Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kinkku-, nauta- ja kalkkunaleikkeleiden ero – pitäisikö kaikki jättää syömättä?

Uusissa ravitsemussuosituksissa suositellaan leikkeleiden jättämistä pois leivän päältä – mutta koskeeko suositus aivan kaikkia leikkeleitä?
Uusissa ravitsemussuosituksissa suositellaan leikkeleiden jättämistä pois leivän päältä – mutta koskeeko suositus aivan kaikkia leikkeleitä?Shutterstock
Julkaistu 11.11.2024 17:32

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ovatko kaikki leikkeleet yhtä haitallisia ravitsemuksellisesta näkökulmasta? Näin vastaavat suomalaisasiantuntijat. 

Suomalaiset ravitsemussuositukset ovat uudistumassa, ja jatkossa suomalaisten halutaan syövän yhä vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia. 

Helsingin Sanomien mukaan esimerkiksi prosessoitua lihaa, kuten leivän päälle tarkoitettuja leikkeleitä, suositellaan syötäväksi niin vähän kuin mahdollista – ja mieluummin ei ollenkaan. 

Uusi leikkelesuositus nousi viime viikolla uutisotsikoihin useissa eri medioissa ja keskustelu sosiaalisessa mediassa aiheen ympärillä kävi kuumana. Moni lihanystävä pillastui kuultuaan uusista suosituksista, joissa lihankäyttöä suositellaan vähennettävän. 

Lue myös: "Lihapommi" suututti suomalaiset – asiantuntijat: "Ei ole tarkoitus lopettaa lihankäyttöä"

Uusia ravitsemussuosituksia kommentoivat maanantaina Huomenta Suomessa Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm sekä Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski. 

Ravitsemusneuvottelukunnassa mukana oleva Lahti-Koski muistutti, että suomalaiset saavat leikkeleistä runsaasti kovaa rasvaa ja suolaa. 

– On tärkeää kiinnittää huomiota siihen, millaisia leikkeleitä käytetään. Tuoteryhmissä on monenlaisia vaihtoehtoja, Lahti-Koski muistutti.

Pitäisikö kaikki leikkeleet jättää syömättä?

Onko sillä sitten väliä, valitseeko leivän päälle nauta-, possu-, kana- vai kalkkunaleikkelettä? Mikael Fogelholmin mukaan ympäristön kannalta ajateltuna naudanliha on huonoin vaihtoehto.

– Terveyden kannalta mikä tahansa punainen liha näyttää olevan terveydelle siipikarjaa haitallisempi.

Koska ruokavaliossa olisi kuitenkin pyrittävä yhä enemmän kasvipainoitteisemmaksi, myös siipikarjaleikkeleiden käyttöä kannattaa Fogelholmin mukaan vähentää. 

– Aina voidaan pohtia myös broilerituotannon eettisiä kysymyksiä, Fogelholm muistutti.

Lue myös: Tiesitkö tätä lauantaimakkarasta?

Haitallisia nitriittejä

Myös Fogelholm muistutti leikkeleiden sisältämästä suolasta. Leikkeleet ovat suomalaisille toinen merkittävä suolanlähde leivän ohella. 

– Lihavalmisteisiin voidaan lisätä myöskin nitriittejä. Elimistössä nitriitistä muodostuu nitrosoamiineja, jotka ovat hyvin syöpävaarallisia.

Nitraatti puolestaan on luonnossa esiintyvä yhdiste, jota on kasviksissakin. Aineenvaihdunnassa nitraatti muuttuu osittain nitriitiksi. Kasviksista ei Fogelholmin mukaan tule nitrosoamiinien haittoja.

– Kasviksissa se on pikemminkin hyödyllistä kuin haitallista. 

Lue myös: HS: Leikkeleitä ei enää suositella leivän päälle

Voiko lihaa syödä ilman terveyshaittoja?

10:48Voiko lihaa syödä ilman terveyshaittoja?Videolla asiantuntijoiden haastattelu ravitsemussuosituksista Huomenta Suomessa.

Lisää aiheesta:

Jopa neljäsosa ruokakauppalaskusta menee "sattumiin" – kannattaisi vähentää, sanoo professori"Lihapommi" suututti suomalaiset – asiantuntijat: "Ei ole tarkoitus lopettaa lihankäyttöä"HS: Leikkeleitä ei enää suositella leivän päälleParas proteiinin lähde? Näitä Hanna Partanen suosittelee jokaisen ruokavalioonProfessori kertoo kaksi keinoa vähentää lihan käyttöä: "Ei kukaan huomaakaan eroa"Kumpi on oikeasti terveellisempää, lihaisa makkara vai prosessoitu kasvisruoka? Suomalaiset asiantuntijat vastaavat
LihaRuokaRavitsemusHuomenta SuomiUutisohjelmien aiheetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos

  • 5.9.17:31
    Mitä ihmettä?

    Vegaanin palopelastajan ensimmäinen työpäivä: 20 000 kiloa palavaa pihviä

  • 18.8.10:36
    Ruoka

    Valmislihiksessä täytettä alle ruokalusikallinen: "Voiko tätä muka kutsua lihapiirakaksi?"