Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Syötkö katkarapuja? Tämän takia se kannattaa

8:54Vappuruoka on täynnä itsestäänselvyyksiä, mutta niitäkin voin jalostaa entistä herkullisemmiksiKATSO MYÖS VIDEO: Näin valmistuu tajuttoman hyvä toast skagen ja nappaa viinivinkit!
Julkaistu 11.05.2023 07:22

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kalayhdistys muistuttaa katkarapujen syönnin hyödyistä.

Toukokuussa vietetään jo kolmatta kertaa Pro Kala ry:n nimeämää kalakuuta. Kalakuun aikana yhdistys haastaa suomalaiset syömään kalaa suositusten mukaan, eli vähintään kahdesti viikossa.

Kalakuun kunniaksi julkaisemme MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla erilaisia kalan käsittelyyn liittyviä vinkkejä sekä tietysti parhaita kalaruokaohjeita.

Lue myös: Jyväskyläläinen Kaisu kehitteli mahtavan kalakeiton – ammattilaiset ylistävät: "Vannoutunut kuohukerman käyttäjäkin tuli melkein 'huijatuksi'"

Katkaravut suomalaisten suosiossa

Nyt kalayhdistyksestä muistutetaan, että myös äyriäiset sopivat mainiosti kalakuun herkutteluun, joko sellaisinaan tai kalaruokia täydentämään. Yksi suomalaisten selkeistä äyriäissuosikeista on katkaravut, joita syömme keskimäärin 1,6 kiloa henkeä kohden vuosittain.

Pro Kala ry:n mukaan  joka kolmas suomalainen syö katkarapuja vähintään kerran kuukaudessa. Katkarapuja nautitaan useimmiten pizzan päällä ja erilaisissa katkarapusalaateissa. Katkarapuja syövät eniten nuoret, 20–24-vuotiaat suomalaiset.

Suomalaiset suosivat etupäässä kuorittuja pakastekatkarapuja. Toiseksi eniten ostetaan katkarapuja osana valmisaterioita, salaatteja ja voileipiä. Suurin osa Suomessa myytävistä katkaravuista tulee Norjasta

Suomalaisten katkarapujen käyttöä on tutkittu tuoreessa Norwegian Seafood Councilin teettämässä kyselyssä. Kyselyn perusteella suomalaiset eivät vielä ole kovin perillä katkarapujen terveyshyödyistä. Norwegian Seafood Councilin Pohjoismaista vastaava johtaja Trym Eidm Gundersen muistuttaa katkarapujen olevan terveellinen proteiininlähde.

Lue myös: Maailman parasta lohikeittoa! Lisää sopan joukkoon Linnean salainen ainesosa

Vain vähän rasvaa ja paljon ravintoaineita

Gundersen kertoo, että katkaravuissa on vain vähän rasvaa ja paljon erilaisia ravintoaineita, ja vaikka katkarapujen kolesterolipitoisuus on korkea, ne eivät nosta kolesterolitasoa. Käypä hoito -suosituksen mukaan katkarapuja ei tarvitse välttää, vaan niitä voi syödä kohtuullisesti, vaikka tarkkailisikin kolesteroliaan.

Gundersen innostaa suomalaisia kokeilemaan esimerkiksi tuoreita, kuorittavia katkarapuja.

– Ne sopivat loistavasti esimerkiksi kesän grillikauteen tai rapujuhliin, kehuu hän. Kuorellisia katkarapuja voi kotona mainiosti myös savustaa, jolloin niihin saa aivan uudenlaista makua.

Kaikkien rakastamiin katkarapuklassikkoihin kuuluu tietysti myös toast skagen, jonka kehitti tukholmalaisen Riche-ravintolan ravintoloitsija Tore Wretman. Hän yhdisti 1950-luvulla voissa paistetun vaalean leivän ja majoneesipohjaisen katkaraputahnan ja koristeli annoksen mädillä ja tuoreella tillillä. Toast skagen on erittäin suosittu alkuruoka ravintoloissa tänäkin päivänä.  

WWF muistuttaa: Katkarapujen pyyntiin liittyy ongelmia

Vaikka katkaravut ovatkin ravitsemukselliseti terveellisiä, liittyy niiden pyyntiin erilaisia ongelmia. WWF muistuttaa sivuillaan monet kylmien merialueiden katkarapukantojen taantuneen liiallisen kalastuksen vuoksi. Katkarapujen pyynnissä käytetyt pohjatroolit voivat vaurioittaa merenpohjaa.

– Pohjankatkarapu on Pohjoismaissa yleisimmin ruoanlaitossa käytetty katkarapu. Katkarapuja kalastetaan troolaamalla, jolloin sivusaaliit ovat usein suuria. Kalastusvälineiden kehittyminen on pienentänyt sivusaaliin määrää merkittävästi.

Lisätietoja aiheesta WWF:n sivuilta.

Lue myös: Harri Syrjänen neuvoo, kuinka helposti valmistuu taivaallinen toast skagen

Lähteet: Pro Kala ry, WWF

Lisää aiheesta:

Pizzatäyte, joka uiskenteli suomalaisten suosikiksi – tiesitkö tätä katkaravuista?Jopa 75 000 helsinkiläistä syö torstaina poikkeuksellisen lounaan – moni ei ole edes maistanut aiemminJopa 75 000 helsinkiläistä söi torstaina poikkeuksellisen lounaan – moni ei ole koskaan kokeillut kotonaKalaruoat, joita tunnetut suomalaiset suosittelevat – yksi nousee keittiöpäällikkö Ari Ruoholla ylitse muiden Tätä ruokaa sinäkin voisit todellisuudessa syödä kymmenen kertaa enemmän – halvempaa kuin lohi: "Rasva on pehmeää ja proteiinia runsaasti"Suomalaisten rakastama perinneherkku: Voitaisiin syödä viisi kertaa enemmän – milloin sinä söit viimeksi?
RuokaKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:45
    Halloween

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta

  • 12:37
    Ravintolat

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • 08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • Eilen17:24
    Ravintolat

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • Eilen09:34
    Ravintolat

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu