Kalamurekepihvit ja lantturanskalaiset – perinneruokaa Marttojen ohjeella
![Copyright: Shutterstock. Kala kalamurekepihvit](https://im.mtvuutiset.fi/image/7733846/landscape16_9/1600/900/58615bfd06c310257fc8be9f517c8cdf/eY/kala-kalamurekepihvit.jpg)
Shutterstock
Julkaistu
Viiden jälkeen -ohjelma päätti tehdä Marttojen kanssa perinneruokien maineenpalautuksen. Perinteiselle herkkuaterialle valikoituivat kotimaisista luonnokaloista tehdyt kalamurekepihvit ja lantturanskalaiset sekä jälkiruoaksi talkkuna-marjapöperö.
- Ruokavalio: Gluteeniton
Kalamurekepihvit
- 600 g nahattomia kalafileitä, kuten haukea, särkeä tai ahvenia
- 1 dl kuohu-/ruokakermaa
- 2 kananmunaa
- ½ rkl sitruunanmehua
- 2-3 rkl ruohosipulia/tilliä hienonnettuna
- 1 tl suolaa
- ½ tl rouhittua mustapippuria
Paistamiseen
- 1 rkl rypsiöljyä
- 1 rkl voita
Lantturanskalaiset
- n. 500 g lanttua/naurista
- 2 rkl rypsiöljyä
- ½ -1 tl suolaa
Valmistusohje
Kalamurekepihvit valmistuvat näin:
- Leikkaa nahattomat kalafileet paloiksi. Hienonna ne monitoimikoneessa tai jauha kala 2 kertaa lihamyllyssä. Sekoita kalamassaan kerma, munat ja mausteet.
- Voit paistaa taikinasta pannulla pienen koepalan, jolloin saat selville miltä kypsä mureke maistuu. Muotoile massasta veteen kastetuilla käsillä haluamasi muotoisia pihvejä tai pyöryköitä.
- Paista rasvassa molemmin puolin 3-4 minuuttia, kunnes pihvit ovat kypsiä ja kauniin kullanruskeita. Pihvit voi paistaa myös uunissa: Laita leivinpaperin päälle pellille ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin 10–15 minuuttia. Käännä paistamisen aikana, jos haluat väriä molemmille puolille.
- Tarjoa murekepihvit lantturanskalaisten ja kermaviili- tai kananmunakastikkeen kera.
Lantturanskalaiset valmistuvat näin:
- Kuori lanttu/nauris ja leikkaa ohuiksi tikuiksi. Pyörittele juurestikut öljyssä ja mausta suolalla.
- Levitä tikut uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa 225 asteessa n. 30 min., kunnes ranskalaiset ovat kypsiä ja rapeita. Tarjoile heti.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka