Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ravitsemusasiantuntija huolissaan suomalaisten kasvisten syönnistä: ”Heijastuu koko kehon hyvinvointiin”

6:19Näin koostat ruokalautasesi oikeinRavitsemusterapeutti on huolissaan suomalaisten vähäisestä kasvisten syönnistä.
Julkaistu 10.01.2019 20:01

Emmi Niiniaho

Eilen julkaistu raportti suomalaisten syömistottumuksista on nostanut esille epäkohtia ruokailutavoissamme. Ravitsemusasiantuntija on kuitenkin lihansyöntiä enemmän huolissaan vähäisestä kasvisten määrästä ruokavalioissamme.

Mihin ravitsemussuositukset perustuvat ja mitä haittaa niiden laiminlyömisestä oikeastaan on? Huomenta Suomen aamussa asiasta oli keskustelemassa ravitsemusasiantuntija Patrik Borg. Voit katsoa keskustelun pääkuvan videolta.

Ruokakulttuurien kehittyessä lihankulutus vähenisi itsestään

THL:n FinRavinto 2017 -tutkimuksesta kävi ilmi, että suomalaiset syövät liikaa punaista lihaa – miehet reippaasti enemmän kuin naiset.

Runsas prosessoidun punaisen lihan syöminen on terveysriski sydän- ja verisuonitaudeille sekä nostaa myös syöpäriskiä. Vaikka terveyshaitat ovat kiistattomat, Borg on kuitenkin enemmän huolissaan siitä, mitä emme syö.

– Ei se samassa kategoriassa ole kuin esimerkiksi liian vähäinen kasvisten syönti. Olen paljon huolestuneempi muista asioista, Borg kertoo.

Lue myös: Suomalainen ei syö ravintosuositusten mukaan – tässä suurimmat paheet

Borgin mukaan Suomessa on kuitenkin sellainen ruokakulttuuri, jossa punaista lihaa menee paljon, koska ruokakaupassa on vain niin helppoa valita esimerkiksi se jauhelihapaketti. Borg näkisi mielellään, että osana syömisen monipuolistumista ja ruokakulttuurin kehittymistä ihmiset löytäisivät uudenlaisia syömisen vaihtoehtoja: kasvisproteiineja, kanaa ja ennen kaikkea enemmän kalaa.

– Kun me monipuolistetaan meidän syömistä ja aterioita, lihan kulutus kuin itsestään vähenee, Borg summaa.

Puoli kiloa kasviksia päivässä

Borg oli siis lihan syöntiä enemmän huolissaan siitä, kuinka vähän suomalaiset syövät kasviksia, hedelmiä ja marjoja. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan vain 14 prosenttia miehistä ja 22 prosenttia naisista syö tarpeeksi kasviksia, eli suositellun 500 g annoksen päivässä.

Kasvisten, marjojen ja hedelmien syöntisuositus saattaa kuulostaa isolta määrältä, mutta Borgin mukaan se ei ole oikeasti paljonkaan. Suositus voisi olla myös paljon suurempi, mutta suomalaisesta näkövinkkelistä 500 g on vielä realistinen.

jääkaappi vihannekset hedelmät

– Eihän se tarvitse muuta, kuin että aamiaisella olisi marjaa tai hedelmää nyrkin kokoinen annos, lounaalla olisi se lähes puolet lautasesta kasviksia, mennään kotiin ja syödään toinen ateria missä on kasviksia, iltapalalla ehkä hedelmä – ja ollaan jo lähempänä kiloa, Borg vinkkaa.

Tottumattomuus ruoanlaittoon kasviksista tai jossain tapauksessa myös käytettävissä olevat varat saattavat vaikuttaa siihen, miksei kasviksia, hedelmiä ja marjoja syödä tarpeeksi. Borgin mukaan vähäinen kasvisten syönti on kuitenkin keskeinen huolenaihe, mihin tulisi keskittyä, sillä kasvisten syönti vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kehon hyvinvointiin.

– Kasviksissa on niin paljon antioksidantteja ja niiden tulehduksia lieventävä vaikutus on merkittävä ja heijastuu koko kehon hyvinvointiin, Borg kertoo. 

Lisää aiheesta:

Jopa neljäsosa ruokakauppalaskusta menee "sattumiin" – kannattaisi vähentää, sanoo professori"Vain syöty ruoka ravitsee" – miksi on niin vaikeaa syödä terveellisesti?Ei leikkelekieltoa! Näin suomalaiset syövät kasviksia huomaamattaanKasviksia jopa 800 grammaa päivässä? Mikael Fogelholm sanoo suoraan: "Ihan utopistista"Onko sinullakin huonot ruokailutottumukset? Nämä ovat suomalaisten ruokavalion keskeiset haasteetRavitsemustieteen professori: ”Tällainen on kaikkein ihanteellisin ruokavalio”
TerveysTerveys ja hyvinvointiRuokavalioHuomenta SuomiVihanneksetMakuja
Asiantuntijan mukaan puoli kiloa päivässä ei oikeasti ole paljon.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Terveys
  • 5.9.13:08
    Viiden jälkeen

    Matalapaineiset ylipainehappihoidot huolestuttavat viranomaisia – näin vastaa hyvinvointialan yrittäjä

  • 4.9.11:52
    Kim Jong-un

    DNA-vainoharhaa? Kim Jong-unin käskyläisillä vimmaista pyyhintää Putin-tapaamisen jälkeen

  • 16.8.08:03
    Annimari Korte

    Annimari Korte on ollut kuumeessa jo vuoden – outo sairastelu saattoi alkaa vaarallisesta episodista

  • 13.8.18:40
    Hiukset

    Jodien teini-ikäisen tyttären mahaan sattui kuukausia – lopulta vatsasta löytyi jotain käsittämätöntä

  • 17.7.20:21
    Lääketiede

    Hyvästi tuhoisalle sairaudelle? Kolmen vanhemman tekniikalla on syntynyt kahdeksan tervettä vauvaa