Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mistä suomalaisten suosikkileikkele, lauantaimakkara, on saanut nimensä?
Lauantaimakkaralla on pitkä historia Suomessa ja hittituotetta alettiin ensimmäisen kerran valmistamaan jo 1920-luvun lopulla. Lauantaimakkara, eli lördagskorv onkin suomalainen erikoisuus.
HKScanin mukaan virallista Lauantaimakkarapäivää vietetään torstaina 24.10.2019.
Alun perin sunnuntaimakkaraksi kutsuttua herkkua valmistetaan edelleen hyvin pitkälti alkuperäisen reseptin mukaan. Vaikka erilaisia uutuustuotteita tulee makkara- ja leikkelehyllyille joka vuosi paljon, tietyt klassikot pitävät pintansa vuodesta toiseen.
Lauantaimakkara syntyi sunnuntaimakkarasta
Lauantaimakkaran nimi on todennäköisesti saanut alkunsa jo aiemmin markkinoille tulleesta sunnuntaimakkarasta.
Sunnuntaimakkara, hienommalta nimeltään lyoninmakkara oli lauantaimakkaran tapainen leikkele. Tällaisia tehdastekoisia leikkelemakkaroita pidettiin 1900-luvun alkuvuosikymmenillä erityisen hienona ruokana. Niiden rakenne ja koostumus oli tasalaatuista verrattuna muihin makkaroihin.
Koska leikkeleet miellettiin hienommaksi ruoaksi, työläisillä oli varaa herkutella makkaroilla yleensä vain viikonloppuisin tilipussin myötä. Lauantai oli siis oiva lauantaimakkarapäivä!
