Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yksi asia on todella vinksallaan suomalaisten kalan syönnissä – kokki jyrähtää: "Norjalaisesta lohesta ei pitäisi julkaista enää yhtäkään reseptiä"

MTV
Julkaistu 30.08.2020 14:01

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Jopa 80 prosenttia suomalaisten ostamasta kalasta tulee ulkomailta ja luku on vain kasvussa. Helsinkiläisravintola Nokan keittiömestari, kokki Ari Ruoho kertoo olevansa todella huolissaan tilanteesta.

Videolla: Joko testasit kotimaisen luonnonkalasäilykkeen? Tuote MTV:n makutestissä.

Tällä viikolla vietetään Itämeriviikkoa. Itämeren kunnosta on puhuttu jo vuosia, mutta valitettavasti meri voi edelleen huonosti.  Pro Kala ry:n mukaan jokainen voi omilla valinnoillaan tehdä osansa meren eteen esimerkiksi keräämällä rannoilta roskia tai vähentämällä turhan muovin käyttöä. Herkullisin tapa auttaa merta on syödä kalaa. Yksi asia on kuitenkin vinksallaan, mitä tulee suomalaisten kalansyöntiin: Vain alle 20 prosenttia suomalaisten ostamasta kalasta on kotimaista.

Itämeri.fi -sivuston mukaan suosituin kala suomalaisten ruokapöydässä on norjalainen kasvatettu lohi. Perässä seuraavat ruotsalainen kirjolohi ja Aasiasta tuotu tonnikala. Vaikka silakan osuus Suomen merialueen kaupallisen kalastuksen kokonaissaaliista on vuosittain jopa noin 90 prosenttia, vain muutama prosentti käytetään kotimaassa ihmisten ravinnoksi. Suurin osa päätyy turkiseläinten ja kalan rehuksi, loput viedään ulkomaille.  

"Meillä on Suomessa ihan huippuraaka-aineita, mutta emme vain osaa hyödyntää niitä"

Ari Ruoho
Ravintola Nokan keittiömestari Ari Ruoho.Nokka

Lähiruokaan ja pientilatuottajiin keskittyvän helsinkiläisravintola Nokan keittiömestari Ari Ruoho kertoo olevansa erittäin huolissaan tilanteesta.

– Meillä on Suomessa ihan huippuraaka-aineita, mutta emme vain osaa hyödyntää niitä. Olin Itämeri-päivänä puhumassa aiheesta eräässä tilaisuudessa. Jooa 80 prosenttia meidän käyttämistämme kaloista tulee ulkomailta ja luku on kasvussa. Se on todella huono juttu, Ruoho sanoo.

Erityisesti keittiömestaria häiritsee norjalaisen lohen älytön suosio suomalaisten keittiöissä. 

– Norjalaisesta lohesta ei pitäisi julkaista enää yhtäkään reseptiä. Meiltä häviää kohta kaikki kalastajat, meiltä häviää kiinnostus meidän omiin kotimaisiin kaloihin. Norjanlohta on toki helppo tunkea uuniin. Jos nyt pitää lohta käyttää, niin valitaa edes kotimaista kasvatettua kirjoholohta, se on ihan huippulaatuista.

Kalantuotannossa, kysynnässä ja tuotannossa vallitsee  tällä hetkellä suuri ristiriita. Kyse ei ole siitä etteikö kysyntää suomalaiselle kalalle olisi. Ruoho kuvailee asiaa rikkinäiseksi ympyräksi: kalastajat vähenee, saatavuus vähenee, mutta kysyntä kasvaa. 

– Kyllä me saataisiin rakennettua tämä homma, jos vain haluamme. Voisimme tehdä kalapuikkoja kotimaisista järvikaloista. Täytyisi vaan pistää paukkuja kalaruokien tuotekehitykseen ja tuotesuunnitteluun valtion tasolta lähtien. Kalabisnes on tällä hetkellä niin pirstaloitunutta ja yksittäisten pienten yritysten resurssit eivät riitä. 

Yhteistyötä, ei kilpailua

Myös laaja yhteistyö olisi erittäin tärkeää turhan kilpailemisen sijaan. Ruoholla itselläänkin on kokemusta tästä. Keittiömestari pyysi erääseen ulkomaan projektiinsa apua kalaliikkeeltä, jolla oli olemassa olevaa rahtiliikennettä kohdemaahan. Kalaliike ei kuitenkaan missään nimessä halunnut auttaa tai lähteä yhteistyöhön, koska kuljetettava tuote ei ollut heidän valikoimissaan. 

– Tällaisia nämä yhteistyökuviot ovat Suomessa. Aina ei pystytä katsomaan asioita pidemmällä tähtäimellä tai osata puhaltaa yhteen hiileen. Ehkä korona hieman on muuttanut tilannetta.

Joka tapauksessa Ruoho toivoo koko kentältä tilanteen ymmärystä: jos nyt ei ryhdytä toimiin, kalastajia ei kohta enää ole Suomessa. Ja kun kalastajia ei ole, kotimaista kalaakaan ei ole saatavilla. 

Lue myös: Tiedätkö sinä totuuden ostamastasi kalasta? Yli puolet suomalaisista luulee oleellisen asian väärin: "Käytännössä moni ei syödessään tiedä"

Lisää aiheesta:

Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?Ruotsalaisasiantuntija tyrmää Suomenkin suosituimman kalan: Jätä mieluummin syömättäSuomalaiset haluaisivat syödä enemmän kotimaista kalaa, mutta se on kallista – elintarvikealan ammattilaisen mielestä on olemassa yksi ratkaisuRuoka, jota sinunkin pitäisi syödä useammin – vain puolet suomalaisista tietää oleellisen faktan kalastuksen vaikutuksesta: "Ainoa keino..."Tiedätkö sinä totuuden ostamastasi kalasta? Yli puolet suomalaisista luulee oleellisen asian väärin: "Käytännössä moni ei syödessään tiedä"Silakka ei maistu suomalaisille entiseen tapaan – viljelty kala syrjäytti silakan
RuokaKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • pe17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • to09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!