Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Oletko maistanut? Halpa ja terveellinen "pikaruoka", jota suomalaiset syövät hämmentävän vähän

2:11Ethän heitä kukkakaalin lehtiä roskiin? Näin hyödynnät ne herkulliseen salaattiinKATSO MYÖS VIDEO: Moni ei ole tajunnut käyttää ruokakaupan edullista herkkua: "Ehdottomasti lautaselle roskiksen sijaan!"
Julkaistu 17.10.2023 17:32

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Onko sinulla ennakkoluuloja ruusukaalia kohtaan? Nyt on aika heittää ne romukoppaan, muistuttaa MTK. 

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK muistuttaa jälleen lokakuun kunniaksi sesongissa olevan ruusukaalin monista käyttömahdollisuuksista. Tämä maukas pallero on edullista pikaruokaa parhaimmillaan. Ruusukaalin kypsennys ei nimittäin kauaa kestä. 

Suomessa vietettiin valtakunnallista ruusukaaliviikkoa viikolla 41 (9.–15.10.2023). 

MTK:n mukaan Suomessa syödään edelleen ruusukaalia kovin vähän. Keskivertosuomalainen popsii ruusukaalia vuoden aikana vain 40–50 grammaa, mikä vastaa noin yhtä isoa ruusukaalia. Vertailun vuoksi valkokaalia, joka on Suomen suosituin kaali, syödään noin kolme kiloa vuodessa henkilöä kohti.

– Valmisruoissa on tosin myös valkokaalia, ja sitä on tarjolla julkisissa keittiöissä esimerkiksi lounasruoissa. Lisäksi valkokaalia saa vuoden ympäri, kun ruusukaalin lyhyehkö sesonki osuu syksylle, sanoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.

Lue myös: Lidl lopettaa näiden hedelmien ja vihannesten myynnin kokonaan

Ei lainkaan kitkerää

Jotkut saattavat karttaa ruusukaalia, koska sen maku on saattanut tuntua kitkerältä. Nykyisistä ruusukaalilajikkeista on kuitenkin jalostettu enin kitkeryys pois.

– Ruusukaalilajikkeet ovat kehittyneet. Uudet lajikkeet ovat pehmeämmän makuisia ja kitkeryys on poissa. Jos on syönyt kymmenen vuotta sitten kitkerän ja ylikypsän ruusukaalin, kannattaa kokeilla uudestaan, Siivonen kannustaa.

Lue myös: Pirjon kaalilaatikko on huikea hitti! Sitä rakastavat jopa kaalinvihaajat – tässä sen salaisuus

Ruusukaalien käyttö: Testaa rieskapizzassa

Mitä kaikkea ruusukaalista voi sitten kokata? Lue täsmävinkit viime syksynä julkaisemastamme jutusta.  

MTK suosittelee kokeilemaan ruusukaaleja myös pizzaan. Satokausi-keittiön kehittelemissä ruusukaalipizzoissa pohjan virkaa toimittavat kaupan valmiit perunarieskat, joille kasataan paahdettujen ruusukaalien lisäksi valkosipulista kermaviilikastiketta, mozzarellaa sekä marinoitua punasipulia. 

– Viimeistele valmiit pizzat raa’alla suikaloidulla ruusukaalilla ja hienonnetulla tillillä. Makuyhdistelmä karkottaa takuulla viimeisetkin kehnot ruusukaalimakumuistot, MTK:sta vinkataan.

Ruusukaalipizzat perunarieskoilla

Ruusukaalipizzat

8 kpl
Valmistusaika: 1 tunti

  • 12 + 2 kpl kotimaista ruusukaalia
  • 2 tl kotimaista hunajaa
  • 1 kpl pieni kotimainen punasipuli
  • 1 dl kotimaista omenasiiderietikkaa
  • ¼ dl vettä
  • 2 kpl kotimaisia valkosipulinkynsiä
  • 1 tlk (200 g) kermaviiliä
  • 1 pnt tilliä
  • 250 g kuivaa mozzarellaa viipaleina
  • 8 kpl valmista perunarieskaviipaletta
  • suolaa, pippuria ja sokeria maustamiseen
  • rypsiöljyä ruusukaalien paahtamista varten

Halkaise, kuori ja suikaloi punasipuli. Laita se pieneen kulhoon etikan ja veden kanssa. Lisää suolaa, pippuria ja sokeria. Hienonna ¼ pnt tilliä ja lisää kulhoon. Anna sipulien maustua.

Huuhtele ja valmista ruusukaalit poistamalla kannat ja uloimmat lehdet. Laita ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille kuorimattomien valkosipulinkynsien kanssa. Pirskota päälle öljyä, hunajaa, suolaa ja pippuria. Paahda 180 asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Suikaloi kaksi ruusukaalia ohuiksi suikaleiksi. Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen.

Purista paahdetut valkosipulinkynnet ja sekoita kermaviilin kanssa. Lisää hienonnettua tilliä sekä suolaa ja pippuria maun mukaan.

Levitä perunarieskojen päälle kermaviilikastiketta ja mozzarellaa. Aseta kolme ruusukaalin puolikasta ja marinoitua sipulia jokaiselle pitsalle. Lisää mozzarellaa päälle.

Paista ruusukaalipitsoja uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto saa hieman väriä.

Anna pizzojen jäähtyä hetken ennen tarjoilua. Viimeistele suikaloidulla ruusukaalilla, marinoidulla punasipulilla ja tillillä.

Lue myös: Tämä aliarvostettu "pikaruoka" kannattaa nyt ehdottomasti napata ostoskoriin – halpaa ja terveellistä!

Lisää aiheesta:

Tämä aliarvostettu "pikaruoka" kannattaa nyt ehdottomasti napata ostoskoriin – halpaa ja terveellistä!Julian nerokas resepti varhaisperunoista kääntää nachot päälaelleen: "Tämä on superhyvää!"Talven paras purkkisalaatti on nerokas: Säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa – "helpottaa arkea ja on edullinen"Vain vähän kaloreita ja oikea terveyspommi – tästä edullisesta raaka-aineesta syntyy mielettömän hyvä lisukeruoka!Mausteista karitsaa paahdetulla bataatilla - nopeaa lohturuokaaJoulupöydän yllättäjä syntyy edullisesta ainesosasta: "Kaikki kyselevät aina tämän reseptin perään"
KasviksetRuokakauppaRuokaMakuja
Ruusukaali sopii perunarieskapizzojen täytteeksi.
MTK

Tuoreimmat aiheesta

Kasvikset
  • 3.9.07:44
    Ruoka

    Mitä eroa on lehtisalaatilla, friseesalaatilla ja jääsalaatilla?

  • 1.9.17:32
    Ruoka

    Megahelppoa ja edullista! Anun nopeat feta-kasvispyörykät ovat varma hitti

  • 1.9.11:46
    Ruoka

    Näin saat salaatin maistumaan paremmalta!

  • 13.8.11:35
    Ruoka

    Kurkkupula iski Suomessa – tämän takia ulkomainen kurkku maistuu "oudolta"

  • 6.8.09:45
    Ruoka

    Jopa alle euron kilo! Kotimainen raaka-aine kannattaa nyt napata ostoskoriin