Kotimainen aliarvostettu herkku on juuri nyt parhaimmillaan. Milloin itse söit viimeksi ruusukaalia?
Videolla: Paista elämäsi parasta pekonia ruusukaalin kaveriksi! Katso videolta Kapen vinkit.
Satokauden tuoreet ruusukaalit ovat ilmestyneet kauppoihin, ja niihin kannattaa nyt tarttua, muistuttaa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK. Jos syksyn säätilanne jatkuu suotuisana, riittää ruusukaalisatoa viljelijöiden mukaan jouluunkin saakka. MTK:n mukaan ruusukaalissa on hyvää kaikki: ulkonäkö, maku, ravintoarvo ja soveltuvuus nauttia siitä monin eri tavoin.
Parhaimmillaan minuuteissa kypsyvää pikaruokaa
Perinteisesti ruusukaalia on Suomessa totuttu käyttämään kypsennettynä liharuokien lisäkkeenä. Klassinen yhdistelmä on ruusukaali ja pekoni. Syksyllä on varaa valita ruusukaalin seuraan porsaan- ja naudanpaistien lisäksi riistalihaa ja karitsaa. Ruusukaalit sopivat hyvin esimerkiksi hirvi- ja peurapaistien lisäkkeiksi.
Kypsennä ruusukaalit suolalla maustetussa vedessä. Kun teet kantaosaan ristiviillon, ajaksi riittää viisi minuuttia. Nauti joko heti tai jäähdytä välittömästi kylmässä vedessä, jolloin ruusukaalien väri kirkastuu. Jäähdytetyt, kypsennetyt ruusukaalit ovat mainio salaattien aines.
Ruusukaali sopii moderniin ruoanlaittoon hyvin, koska se kypsyy nopeasti ja sallii kokilta monenlaisen luovuuden. Pikkukeräset voi malttamaton puolittaa tai leikata neljään osaan ja irrotella somannäköisiä lehtiä, jolloin voi puhua jo pikaruoasta, koska kypsyminen tapahtuu minuuteissa. Paahda ruusukaalit uunissa, paista pannussa tai kypsennä höyryssä.
