Nyt saa kotimaista paprikaa, mutta mitä siitä valmistaisi? Marttaliiton johtava asiantuntija jakaa reseptit.
Kotimaisen paprikan sesonki käy nyt kuumimmillaan. Marttaliiton johtava asiantuntija Marjo Rantapusa muistutti Huomenta Suomi -ohjelmassa paprikan olevan monipuolinen raaka-aine.
Punaiset paprikat ovat monelle kaikkein tutumpia, ja ne ovat maultaan hieman happamia.
– Punaisen paprikan maku on lähinnä perinteistä mielikuvissa olevaa paprikan makua. Keltahedelmäiset lajikkeet ovat maultaan hieman punaisia miedompia ja aavistuksen makeampia. Oranssin vihannespaprikan maku on muita makeampi, Marttaliitto kertoo sivuillaan.
Vihreä paprika on punaista ja keltaista edullisempaa, koska se on raakaa, jolloin kasvattamiseen ei kulu niin paljoa resursseja. Vihreä paprika saa kypsentämisestä makeutta, ja se sopiikin käytettäväksi esimerkiksi pata- ja pastaruoissa sellerin tapaan.
Lue myös: Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?
Nappaa talteen kahden paprikaherkun reseptit
Rantapusa valmisti Huomenta Suomi -ohjelmassa kaksi erilaista paprikaruokaa: paahdetun paprikadipin ja italialaistyylisen panzanellasalaatin.
Muhammara-paprikatahna sopii esimerkiksi grilliruokien lisukkeeksi tai leivänpäälliseksi. Paahtaminen tekee paprikan mausta lempeän ja makean makuisen. Paprikat paahdetaan, kuoritaan ja soseutetaan tahnaksi muutaman muun yksinkertaisen ainesosan kanssa.
Nappaa talteen resepti: Paahdettu paprikatahna (Muhammara) Marttojen tapaan
Panzanellasalaatti on Rantapusan mukaan mahtava hävikkiruoka, sillä siihen saa upotettua jääkaappiin unohtuneet vihannekset ja kuivahtaneen leivän.
Nappaa talteen resepti: Marttojen panzanella
Minkä värinen paprika sisältää eniten C-vitamiinia? Miten paahdetut paprikat kuoritaan? Katso paprikavinkit yllä olevalta videolta!
Lue myös: Mitä eroa on vihreällä, punaisella ja keltaisella paprikalla?
Katso myös: Voiko päivän kasvikset juoda yhtenä smoothiena?
0:59Mitä myyttejä ja väärinkäsityksiä ravitsemukseen ja ruokaan liittyy? Tutkittua tietoa ruoasta Hyvä paha ruoka -tapahtumassa tarjoilivat professorit Mikael Fogelholm ja Marina Heinonen sekä yliopistonlehtori Tiina Jääskeläinen Helsingin yliopistosta.