Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Paras proteiinin lähde? Näitä Hanna Partanen suosittelee jokaisen ruokavalioon

6:16Mikä on kaikista ylivertaisin proteiinin lähde? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen vastaaKATSO VIDEO: Ovatko kasviproteiinit automaattisesti parempi valinta? Miten palkokasveja voisi syödä vatsaystävällisesti? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen vastaa.
Julkaistu 03.07.2024 11:50

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Proteiinia saa ruokavalioonsa monista eri lähteistä, mutta millaisia proteiineja kannattaisi syödä? 

Huomenta Suomessa keskusteltiin keskiviikkona erilaisista proteiininlähteistä. MTV Uutiset vieraili ensi vuonna Kirkkonummelle valmistuvassa tehtaassa, jossa tehdään elintarviketeollisuuden sivuvirroista Pekilo-nimistä sieniproteiinia.

– Yksi Pekilo-proteiinin hienoja ominaisuuksia on, ettei se juuri maistu miltään. Siitä ruokateollisuus tykkää, koska kasviproteiineissa on yleensä pahoja sivumakuja, joita joudutaan peittelemään, kertoo Eniferin toimitusjohtaja Simo Ellilä.

Lue myös: Juotko kahvia ruoan jälkeen? Ei kannata – Pippa Laukka kertoo syyn

Ravitsemusterapeutti kertoo kasviproteiinien hyödyt ja haitat

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen pitää suomalaista proteiini-innovaatiota tervetulleena lisänä. Partasen mukaan monilla on kasviproteiinien terveellisyydestä tai epätervellisyydestä vääriä uskomuksia.

– Moni ajattelee, että prosessointi on epäterveellistä ja liha olisi prosessoimatonta. Mutta usein lihakin prosessoidaan, varsinkin jos tehdään jotain pekonia tai makkaraa. Ne ovat prosessoituja tuotteita, joissa haitat ovat yleensä suurempia.

Partasen mukaan monissa tällä hetkellä markkinoilla olevissa kasviproteiinivalmisteissa haittana on suola. Monet tuotteet ovat todella suolapitoisia. Ravitsemusterapeutti suosittelee tutkimaan paketista suolamäärän tarkkaan, ja jos suolapitoisuus on valmiiksi korkea, ei valmistettavaan ruokaan kannata lisätä suolaa ollenkaan. 

– Korkean suolapitoisuuden katsoisin haittana. Muuten prosessointia en pidä haittana. 

Kaikista ylivertaisin proteiininlähde?

Mikä sitten on ravitsemusterapeutin mukaan kaikista ylivertaisin proteiininlähde?

– Aina sanon monessakin asiassa, että sekakäyttö on sallittua. Myös proteiininlähteissä, Partanen naurahtaa.

Hän muistuttaa, että syksyn aikana todennäköisesti julkaistaan uudet ravitsemussuositukset, joissa suositellaan edelleen punaisen lihan käyttömäärän vähentämistä. Ravitsemussuosituksia ohjataan yhä enemmän kasviproteiinien suuntaan.

Partanen suosittelee: Lisää palkokasveja ruokavalioon

Partasen mukaan uusissa ravitsemussuosituksissa tullaan myös puhumaan enemmän palkokasveista. 

– On väläytelty, että tulisi jopa suositus, että palkokasveja tulisi syödä noin 100 grammaa päivässä. Herneitä, papuja, linssejä…

Kasviproteiinien etu on se, että niistä saadaan yleensä myös kuitua. Lihassa kuitua ei ole ollenkaan ja rasvan laatu on kasviproteiineja huonompi. 

– Ainut asia, missä kasviproteiinit häviävät, on rauta.

Moni herkkävatsainen kokee palkokasvit sopimattomiksi ruokavalioonsa. Partasen mukaan palkokasveja voi kuitenkin syödä niin, etteivät ne aiheuta vatsaoireita.

Miten palkokasveja voisi syödä vatsaystävällisesti? Minkä tiedon kanssa kannattaa olla tarkkana kasviproteiineja popsiessa? Katso videolta Hanna Partasen haastattelu. 

Lue myös: Syötkö tomaattia, kurkkua ja salaattia? Hanna Partanen varoittaa terveysmokasta

Lisää aiheesta:

Ei leikkelekieltoa! Näin suomalaiset syövät kasviksia huomaamattaanKinkku-, nauta- ja kalkkunaleikkeleiden ero – pitäisikö kaikki jättää syömättä?Hanna Partasen "pro tip": Näin vältät palkokasvien aiheuttamat vatsaoireetRuokamyytit elävät sitkeässä – ravitsemusasiantuntija: Kauhutarinat tekevät syömisestä haastavaaHanna Partanen: Suosi tätä terveellistä proteiinipommia – "hypetetään myös maailmalla"Paljonko on riittävästi? Proteiiniin ja lihastenkasvatukseen liittyy yleinen harhaluulo
RuokaKasviksetProteiiniHuomenta SuomiRuokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • 09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • Eilen17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • pe17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!