Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaisilla on yksi ehdoton suosikkileipä, mutta haastaja kirii kiinni – syötkö sinäkin?

1:05Näin valmistuu suomalaisten suosikkileipä Vaasan Ruispalat
Julkaistu 28.08.2021 09:03

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Leipätiedotuksen teettämästä tuoreesta kuluttajatutkimuksesta selviää suomalaisten leipäsuosikit sekä syyt leivän syöntiin.

Videolla: Tiedätkö, miten valmistuu Suomen suosituin leipä? Kurkkaa videolta!

Leivän suosio perustuu sen hyvään makuun. Suomalaisista kuluttajista yli 60 prosenttia kertoo leivän maun olevan yksi merkittävimmistä leipävalintaan vaikuttavista tekijöistä. Tämä käy ilmi Leipätiedotuksen teettämästä tuoreesta kuluttajatutkimuksesta.

Myös erilaiset terveysnäkökohdat saavat kuluttajan ojentamaan kättään leipähyllyn suuntaan. Suomalaiset ovat kärryillä hyvin täysjyvästä saatujen terveysetujen päälle, kertoo Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen. 

– Meillä ymmärretään ilahduttavan hyvin täysjyväviljan yhteys suoliston terveyteen, sen vaikutukset sydän- ja verisuonitauteihin sekä hiilihydraattien merkitys aivoille.

Suomalaisilla yksi ehdoton suosikkileipä

Suosituimmat leivät suomalaisessa ruokapöydässä on tehty rukiista ja kaurasta. Ruispalaleivät ovat jo tovin olleet valintojen kärjessä. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu, että Suomen suosituin leipä on Vaasan ruispalat. 

Leipätiedotuksen mukaan kauraleipä on kuitenkin kivunnut jo melkein ruisleivän rinnalle. 

– Ja näkeehän sen myös leipähyllyn tarjonnasta – nyt on tarjolla paljon enemmän erilaisia kauraleipiä kuin muutama vuosi sitten, Mensonen kommentoi. 

Tutkimuksen mukaan leipien terveellisyyttä arvioitaessa ruisleipä koetaan kuitenkin edelleen selkeästi terveellisimmäksi. Kolmen kärjen täydentävät täysjyväleipä sekä kauraleipä.

– Pyydettäessä arvioimaan, mitkä annetuista ruokavaihtoehdoista kuuluvat suomalaiseen ruokapöytään, ei voittajista ole epäselvyyttä; ruisleipä ja kaurapuuro ovat ykkösiä. Ruisleivän saama arvostus kokonaistuloksissa on erittäin vahva: yli 90 prosenttia vastaajista totesi sen kuuluvan oleellisesti ruokakulttuuriimme.

Koronapandemia on lisännyt leivän kulutusta

Lähes joka viides kuluttaja toteaa, että leivän kulutus on kasvanut pandemian myötä. Eri vastaajaryhmiä vertailtaessa leivän kulutus on kasvanut vahvimmin talouksissa, joissa on alle 18-vuotiaita lapsia, alle 40-vuotiaiden joukossa, sekä erityisruokavaliota noudattavien joukossa. Ihmiset ovat kiinnittäneet pandemian aikana hieman enemmän huomiota leipähävikkiin ja leivän terveellisyyteen kuin aiemmin.

Suomalaisista 65 prosenttia syö vähintään 3 viipaletta leipää päivässä. Erityisen hyvin leipä maistuu yli 40-vuotiaille vastaajille, jotka syövät leipää keskimäärin enemmän kuin alle 40-vuotiaat. Kuusi kymmenestä vastaajasta ostaa leipää vähintään kaksi kertaa viikossa tai useammin.

Parhaat leipäohjeet: Kokeile kotona!

Leivän leipominen itse on myös parhaimmillaan superhelppoa ja varsinkin palkitsevaa. Erilaisia leipiä löytyy aina rieskoista pataleipiin. Myös valmiista leivistä voi kokata ruokaa, kuten lämpimiä voileipiä. Nappaa tästä ohjeet suostuimpii leipäresepteihimme:

Pataleipä – helppo ja paras resepti, jolla onnistut varmasti

Helpot sämpylät – herkulliset, rapeakuoriset ja sisältä pehmeät sämpylät Arjan ohjeella

Lämminleipäpelti eli lämppärit pellillä

Perunarieskat – helppo ja perinteinen resepti muutamasta raaka-aineesta

Kukkafocaccia – upea ja näyttävä leipä, joka valmistuu helposti

Lue myös: Suomalaisesta kulttileivästä tuli jättihitti – mullisti markkinat ja kaupat myyvät jatkuvasti ei-oota: "Emme ole koskaan saaneet yhtä paljon positiivista palautetta mistään"

Lisää aiheesta:

Yksi leipä on nyt entistä suositumpaa Suomessa – ostatko sinäkin?Tässä on Suomen suosituin leipä: "Kaikissa käyttäjäryhmissä valinta numero yksi"Syötkö sinäkin? Suomalaisilla on uusi suosikkileipä: "Terveellisyys kiinnostaa kuluttajia edelleen"Leipä jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Suomalaiset ahmivat leipää ennätystahtiin – yllättävät faktat suosikistaPitääkö leipää säilyttää oikeasti jääkaapissa vai huoneenlämmössä? Lue leipäfaktat, jotka saattavat yllättääNäin paljon leipää suomalainen syö keskimäärin päivässä – katso, meneekö sinulla yhtä monta viipaletta
LeipäRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • ma17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä

  • 10.9.07:44
    Ruoka

    Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?