Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Jopa 75 000 helsinkiläistä syö torstaina poikkeuksellisen lounaan – moni ei ole edes maistanut aiemmin

Palvelukeskus Helsingin koulu-, oppilaitos- ja henkilöstöravintoloissa tarjoillaan Itämeripäivänä 25.8. Itämeren lahnasta ja silakasta valmistettua fisuburgeria.
Palvelukeskus Helsingin koulu-, oppilaitos- ja henkilöstöravintoloissa tarjoillaan Itämeripäivänä 25.8. Itämeren lahnasta ja silakasta valmistettua fisuburgeria.Palvelukeskus Helsinki
Julkaistu 25.08.2022 09:39

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Helsingissä popsitaan tänään monissa paikoissa kalaisa lounas Itämeripäivän kunniaksi.

Palvelukeskus Helsinki kokkaa Itämeripäivänä 25.8. tuttuun tapaan asiakkailleen kalaruokia, jotka eivät ole tänä päivänä kovinkaan tavanomaisia aterioita suomalaisten keittiöissä.

Silakasta ja lahnasta valmistetut Itämeren fisuburgerit ja fisupihvit tarjoillaan torstain aikana jopa 75 000 helsinkiläiselle. Ruoka-annoksiin käytetään peräti 4500 kiloa Itämeren kalaa, Palvelukeskus Helsinki kertoo tiedotteessaan.

Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina. Päivän takana on John Nurmisen säätiö, jonka tavoitteena on Itämeren tilan parantaminen sekä mereen liittyvän kulttuuriperinnön vaaliminen.

Palvelukeskuksen kala-annoksista fisuburgeri on tarjolla kouluissa, oppilaitoksissa sekä hoitoalan henkilöstöravintoloissa. Päiväkodeissa sekä potilas- ja asukasruokailussa puolestaan syödään fisupihvejä. Myös kotihoidon asiakkaat ovat voineet valita Itämeriviikolla yhtenä ateriavaihtoehtona fisupihvejä.

Katso myös video: Martat vinkkaavat loistavan ruoan, joka on suomalaiskodeissa jostain syystä unohdettu. Juttu jatkuu videon alla.

5:17Perinneruokia ei arvosteta tarpeeksi – nyt on aika palauttaa niiden maine"Edullinen, erittäin maukas ja nopeakin ruokalaji", Martoista vinkataan.

Ulkomainen sei korvattu kouluruoissa kotimaisella kalamassalla

Palvelukeskus Helsingin reseptiikan parissa työskentelevä suunnittelija Petteri Hautamaa kertoo tiedotteessa, että kalamurekeruoat ovat perinteisesti kaikkien asiakasryhmien suosikkeja.

– Tällaisia ovat esimerkiksi Itämeripäivänä tarjottava fisupihvi, rukiiset silakkamurekepihvit, ahven-kirjolohipyörykät, lahna-savusärkipyörykät ja lahnapihvit. Senioreille maistuu erityisen hyvin perinteisemmät kalaruoat kuten leivitetyt silakkapihvit. Lahnapuikot ovat taas pidetty ruoka koulupuolella.

Lue myös: Kalakeittokikka säästää selvää rahaa! Näin saat kalaa halvemmalla kaupasta: "Nyt on hyvä hetki kokeilla"

Kokonaisuudessaan Itämeren kalaa kuluu Palvelukeskus Helsingin ruokapalveluissa vuodessa lähes 30 000 kiloa. Eniten Itämeren kaloista ruokapalveluissa käytetään lahnaa ja silakkaa, mutta listoilta löytyy myös ahventa, siikaa ja särkeä. 

Itämeripäivää varten kehitetty fisuburgeri taipuu myös kotikeittiössä valmistettavaksi. Kokeile reseptiä kotona: Fisuburgeri – helppo kalahampurilainen Itämeren kalasta

Perinteiset kouluruoat eivät olekaan enää aivan samanlaisia kuin ennen, sillä esimerkiksi kalamurekeruoissa ulkomainen seiti on korvattu suomalaisilla kalamassoilla.

– Lisäksi jotkut kalaruoat, kuten seitistä valmistettu mantelikala, on vaihdettu kouluruokalistalla suomalaiseen vaihtoehtoon kuten rukiiseen silakkamurekepihviin tai ahven-kirjolohipyörykkään, Hautamaa kertoo.

Miksi Itämeren kalaa kannattaa syödä?

Pro Kala ry muistuttaa, miten Itämeren kalan syömisellä voi parantaa vesistön tilaa. Itämeren isoimpia ongelmia on rehevöityminen, mikä johtuu mereen päätyvistä liiallisista ravinteista, kuten fosforista ja typestä. Kasvillisuus, kuten levät, käyttävät näitä ravinteita ja seurauksena on suuria levälauttoja, happikatoa ja veden samenemista.

Ainoastaan kalastamalla voidaan tehokkaasti postaa merestä näitä ravinteita.

– Kun siis valitset lautasellesi kalaa, olet tehnyt paitsi terveellisen ja herkullisen valinnan, myös Itämeren tilaa parantavan valinnan, yhdistyksestä muistutetaan.

Lue myös: Älä osta! WWF:n listaus kaloista, jotka pitäisi jättää syömättä – ehdoton ei sushiravintoloiden suosikille: "Järjenvastaista"

Lähteet: Palvelukeskus Helsinki, Pro Kala ry

Lisää aiheesta:

Mielettömän hyvä "kalapuikkojen korvike" – tämä ruoka valmistuu pienellä budjetilla!Syötkö katkarapuja? Tämän takia se kannattaaJopa 75 000 helsinkiläistä söi torstaina poikkeuksellisen lounaan – moni ei ole koskaan kokeillut kotonaTätä ruokaa sinäkin voisit todellisuudessa syödä kymmenen kertaa enemmän – halvempaa kuin lohi: "Rasva on pehmeää ja proteiinia runsaasti"Kuulutko joukkoon? Tänään jopa 75 000 helsinkiläistä syö tätä ruokaa – taustalla tärkeä syyMieti kaksi kertaa, jos ostat aina vain lohta – tämän ruokalajin suomalaiset ovat totaalisesti unohtaneet: "Edullinen, erittäin maukas ja nopeakin"
KalaRuokaItämeriMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 12.11.16:58
    Ruoka

    Hanna Sumarin uunilohi on nerokas – vain kolme ainesosaa: "Toimii vuosikymmenestä toiseen"

  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"