Eilen julkaistu raportti suomalaisten syömistottumuksista on nostanut esille epäkohtia ruokailutavoissamme. Ravitsemusasiantuntija on kuitenkin lihansyöntiä enemmän huolissaan vähäisestä kasvisten määrästä ruokavalioissamme.
Mihin ravitsemussuositukset perustuvat ja mitä haittaa niiden laiminlyömisestä oikeastaan on? Huomenta Suomen aamussa asiasta oli keskustelemassa ravitsemusasiantuntija Patrik Borg. Voit katsoa keskustelun pääkuvan videolta.
Ruokakulttuurien kehittyessä lihankulutus vähenisi itsestään
THL:n FinRavinto 2017 -tutkimuksesta kävi ilmi, että suomalaiset syövät liikaa punaista lihaa – miehet reippaasti enemmän kuin naiset.
Runsas prosessoidun punaisen lihan syöminen on terveysriski sydän- ja verisuonitaudeille sekä nostaa myös syöpäriskiä. Vaikka terveyshaitat ovat kiistattomat, Borg on kuitenkin enemmän huolissaan siitä, mitä emme syö.
– Ei se samassa kategoriassa ole kuin esimerkiksi liian vähäinen kasvisten syönti. Olen paljon huolestuneempi muista asioista, Borg kertoo.
Lue myös: Suomalainen ei syö ravintosuositusten mukaan – tässä suurimmat paheet
Borgin mukaan Suomessa on kuitenkin sellainen ruokakulttuuri, jossa punaista lihaa menee paljon, koska ruokakaupassa on vain niin helppoa valita esimerkiksi se jauhelihapaketti. Borg näkisi mielellään, että osana syömisen monipuolistumista ja ruokakulttuurin kehittymistä ihmiset löytäisivät uudenlaisia syömisen vaihtoehtoja: kasvisproteiineja, kanaa ja ennen kaikkea enemmän kalaa.
