Ruokakauppojen hedelmä- ja vihannesosastolta voi nyt tehdä todellisia löytöjä.
Monet kotimaiset kasvikset ovat sesongissa loppukesästä ja alkusyksystä. Erityisen edullisesti kaupoista voi nyt löytää esimerkiksi kesäkurpitsaa. Satoisaa kasvista saatetaan myydä suorastaan pilkkahintaan, jopa alle euron kilolta.
Monet kotipuutarhurit saavat tätä kasvista runsaasti myös omalta pihaltaan. Silloin kannattaa ehdottomasti hyödyntää ruoanlaitossa myös kesäkurpitsan kukat – ne ovat suurta herkkua esimerkiksi paistettuna tai täytettynä ja fritreerattuna.
Lue myös: Edullinen raaka-aine, jota kannattaa nyt käyttää ruoanlaitossa – tekee lihamurekkeestakin parempaa: "Keittiön kameleontti"
Valitse pienehkö kesäkurpitsa
Satokausikalenteri suosittelee valitsemaan kooltaan pienen tai keskikokoisen kesäkurpitsan, jolloin kasvis on kiinteä ja siemenet ovat pieniä. Isot, yli 30 senttimetrin kesäkurpitsat voivat olla mauttomia, ja niiden rakenne on voinut muuttua.
Jos kesäkurpitsa on päässyt kuitenkin kasvamaan yli-isoksi, voi sitä edelleen hyödyntää ainakin joissain ruoissa.
– Isot kesäkurpitsat menevät ihan hyvin tomaattikastikkeen joukossa, sosekeitossa tai rieskoissa. Niissä rakenne ei haittaa. Isoissa kesäkurpitsoissa voi toki olla kovempi kuori, joka kannattaa ottaa pois. Muuten en ikinä kuori kesäkurpitsaa, ruokakirjoittaja ja toimittaja
