Jopa 80 prosenttia suomalaisten ostamasta kalasta tulee ulkomailta ja luku on vain kasvussa. Helsinkiläisravintola Nokan keittiömestari, kokki Ari Ruoho kertoo olevansa todella huolissaan tilanteesta.
Videolla: Joko testasit kotimaisen luonnonkalasäilykkeen? Tuote MTV:n makutestissä.
Tällä viikolla vietetään Itämeriviikkoa. Itämeren kunnosta on puhuttu jo vuosia, mutta valitettavasti meri voi edelleen huonosti. Pro Kala ry:n mukaan jokainen voi omilla valinnoillaan tehdä osansa meren eteen esimerkiksi keräämällä rannoilta roskia tai vähentämällä turhan muovin käyttöä. Herkullisin tapa auttaa merta on syödä kalaa. Yksi asia on kuitenkin vinksallaan, mitä tulee suomalaisten kalansyöntiin: Vain alle 20 prosenttia suomalaisten ostamasta kalasta on kotimaista.
Itämeri.fi -sivuston mukaan suosituin kala suomalaisten ruokapöydässä on norjalainen kasvatettu lohi. Perässä seuraavat ruotsalainen kirjolohi ja Aasiasta tuotu tonnikala. Vaikka silakan osuus Suomen merialueen kaupallisen kalastuksen kokonaissaaliista on vuosittain jopa noin 90 prosenttia, vain muutama prosentti käytetään kotimaassa ihmisten ravinnoksi. Suurin osa päätyy turkiseläinten ja kalan rehuksi, loput viedään ulkomaille.

