjoillaan Itämeripäivänä 25.8. Itämeren lahnasta ja silakasta valmistettua fisuburgeria. Palvelukeskus Helsinki

Helsingissä popsitaan tänään monissa paikoissa kalaisa lounas Itämeripäivän kunniaksi.

Palvelukeskus Helsinki kokkaa Itämeripäivänä 25.8. tuttuun tapaan asiakkailleen kalaruokia, jotka eivät ole tänä päivänä kovinkaan tavanomaisia aterioita suomalaisten keittiöissä.

Silakasta ja lahnasta valmistetut Itämeren fisuburgerit ja fisupihvit tarjoillaan torstain aikana jopa 75 000 helsinkiläiselle. Ruoka-annoksiin käytetään peräti 4500 kiloa Itämeren kalaa, Palvelukeskus Helsinki kertoo tiedotteessaan.

Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina. Päivän takana on John Nurmisen säätiö, jonka tavoitteena on Itämeren tilan parantaminen sekä mereen liittyvän kulttuuriperinnön vaaliminen.

Palvelukeskuksen kala-annoksista fisuburgeri on tarjolla kouluissa, oppilaitoksissa sekä hoitoalan henkilöstöravintoloissa. Päiväkodeissa sekä potilas- ja asukasruokailussa puolestaan syödään fisupihvejä. Myös kotihoidon asiakkaat ovat voineet valita Itämeriviikolla yhtenä ateriavaihtoehtona fisupihvejä.

Katso myös video: Martat vinkkaavat loistavan ruoan, joka on suomalaiskodeissa jostain syystä unohdettu. Juttu jatkuu videon alla.

5:17
"Edullinen, erittäin maukas ja nopeakin ruokalaji", Martoista vinkataan.

Ulkomainen sei korvattu kouluruoissa kotimaisella kalamassalla

Palvelukeskus Helsingin reseptiikan parissa työskentelevä suunnittelija Petteri Hautamaa kertoo tiedotteessa, että kalamurekeruoat ovat perinteisesti kaikkien asiakasryhmien suosikkeja.

– Tällaisia ovat esimerkiksi Itämeripäivänä tarjottava fisupihvi, rukiiset silakkamurekepihvit, ahven-kirjolohipyörykät, lahna-savusärkipyörykät ja lahnapihvit. Senioreille maistuu erityisen hyvin perinteisemmät kalaruoat kuten leivitetyt silakkapihvit. Lahnapuikot ovat taas pidetty ruoka koulupuolella.

Kokonaisuudessaan Itämeren kalaa kuluu Palvelukeskus Helsingin ruokapalveluissa vuodessa lähes 30 000 kiloa. Eniten Itämeren kaloista ruokapalveluissa käytetään lahnaa ja silakkaa, mutta listoilta löytyy myös ahventa, siikaa ja särkeä. 

Itämeripäivää varten kehitetty fisuburgeri taipuu myös kotikeittiössä valmistettavaksi. Kokeile reseptiä kotona: Fisuburgeri – helppo kalahampurilainen Itämeren kalasta

Perinteiset kouluruoat eivät olekaan enää aivan samanlaisia kuin ennen, sillä esimerkiksi kalamurekeruoissa ulkomainen seiti on korvattu suomalaisilla kalamassoilla.

– Lisäksi jotkut kalaruoat, kuten seitistä valmistettu mantelikala, on vaihdettu kouluruokalistalla suomalaiseen vaihtoehtoon kuten rukiiseen silakkamurekepihviin tai ahven-kirjolohipyörykkään, Hautamaa kertoo.

Miksi Itämeren kalaa kannattaa syödä?

Pro Kala ry muistuttaa, miten Itämeren kalan syömisellä voi parantaa vesistön tilaa. Itämeren isoimpia ongelmia on rehevöityminen, mikä johtuu mereen päätyvistä liiallisista ravinteista, kuten fosforista ja typestä. Kasvillisuus, kuten levät, käyttävät näitä ravinteita ja seurauksena on suuria levälauttoja, happikatoa ja veden samenemista.

Ainoastaan kalastamalla voidaan tehokkaasti postaa merestä näitä ravinteita.

– Kun siis valitset lautasellesi kalaa, olet tehnyt paitsi terveellisen ja herkullisen valinnan, myös Itämeren tilaa parantavan valinnan, yhdistyksestä muistutetaan.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja