Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vähäkalorinen, halpa ja terveellinen – tämä aliarvostettu herkku sinunkin kannattaisi nyt napata ostoskoriin

Shutterstock
Julkaistu 29.09.2020 17:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Syksy on ruusukaalin parasta aikaa. Oletko sinä jo tehnyt ruokaa tästä aliarvostetusta herkusta?

Ruusukaali maistuu pekonin kaverina. Katso videolta, miten pekoni kannattaa paistaa!

Ruusukaalikausi on nyt Suomessa parhaimmillaan ja ravintorikas ruusukaali onkin kevyt terveysherkku, Energiaa siinä on yhtä vähän kuin kukkakaalissa, ja muihin kaaleihin verrattuna ruusukaali sisältää paljon kuitua. Ruusukaali sisältää monipuolisesti kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja, esimerkiksi C-, K- ja B-ryhmän vitamiineja ja kaliumia. Muiden kaalikasvien tavoin myös ruusukaali sisältää elimistöä suojaavia ja terveyttä ylläpitäviä aineosia.

Ruusukaali on vähitellen ottanut paikkansa monimuotoisen kaaliperheen jäsenenä. Se lisää Suomessakin suosiotaan joka vuosi, vaikka sen käyttö lähti liikkeelle olemattoman pienestä, yhdestä pikkukerästä per henkilö vuositasolla, kertoo MTK. 

Kypsyy nopeasti, sopii monen raaka-aineen makupariksi

ruusukaalit
Ruusukaali on sesongissa syksyllä.Shutterstock

Ruusukaali sopii moderniin ruoanlaittoon hyvin, koska se kypsyy nopeasti ja sallii kokilta monenlaisen luovuuden. Pikkukeräset voi malttamaton puolittaa tai leikata neljään osaan ja irrotella somannäköisiä lehtiä, jolloin voi puhua jo pikaruoasta, koska kypsyminen tapahtuu minuuteissa. Paahda uunissa, paista pannussa tai kypsennä höyryssä.

Ruusukaalin makuun sopivat hyvin pähkinät ja siemenet. Raikasteeksi ja makeutta antamaan voit lisätä omenaa, appelsiinia, kuivattuja marjoja tai hedelmiä. Lämpimien ruusukaaliruokien makua voi pyöristää tilkalla kermaa. Ruusukaalisalaatteihin sopivat juustot. Vanhastaan ruusukaalia on nautittu liharuokien, varsinkin lampaan ja riistan kaverina, mutta ruusukaali on loistovalinta myös kasvisruokailussa. Kokeile maustaa aniksen tai fenkolin siemenillä.

Syyskauden juhlapöydissä herkutellaan sorsa-, peura-, poro- ja hirvipaisteilla. Mikäpä olisi parempi oheisruoka näille kuin ruusukaalit. Lammasruokiin kaalit, varsinkin kerä- ja ruusukaalit, tunnetusti luontuvat hyvin. Perinteitä kunnioittaen pyhäinpäivän pöytään usein nostetaan kokonaisena kypsennetty naudanpaisti ja tällekin paistille ruusukaalit ovat nappivalinta.

Tiesitkö? Ruusukaali ei maistu samalta kuin ennen

Nykyisin viljeltävät ruusukaalin lajikkeet maistuvat pehmeän herkullisilta. Vanhat lajikkeet saattoivat maistua voimakkailta ja muuttuivat vasta kylmää saatuaan paremmiksi.

Lue myös: Henri Alénin simppeli lisuke kasviksista – tätä kokki tekee itsekin säännöllisesti: "Ihan kullanarvoinen juttu"

Osittainen lähde: MTK

Lisää aiheesta:

Kilohinta vain euron parin luokkaa! Nappaa tämä raaka-aine nyt ostoskoriisi: Käy sekä herkuttelijoille että keventäjilleTämä aliarvostettu "pikaruoka" kannattaa nyt ehdottomasti napata ostoskoriin – halpaa ja terveellistä!Näitä ruokia kannattaa juuri nyt ostaa kaupasta! Hinta alhaalla, laatu parhaimmillaanVain vähän kaloreita, edullista ja terveellistä – aliarvostettu "pikaruoka" kannattaa nyt napata ostoskoriinHalpa raaka-aine, joka kannattaa nyt napata ostoskoriin: "Niin helppoa ja hyvää, että ehdottomasti ihan jokaisen syytä kokeilla"Vain vähän kaloreita, halpaa ja terveellistä – tätä aliarvostettua herkkua kannattaisi nyt napata ostoskoriin!
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen16:44
    Jouluruoka

    Mitä myyntiin joulumyyjäisiin? Nämä leivonnaiset viedään käsistä

  • Eilen06:49
    Vatsavaivat

    Ruokavaliomoka, joka voi johtaa vatsaoireisiin: "Suolisto ei koskaan tykkää"

  • ma16:45
    Ruokaniksit

    Saksia ei tarvita! Näin helposti avaat spagettipakkauksen

  • ma11:14
    Juusto

    Nyt iski fetakriisi

  • ma06:51
    Hedelmät

    Tätä hedelmää Hanna Partanen suosittelee välipalaksi: "Tosi kuitupitoinen"