Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

7:10Ravintolakulttuurin muutokset – näin etiketti toimii erilaisissa ruokapaikoissaPitääkö tipata, ja millaisia asiakkaita suomalaiset ovat? Vuoden Tarjoilija 2025 Katrina Laitinen kertoo.
Julkaistu 28.10.2025 17:24
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tippauskulttuuri hämmentää monia suomalaisia. Palkittu tarjoilija kertoo, miten ravintoloissa suhtaudutaan tippaamiseen tai tippaamatta jättämiseen.

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut 2025 huipentuivat perjantaina 24.10. järjestettyyn finaaliin Viini & Ruoka -messuilla Helsingin Messukeskuksessa. 

Vuoden Kokiksi 2025 kruunattiin Bistro Egossa työskentelevä Piero Silvani ja Vuoden Tarjoilijaksi 2025 BasBas -ravintoloiden Katrina Laitinen

Kaksikko vieraili voiton jälkeisenä viikonloppuna Huomenta Suomessa jakamassa vinkkejä niin ruoanlaittoon, tarjoiluun kuin esillepanoonkin liittyen. 

Lue myös: Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

Tippi ei ole pakollinen

Aika ajoin Suomessa puhuttaa tippauskulttuuri. Monissa maissa tipin jättäminen kuuluu kulttuuriin ja on jopa suotavaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ravintolatarjoilijoiden kokonaispalkka saattaa muodostua suurilta osin asiakkaiden jättämistä tipeistä.

Suomessa tilanne on toinen, mutta meilläkin on viime vuosina yleistynyt käytäntö, jossa korttikone pyytää maksuvaiheessa mahdollista tippiä. Miten pitäisi toimia?

Tarjoilija Katrina Laitisen mukaan tippiä ei ole mikään pakko jättää, eivätkä tarjoilijat pidä töykeänä, jos tippiä ei jätä.

– Uskon, että jokainen alalla on hyvin kiitollinen kaikista tipeistä, mitä saadaan. Mutta en usko, että kukaan tarjoilija odottaa mitään. 

1 euro vai 50 euroa?

Tippi on siis positiivinen lisä, mutta ei mikään pakkopulla. Paljonko tippiä suomalaiset sitten yleensä jättävät?

– Summa vaihtelee paljon ravintolasta riippuen. Ihmiset jättävät euron ja 50 euron väliltä. Se euro tuntuu ihan yhtä hyvältä kuin 50 euroa – että joku on tavallaan ajatellut sinua.

Tipin summalla ei siis loppujen lopuksi ole väliä, vaan ajatus on tärkein. 

Millaisia asiakkaita suomalaiset ovat? Katso yllä olevalta videolta koko haastattelu.

Lue myös: Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!

Lisää aiheesta:

Pitääkö ravintolassa jättää tippiä? Vuoden tarjoilija vastaaJoonas tyrmää yleisen harhaluulon tarjoilijan työstä: "Toivoisi, että Suomessakin havahduttaisiin"Pystyisitkö samaan? Tällaista on oikeasti tarjoilijan työ – Joonas kertoo, mikä on tärkein taitoMaksupäätteiden kysymys tipistä yleistynyt ravintoloissa – tippien maksu kuitenkin vähentynyt: "Koen sen outona"Pitääkö suomalaisissa ravintoloissa oikeasti jättää tippiä? Yksi tapa on täysin väärä ja tuomittavaKeittiöpäällikkö Tomin vuodatus "ravintolan pahimmista asiakkaista" voi koskettaa sinuakin – karu ilmiö tuttu myös Suomesta: "Käytöksenne on häpeällistä"
RuokaRavintolatHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:34
    Ravintolat

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu

  • 08:19
    Sikke Sumari

    Sikke Sumari vinkkaa uskomattoman herkun edellispäivän leivästä

  • Eilen17:22
    Ruoanlaitto

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • Eilen13:39
    Takaisinvedot

    Tukehtumisvaara! Lasten suosikkinaksuja vedetään myynnistä

  • Eilen09:42
    Makeiset

    Paras salmiakki on valittu – poikkeuksellinen voittaja