Suomalaiset ravitsemusasiantuntijat kertovat merkinnöistä, jotka tulisi tarkistaa ruokaostoksilla.
Teemme päivittäin valintoja, jotka vaikuttavat ruokavalioomme. Ravitsemussuositukset ovat tehty helpottamaan näitä ruokavalintoja, mutta mitä tulisi käytännössä ottaa huomioon esimerkiksi ruokakaupassa asioidessa?
Asiantuntijat mainitsevat ensimmäisenä Sydänmerkin.
Sydänmerkki on merkintä ruokatuotteessa, ja se kertoo tuotteen olevan ravintoarvoiltaan parempi valinta. Paremmalla valinnalla tarkoitetaan sitä, että omassa tuoteryhmässään sydänmerkitty tuote sisältää esimerkiksi hyviä rasvoja, maltillisesti suolaa tai sokeria ja runsaasti kuitua.
– Jos ei jaksa lukea pränttiä, Sydänmerkki on hyvä tunniste, professori Marina Heinonen sanoi Tiedekulman ja MTV Uutisten Hyvä paha ruoka -tapahtumassa.
Tiedekulman ja MTV Uutisten järjestämässä Hyvä paha ruoka -tapahtumassa käsiteltiin tutkittua tietoa ruoasta. Ravitsemukseen ja ruokaan liittyviä väärinkäsityksiä sekä myyttejä olivat murtamassa professorit Mikael Fogelholm ja Marina Heinonen sekä yliopistonlehtori Tiina Jääskeläinen Helsingin yliopistosta.
Sydänmerkkiä haetaan tuotteille erikseen, ja sen käyttö on maksullista. Tästä syystä kaikista merkin alle sopivista tuotteista ei sitä löydy.
– Sydänmerkki on EU:ssa rekisteröity ravitsemusväite ja se on ainoa symboli Suomessa, joka kertoo tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta, Sydänmerkin nettisivuilla kerrotaan.
Sydänmerkittyjä tuotteita on noin 2 500.
Lue myös: Tästä merkistä tiedät tekeväsi terveysteon ruokaostoksilla
"Jos terveys kiinnostaa..."
Asiantuntijat neuvovat seuraamaan ruokatuotteiden pakkausmerkintöjä. Esimerkiksi leipäosastolla tuotteita voi hyvin vertailla niiden kuitupitoisuuksien perusteella.
– Jos terveys kiinnostaa, kannattaa opetella lukemaan pakkausmerkintöjä, professori Mikael Fogelholm sanoo.
Kuidun saantisuositus on noin 25–35 grammaa päivässä.
Lue myös: Mitä syöt aamupalaksi? Näin saat aamiaisesta ravitsevamman ja terveellisemmän helposti
Kasviproteiinien ongelma voi olla suola
Kuitupitoisuuden lisäksi tuotteiden suolapitoisuuksia on asiantuntijoiden mukaan hyvä seurata. Suolan saantisuositus on alle viisi grammaa vuorokaudessa, eli noin yksi teelusikallinen.
Monissa kasviproteiinituotteissa suolapitoisuus on korkea.
Heinosen mukaan suolaa joudutaan lisäämään, kun proteiini eristetään sienestä tai kasvista.
Kasviproteiinien kohdalla asiantuntijoiden neuvo on valita vaihtoehdoista se, jossa on vähiten suolaa.
Mitä myyttejä ja väärinkäsityksiä ravitsemukseen ja ruokaan liittyy? Katso Tiedekulman ja MTV Uutisten Hyvä paha ruoka -tapahtuman koko keskustelu MTV Katsomosta.
Katso myös video: Voiko koko päivän kasvikset juoda yhtenä smoothiena?
0:59Ravitsemustieteilijä Mikael Fogelholm vastaa.