Marraskuussa julkaistavat uudet ravitsemussuositukset ovat herättäneet keskustelua suomalaisten lihansyönnistä.
Viimeksi vuonna 2014 julkaistut kansalliset ravitsemussuositukset uudistetaan vuoden 2023 pohjoismaisten suositusten pohjalta. Uusissa ravitsemussuosituksissa korostetaan muun muassa kasviksia ja suositellaan vähentämään lihansyöntiä.
Helsingin Sanomien mukaan esimerkiksi prosessoitua lihaa, kuten leivän päälle tarkoitettuja leikkeleitä, suositellaan syötäväksi niin vähän kuin mahdollista – ja mieluummin ei ollenkaan.
Uusi leikkelesuositus nousi viime viikolla uutisotsikoihin useissa eri medioissa ja keskustelu sosiaalisessa mediassa aiheen ympärillä kävi kuumana. Moni lihanystävä pillastui kuultuaan uusista suosituksista, joissa lihankäyttöä suositellaan vähennettävän.
Lue myös: "Naurettavan herkullinen" kasvislisuke 10 minuutissa – tästä saat proteiinia ja kuitua!
Kaksi syytä vähentää lihansyöntiä
Nyt uusia ravitsemussuosituksia kommentoivat Huomenta Suomessa Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm sekä Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski. Lahti-Koski on myös mukana valtion ravitsemusneuvottelukunnassa, jossa ravitsemussuositukset laaditaan.