Proteiinia saa ruokavalioonsa monista eri lähteistä, mutta millaisia proteiineja kannattaisi syödä?
Huomenta Suomessa keskusteltiin keskiviikkona erilaisista proteiininlähteistä. MTV Uutiset vieraili ensi vuonna Kirkkonummelle valmistuvassa tehtaassa, jossa tehdään elintarviketeollisuuden sivuvirroista Pekilo-nimistä sieniproteiinia.
– Yksi Pekilo-proteiinin hienoja ominaisuuksia on, ettei se juuri maistu miltään. Siitä ruokateollisuus tykkää, koska kasviproteiineissa on yleensä pahoja sivumakuja, joita joudutaan peittelemään, kertoo Eniferin toimitusjohtaja Simo Ellilä.
Lue myös: Juotko kahvia ruoan jälkeen? Ei kannata – Pippa Laukka kertoo syyn
Ravitsemusterapeutti kertoo kasviproteiinien hyödyt ja haitat
Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen pitää suomalaista proteiini-innovaatiota tervetulleena lisänä. Partasen mukaan monilla on kasviproteiinien terveellisyydestä tai epätervellisyydestä vääriä uskomuksia.
– Moni ajattelee, että prosessointi on epäterveellistä ja liha olisi prosessoimatonta. Mutta usein lihakin prosessoidaan, varsinkin jos tehdään jotain pekonia tai makkaraa. Ne ovat prosessoituja tuotteita, joissa haitat ovat yleensä suurempia.
Partasen mukaan monissa tällä hetkellä markkinoilla olevissa kasviproteiinivalmisteissa haittana on suola. Monet tuotteet ovat todella suolapitoisia. Ravitsemusterapeutti suosittelee tutkimaan paketista suolamäärän tarkkaan, ja jos suolapitoisuus on valmiiksi korkea, ei valmistettavaan ruokaan kannata lisätä suolaa ollenkaan.