Tiesitkö tätä lauantaimakkarasta? Sisältää ainesosan, jota moni ei ole tullut edes ajatelleeksi

Lauantaimakkara
Lauantaimakkarassa käytetään mausteena muun muassa mielipiteet jakavaa korianteria. Se ei kuitenkaan maistu vahvasti lopputuotteessa. MTV

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mistä suomalaisten suosikkileikkele, lauantaimakkara, on saanut nimensä?

Lauantaimakkaralla on pitkä historia Suomessa ja hittituotetta alettiin ensimmäisen kerran valmistamaan jo 1920-luvun lopulla. Lauantaimakkara, eli lördagskorv onkin suomalainen erikoisuus.

HKScanin mukaan virallista Lauantaimakkarapäivää vietetään torstaina 24.10.2019.

Alun perin sunnuntaimakkaraksi kutsuttua herkkua valmistetaan edelleen hyvin pitkälti alkuperäisen reseptin mukaan. Vaikka erilaisia uutuustuotteita tulee makkara- ja leikkelehyllyille joka vuosi paljon, tietyt klassikot pitävät pintansa vuodesta toiseen.

Lauantaimakkara syntyi sunnuntaimakkarasta

Lauantaimakkaran nimi on todennäköisesti saanut alkunsa jo aiemmin markkinoille tulleesta sunnuntaimakkarasta.

Sunnuntaimakkara, hienommalta nimeltään lyoninmakkara oli lauantaimakkaran tapainen leikkele. Tällaisia tehdastekoisia leikkelemakkaroita pidettiin 1900-luvun alkuvuosikymmenillä erityisen hienona ruokana. Niiden rakenne ja koostumus oli tasalaatuista verrattuna muihin makkaroihin.

Koska leikkeleet miellettiin hienommaksi ruoaksi, työläisillä oli varaa herkutella makkaroilla yleensä vain viikonloppuisin tilipussin myötä. Lauantai oli siis oiva lauantaimakkarapäivä!

Paksu viipale ruisleivän väliin

Lauantaimakkara oli tuttu näky 1960-, 1970- ja 1980 -luvuilla varsinkin miesten eväleipien välissä. Silloin kun työpaikoilla ei vielä ollut lounasravintoloita, niin voipaperiin käärittyjen ruisleipien välistä löytyi usein reilunpaksuiset siivut lauantaimakkaraa. Lauantaimakkara ostettiin kotiin nimenomaan pötkössä, jolloin siivun paksuuden sai määritellä itse. Ohuita siivuja haluavat saivat makkaraa myös lihatiskiltä valmiiksi siivutettuna.

– Lauantaimakkaralla on edelleen omat faninsa. Vaikka yleensä kotiin ostettavia leikkelemakkaroita syövät sekä aikuiset että lapset, niin lauantaimakkara on herkku, jota ostetaan usein pelkästään lapsille. Makkaran mieto maku ja sileä rakenne ovat lapsille mieleiset, kertoo Suomen lihavalmisteiden kategoriapäällikkö Marika Rikkonen HKScanista.

Lauantaimakkarassa mausteena jopa mielipiteet jakavaa korianteria

HK:lla lauantaimakkaran reseptiin on tehty vain pieniä muutoksia vuosikymmenten aikana. Maitojauheesta on luovuttu, jolloin makkarasta on saatu täysin laktoositon. Myös suolan ja rasvan määrää on pienennetty vuosien varrella.  Lauantaimakkarassa on myös yllättäviä mausteita. Tiesitkö, että se maustetaan jopa rakastetulla ja vihatulla korianterilla?

– HK Lauantaimakkaran raaka-aineena käytetään aina suomalaista lihaa. Pääraaka-aineena on porsaan liha. Tasainen ja sileä rakenne saadaan aikaan käyttämällä lihan kanssa perunatärkkelystä. Mausteina lauantaimakkarassa on chiliä, korianteria, kuminaa ja valkosipulia, joilla saadaan aikaiseksi se aito ja oikea, mutta mieto maku, paljastaa Rikkonen.

Myös Atrian valikoimista löytyy edelleen se perinteinen lauantaimakkarapötkö, mutta sen lisäksi myös valmiiksi viipaloidut leikkeleet. Yhtiö teki vuonna 2013 leikkelemakkaroista kyselytutkimuksen, josta selvisi lauantaimakkaran olevan yhä suomalaisten suosikki.

– Lauantain kohdalla tuli useaan otteeseen kommentteja, jossa muisteltiin kuinka lapsena tehtiin leipiä ranskanleivästä ja Atria Lauantaista. Tutkimuksen yhteenvetona todettiin, että makkaraleikkele on ”unohdettu herkku”. Lauantaita pidetään vahvasti lapsiperheiden tuotteena, Atrian viestintäpäällikkö Hanne Kortesoja totesi vuonna 2017.

HK:n ja Atrian lisäksi lisäksi lauantaimakkaraa valmistaa muun muassa Pouttu, Pajuniemi ja Saarioinen.

Lähteet: HK, Atria, Tiede, Lihatiedotus

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja