Suomalaisilla on yksi ehdoton suosikkileipä, mutta haastaja kirii kiinni – syötkö sinäkin?

1:05 Näin valmistuu suomalaisten suosikkileipä Vaasan Ruispalat

Leipätiedotuksen teettämästä tuoreesta kuluttajatutkimuksesta selviää suomalaisten leipäsuosikit sekä syyt leivän syöntiin.

Videolla: Tiedätkö, miten valmistuu Suomen suosituin leipä? Kurkkaa videolta!

Leivän suosio perustuu sen hyvään makuun. Suomalaisista kuluttajista yli 60 prosenttia kertoo leivän maun olevan yksi merkittävimmistä leipävalintaan vaikuttavista tekijöistä. Tämä käy ilmi Leipätiedotuksen teettämästä tuoreesta kuluttajatutkimuksesta.

Myös erilaiset terveysnäkökohdat saavat kuluttajan ojentamaan kättään leipähyllyn suuntaan. Suomalaiset ovat kärryillä hyvin täysjyvästä saatujen terveysetujen päälle, kertoo Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen

– Meillä ymmärretään ilahduttavan hyvin täysjyväviljan yhteys suoliston terveyteen, sen vaikutukset sydän- ja verisuonitauteihin sekä hiilihydraattien merkitys aivoille.

Suomalaisilla yksi ehdoton suosikkileipä

Suosituimmat leivät suomalaisessa ruokapöydässä on tehty rukiista ja kaurasta. Ruispalaleivät ovat jo tovin olleet valintojen kärjessä. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu, että Suomen suosituin leipä on Vaasan ruispalat. 

Leipätiedotuksen mukaan kauraleipä on kuitenkin kivunnut jo melkein ruisleivän rinnalle. 

– Ja näkeehän sen myös leipähyllyn tarjonnasta – nyt on tarjolla paljon enemmän erilaisia kauraleipiä kuin muutama vuosi sitten, Mensonen kommentoi. 

Tutkimuksen mukaan leipien terveellisyyttä arvioitaessa ruisleipä koetaan kuitenkin edelleen selkeästi terveellisimmäksi. Kolmen kärjen täydentävät täysjyväleipä sekä kauraleipä.

– Pyydettäessä arvioimaan, mitkä annetuista ruokavaihtoehdoista kuuluvat suomalaiseen ruokapöytään, ei voittajista ole epäselvyyttä; ruisleipä ja kaurapuuro ovat ykkösiä. Ruisleivän saama arvostus kokonaistuloksissa on erittäin vahva: yli 90 prosenttia vastaajista totesi sen kuuluvan oleellisesti ruokakulttuuriimme.

Koronapandemia on lisännyt leivän kulutusta

Lähes joka viides kuluttaja toteaa, että leivän kulutus on kasvanut pandemian myötä. Eri vastaajaryhmiä vertailtaessa leivän kulutus on kasvanut vahvimmin talouksissa, joissa on alle 18-vuotiaita lapsia, alle 40-vuotiaiden joukossa, sekä erityisruokavaliota noudattavien joukossa. Ihmiset ovat kiinnittäneet pandemian aikana hieman enemmän huomiota leipähävikkiin ja leivän terveellisyyteen kuin aiemmin.

Suomalaisista 65 prosenttia syö vähintään 3 viipaletta leipää päivässä. Erityisen hyvin leipä maistuu yli 40-vuotiaille vastaajille, jotka syövät leipää keskimäärin enemmän kuin alle 40-vuotiaat. Kuusi kymmenestä vastaajasta ostaa leipää vähintään kaksi kertaa viikossa tai useammin.

Parhaat leipäohjeet: Kokeile kotona!

Leivän leipominen itse on myös parhaimmillaan superhelppoa ja varsinkin palkitsevaa. Erilaisia leipiä löytyy aina rieskoista pataleipiin. Myös valmiista leivistä voi kokata ruokaa, kuten lämpimiä voileipiä. Nappaa tästä ohjeet suostuimpii leipäresepteihimme:


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja