Suomalaisten rakastama perinneherkku: Voitaisiin syödä viisi kertaa enemmän – milloin sinä söit viimeksi?
![Copyright: Pro Kala ry. silakkapihvit silakat](https://im.mtvuutiset.fi/image/6584038/landscape16_9/709/399/a7ac4b189a8100efd380e93159347fec/hz/silakkapihvit-silakat.jpg)
Perinteiset silakkaruoat ovat maistuneet suomalaisille aina, mutta silakansyöntiä voitaisiin silti vielä lisätä. Milloin sinä söit viimeksi silakkapihvejä?
Pro Kala ry:n mukaan silakka on laupallisen kalastuksen tärkein saalislaji. Syöntisuositusten puitteissa silakan käyttöä olisi mahdollista lisätä jopa yli viisinkertaisesti.
Silakansyönti kannattaa, sillä silakka on ravinnerikas kala, joka sopii arkeen ja juhlaan. Silakkaan kannattaa satsata erityisesti syys-lokakuussa, jolloin silakkamarkkinoita järjestetään ympäri Suomen.
Silakka on Suomen taloudellisesti tärkein saaliskala, joka on ollut rakastettu raaka-aine jo yli tuhat vuotta. Silakka on ollut erityisesti vanhan kansan mieleen ja sitä on syöty varsinkin aiemmin runsaasti.
– Silakan käyttömahdollisuudet ovat varsin monipuoliset, ja kala sopii niin arkeen kuin juhlaan. Silakkaa voi käyttää perinteisten silakkaruokien lisäksi hyvin myös keitoissa tai vaikkapa sushissa. Silakanmäti on siianmädin veroista ja harvinainen herkku, kertoo kalanjalostaja Pirjo Salonen Pirjo ja Reima Salonen Ky:stä.
Silakkamarkkinat syksyn kohokohta
Silakkamarkkinoita on järjestetty Suomessa jo 1700-luvun puolivälistä asti. Helsingin silakkamarkkinat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1743. Helsingin lisäksi silakkamarkkinoita järjestetään monissa rannikkokaupungeissa, joissa niillä on vankat perinteet.
– Silakkamarkkinat ovat syksyn piristys. Jos silakka ei vielä ole tuttu raaka-aine omassa kotikeittiössä, sitä kannattaa hakea markkinoilta. Sieltä saa herkkuja, joita ei ole välttämättä kaupoissakaan saatavilla. Lisäksi tapahtumissa voi nauttia iloisesta markkinatunnelmasta ja merellisestä saaristolaisperinteestä kalaherkkuja maistellen, toteaa Salonen.
Stadin Silakkamarkkinat järjestetään 1.–7. lokakuuta 2017 Kauppatorilla Helsingissä. Tapahtuma on tänä vuonna osa Helsingin kaupungin Suomi 100 -juhlavuoden Syödään Yhdessä -ohjelmaa.
Silakkaa syömällä voi tehdä ekoteon
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran suositusten mukaan silakan käytössä on suomalaisilla vielä kirimisen varaa.
– Syöntisuositukset huomioon ottaen silakkaa on mahdollista käyttää enemmänkin ravintona. Sitä voidaan syödä suositusten puitteissakin jopa viisinkertainen määrä nykytilanteeseen nähden. Silakka sisältää muiden kalojen tapaan proteiinia, D-vitamiinia ja omega-3-rasvahappoja, joten syöntiä kannattaa ehdottomasti lisätä jo terveysvaikutusten takia, kertoo Pro Kala Ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen.
Silakkaa syömällä voi tehdä myös ekoteon, sillä silakan ja muiden kalojen pyynti puhdistaa Itämerta. Kalastajat poistavat silakan ja kilohailin pyynnin mukana Itämerestä yli 600 tonnia fosforia ja noin 3500 tonnia typpeä. Fosforin määrä vastaa lähes neljännestä Suomen vuotuisesta ihmisperäisestä Itämeren kuormituksesta.
Kokeile kotona: Silakkapihvit Claus Meyerin tapaan
kokojyvävehnäjauhoja
600 g silakkafileitä
suolaa ja mustapippuria myllystä
5 rkl karkeaa Dijonin sinappia
1 ruukku lehtipersiljaa
3 rkl rypsiöljyä ja 2 rkl voita paistamiseen
Aseta leivinpaperiarkki pöydälle ja ripottele päälle ohuelti kokojyvävehnäjauhoja. Lado silakkafileet paperille nahkapuoli alaspäin. Mausta suolalla ja mustapippurilla
Levitä sinappi fileiden pinnalle ja ripottele päälle hienonnettua lehtipersiljaa. Taita fileet puoliksi pyrstöä kohden.
Kuumenna paistinpannu ja lisää öljy sekä voi ja paista fileet rapeiksi.
Lähde: Pro Kala ry
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka