Kalamurekepihvit ja lantturanskalaiset – perinneruokaa Marttojen ohjeella

Kala kalamurekepihvit
Shutterstock

Viiden jälkeen -ohjelma päätti tehdä Marttojen kanssa perinneruokien maineenpalautuksen. Perinteiselle herkkuaterialle valikoituivat kotimaisista luonnokaloista tehdyt kalamurekepihvit ja lantturanskalaiset sekä jälkiruoaksi talkkuna-marjapöperö.

Kalamurekepihvit

  • 600 g nahattomia kalafileitä, kuten haukea, särkeä tai ahvenia
  • 1 dl kuohu-/ruokakermaa
  • 2 kananmunaa
  • ½ rkl sitruunanmehua
  • 2-3 rkl ruohosipulia/tilliä hienonnettuna
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl rouhittua mustapippuria

Paistamiseen

  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl voita

Lantturanskalaiset

  • n. 500 g lanttua/naurista
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • ½ -1 tl suolaa

Valmistusohje

Kalamurekepihvit valmistuvat näin:

  1. Leikkaa nahattomat kalafileet paloiksi. Hienonna ne monitoimikoneessa tai jauha kala 2 kertaa lihamyllyssä. Sekoita kalamassaan kerma, munat ja mausteet.
  2. Voit paistaa taikinasta pannulla pienen koepalan, jolloin saat selville miltä kypsä mureke maistuu. Muotoile massasta veteen kastetuilla käsillä haluamasi muotoisia pihvejä tai pyöryköitä.
  3. Paista rasvassa molemmin puolin 3-4 minuuttia, kunnes pihvit ovat kypsiä ja kauniin kullanruskeita. Pihvit voi paistaa myös uunissa: Laita leivinpaperin päälle pellille ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin 10–15 minuuttia. Käännä paistamisen aikana, jos haluat väriä molemmille puolille.
  4. Tarjoa murekepihvit lantturanskalaisten ja kermaviili- tai kananmunakastikkeen kera.

Lantturanskalaiset valmistuvat näin:

  1. Kuori lanttu/nauris ja leikkaa ohuiksi tikuiksi. Pyörittele juurestikut öljyssä ja mausta suolalla.
  2. Levitä tikut uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa 225 asteessa n. 30 min., kunnes ranskalaiset ovat kypsiä ja rapeita. Tarjoile heti.

Parhaat ruokaohjelmat