Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Lihapommi" suututti suomalaiset – asiantuntijat: "Ei ole tarkoitus lopettaa lihankäyttöä"

10:48Voiko lihaa syödä ilman terveyshaittoja?Voiko lihaa syödä ilman terveyshaittoja? Asiantuntijat kommentoivat.
Julkaistu 11.11.2024 09:53

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Marraskuussa julkaistavat uudet ravitsemussuositukset ovat herättäneet keskustelua suomalaisten lihansyönnistä.

Viimeksi vuonna 2014 julkaistut kansalliset ravitsemussuositukset uudistetaan vuoden 2023 pohjoismaisten suositusten pohjalta. Uusissa ravitsemussuosituksissa korostetaan muun muassa kasviksia ja suositellaan vähentämään lihansyöntiä. 

Helsingin Sanomien mukaan esimerkiksi prosessoitua lihaa, kuten leivän päälle tarkoitettuja leikkeleitä, suositellaan syötäväksi niin vähän kuin mahdollista – ja mieluummin ei ollenkaan. 

Uusi leikkelesuositus nousi viime viikolla uutisotsikoihin useissa eri medioissa ja keskustelu sosiaalisessa mediassa aiheen ympärillä kävi kuumana. Moni lihanystävä pillastui kuultuaan uusista suosituksista, joissa lihankäyttöä suositellaan vähennettävän. 

Lue myös: "Naurettavan herkullinen" kasvislisuke 10 minuutissa – tästä saat proteiinia ja kuitua!

Kaksi syytä vähentää lihansyöntiä

Nyt uusia ravitsemussuosituksia kommentoivat Huomenta Suomessa Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm sekä Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski. Lahti-Koski on myös mukana valtion ravitsemusneuvottelukunnassa, jossa ravitsemussuositukset laaditaan. 

Fogelholmin mukaan syitä suositukselle vähentää lihansyöntiä on kaksi: ympäristöllinen ja terveydellinen. Molemmat olivat syynä jo 10 vuotta sitten, kun punaisen lihan käytölle tuli ensimmäistä kertaa rajoituksia ravitsemussuosituksissa. 

– Nyt niitä on hieman tiukenettu. Voidaan sanoa, että näyttö on koko ajan vahvempi ja vahvempi lihan ja terveyden ja lihan ja ympäristön haittojen välillä. 

Uusissa ravitsemussuosituksissa lihaa suositellaan syötävän korkeintaan 350 grammaa viikossa. Aiemmin suositus oli maksimissaan 500 grammaa.

Vaikka syy-seuraussuhteet ovat Fogelholmin mukaan vielä hieman hämärän peitossa, on esimerkiksi punaisen lihan ja paksusuolen syövän välillä pystytty jo osoittamaan yhteys. 

Lue myös: Gastroenterologit kertovat asiat, joita jokaisen pitäisi tehdä päivittäin – "Tekee ihmeitä suolistolle"

Mitään ei kielletä: "Ei ole tarkoitus lopettaa lihankäyttöä Suomessa"

Sydänliiton Marjaana Lahti-Kosken mukaan uusissa suosituksissa takerrutaan lihaleikkeleisiin hyvästä syystä. Niitä kannattaisi vähentää nimenomaan terveydellisistä syistä. 

– Ne ovat meille suomalaisille todella merkittävä kovan rasvan ja suolan lähde.

Ravitsemussuosituksien kohdalla on kuitenkin hyvä muistaa, että kyse on suuntaa-antavista suosituksista. On selvää, että lihankäyttöä olisi hyvä vähentää, mutta ketään ei siihen voida pakottaa.

– Suositukset eivät millään tavalla kiellä eivätkä käskytä. Ne antavat suunnan. Suositukset eivät varmastikaan lopeta, eikä ole tarkoitus lopettaa lihankäyttöä Suomessa.

Lihaleikkeleitä löytyy siis jatkossakin leivän päältä, mutta omia valintojaan voi olla hyvä tarkastella hieman lähemmin.

– On tärkeää kiinnittää huomiota siihen, millaisia leikkeleitä käytetään. Tuoteryhmissä on monenlaisia vaihtoehtoja. 

Katso jutun yllä olevalta videolta koko ravitsemuskeskustelu

Lue myös: HS: Leikkeleitä ei enää suositella leivän päälle

Lisää aiheesta:

Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"Jopa neljäsosa ruokakauppalaskusta menee "sattumiin" – kannattaisi vähentää, sanoo professoriPitääkö kaikkien syödä nyt samalla tavalla? Tämä ravitsemussuosituksista pitää ymmärtääKatoaako liha kouluruokaloista ja lounasravintoloista? Näin uudet ravitsemussuositukset vaikuttavatKasviksia jopa 800 grammaa päivässä? Mikael Fogelholm sanoo suoraan: "Ihan utopistista"Kinkku-, nauta- ja kalkkunaleikkeleiden ero – pitäisikö kaikki jättää syömättä?
LihaRuokaRavitsemusHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • Eilen08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos