Poikkeus tilastoissa: Vain yksi elintarvike on ruokakaupassa halvempi kuin vuosi sitten

Ruoan hinta nousee vauhdilla – näin se iskee kotitalouksiin 9:09 Ruoan hinta nousee vauhdilla – näin se iskee kotitalouksiin
KATSO VIDEO: Ruoan hinta nousee vauhdilla – näin se iskee kotitalouksiin.

Keväästä lähtien inflaatio on näkynyt yhä enemmän suomalaistenkin ostoskoreissa. Hintojen suunta on ollut jatkuvasti ylöspäin.

– Tuoreimpien ennusteiden mukaan loppuvuonnakin vielä hintojen nousu kiihtyy, toteaa Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen Uutisaamussa.

Mikkonen arvelee, että suomalaisilla on ollut totuttelemista hintojen nousuun – ja tulee vielä olemaan.

– Mehän olemme tottuneet viime vuosina todella matalaan inflaatioon. Ehkä joku muistaa vielä ne halpuutukset tuossa jokunen vuosi taaksepäin, jolloin ruoan hinta jopa laski. Kyllähän se on uudenlainen tilanne, että ollaan kaksinumeroisissa luvuissa hintojen nousun tasolla.

Hän muistuttaa, että hintojen nousu johtuu Suomen ulkopuolisista tekijöistä. Venäjän aloittama hyökkäyssota oli kulminaatiopiste hintojen nousulle, mutta globaali koronapandemia löi alkutahdit inflaatiolle.

– Nousupaine tulee energian hinnan noususta ja sähkön hinnan noususta, lannoitteista on ollut saatavauusvaikeuksia. Kysymys on siis siitä, kuinka yleisesti saataisiin markkina taas toimimaan paremmin.

Vain yhden elintarvikkeen hinta laskussa

Mikkosen mukaan tuntuvimmin hintojen nousu on vaikuttanut muun muassa kahvissa, kananmunissa ja tuoreessa kalassa. Tiedot selviävät PTT:n tuoreista, tiistaina julkaistuista tilastoista.

– Se on ollut merkillepantavaa vuoden aikana, että koko ajan on enemmän eri elintarvikkeita nousseiden hintojen joukossa.

Aivan kaikki hinnat eivät kuitenkaan ole nousseet.

– Siellä [PTT:n tilastoissa] oli itse asiassa enää yksi ainut artikkeli, jonka hinnat ovat laskeneet – ja se oli kaali.

Onnistuuko ruokakorin kasaaminen alle 12 prosentin nousulla vuoden takaiseen verrattuna?

– Onnistuu. Toki vaatii vähän suunnitelmallisuutta, mutta kaalilaatikko esimerkiksi voisi olla hyvä vaihtoehto. Eilen sitä itse söin.

Näin ruoan hinnan nousu iskee kotitalouksiin – katso Uutisaamun keskustelu videolta!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.