Perinteiset silakkaruoat ovat maistuneet suomalaisille aina, mutta silakansyöntiä voitaisiin silti vielä lisätä. Milloin sinä söit viimeksi silakkapihvejä?
Pro Kala ry:n mukaan silakka on laupallisen kalastuksen tärkein saalislaji. Syöntisuositusten puitteissa silakan käyttöä olisi mahdollista lisätä jopa yli viisinkertaisesti.
Silakansyönti kannattaa, sillä silakka on ravinnerikas kala, joka sopii arkeen ja juhlaan. Silakkaan kannattaa satsata erityisesti syys-lokakuussa, jolloin silakkamarkkinoita järjestetään ympäri Suomen.
Silakka on Suomen taloudellisesti tärkein saaliskala, joka on ollut rakastettu raaka-aine jo yli tuhat vuotta. Silakka on ollut erityisesti vanhan kansan mieleen ja sitä on syöty varsinkin aiemmin runsaasti.
– Silakan käyttömahdollisuudet ovat varsin monipuoliset, ja kala sopii niin arkeen kuin juhlaan. Silakkaa voi käyttää perinteisten silakkaruokien lisäksi hyvin myös keitoissa tai vaikkapa sushissa. Silakanmäti on siianmädin veroista ja harvinainen herkku, kertoo kalanjalostaja Pirjo Salonen Pirjo ja Reima Salonen Ky:stä.
Silakkamarkkinat syksyn kohokohta
Silakkamarkkinoita on järjestetty Suomessa jo 1700-luvun puolivälistä asti. Helsingin silakkamarkkinat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1743. Helsingin lisäksi silakkamarkkinoita järjestetään monissa rannikkokaupungeissa, joissa niillä on vankat perinteet.
– Silakkamarkkinat ovat syksyn piristys. Jos silakka ei vielä ole tuttu raaka-aine omassa kotikeittiössä, sitä kannattaa hakea markkinoilta. Sieltä saa herkkuja, joita ei ole välttämättä kaupoissakaan saatavilla. Lisäksi tapahtumissa voi nauttia iloisesta markkinatunnelmasta ja merellisestä saaristolaisperinteestä kalaherkkuja maistellen, toteaa Salonen.
