Kalamurekepihvit ja lantturanskalaiset – perinneruokaa Marttojen ohjeella
Julkaistu
Viiden jälkeen -ohjelma päätti tehdä Marttojen kanssa perinneruokien maineenpalautuksen. Perinteiselle herkkuaterialle valikoituivat kotimaisista luonnokaloista tehdyt kalamurekepihvit ja lantturanskalaiset sekä jälkiruoaksi talkkuna-marjapöperö.
- Ruokavalio: Gluteeniton
Kalamurekepihvit
- 600 g nahattomia kalafileitä, kuten haukea, särkeä tai ahvenia
- 1 dl kuohu-/ruokakermaa
- 2 kananmunaa
- ½ rkl sitruunanmehua
- 2-3 rkl ruohosipulia/tilliä hienonnettuna
- 1 tl suolaa
- ½ tl rouhittua mustapippuria
Paistamiseen
- 1 rkl rypsiöljyä
- 1 rkl voita
Lantturanskalaiset
- n. 500 g lanttua/naurista
- 2 rkl rypsiöljyä
- ½ -1 tl suolaa
Valmistusohje
Kalamurekepihvit valmistuvat näin:
- Leikkaa nahattomat kalafileet paloiksi. Hienonna ne monitoimikoneessa tai jauha kala 2 kertaa lihamyllyssä. Sekoita kalamassaan kerma, munat ja mausteet.
- Voit paistaa taikinasta pannulla pienen koepalan, jolloin saat selville miltä kypsä mureke maistuu. Muotoile massasta veteen kastetuilla käsillä haluamasi muotoisia pihvejä tai pyöryköitä.
- Paista rasvassa molemmin puolin 3-4 minuuttia, kunnes pihvit ovat kypsiä ja kauniin kullanruskeita. Pihvit voi paistaa myös uunissa: Laita leivinpaperin päälle pellille ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin 10–15 minuuttia. Käännä paistamisen aikana, jos haluat väriä molemmille puolille.
- Tarjoa murekepihvit lantturanskalaisten ja kermaviili- tai kananmunakastikkeen kera.
Lantturanskalaiset valmistuvat näin:
- Kuori lanttu/nauris ja leikkaa ohuiksi tikuiksi. Pyörittele juurestikut öljyssä ja mausta suolalla.
- Levitä tikut uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa 225 asteessa n. 30 min., kunnes ranskalaiset ovat kypsiä ja rapeita. Tarjoile heti.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Pannukakku – paras pannukakkuohje on tässä!
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Munakasrulla à la Hellapoliisi
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Helppo kanaviillokki – nopea valmistaa, taatusti maistuvaa
-
Itse tehty Nutella eli suklaa-hasselpähkinälevite