Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Syötkö sinäkin? Suomalaisilla on uusi suosikkileipä: "Terveellisyys kiinnostaa kuluttajia edelleen"

Mikä on oma lempileipäsi?
Mikä on oma lempileipäsi?Leipätiedotus
Julkaistu 06.04.2022 08:08

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalaiset popsivat hurjat määrät leipää vuonna 2021, tilastoista selviää. Leipätiedotuksesta kerrotaan, mitkä leivät olivat viime vuoden hittejä.

Leipätiedotus ry:n leipomotuotteiden toimitustilaston mukaan kotimaisten leipomotuotteiden kulutus kasvoi vuonna 2021 lähes kolmella prosentilla edellisestä vuodesta ja palautui koronaa edeltävälle tasolle.

Leipätiedotuksen mukaan suomalaiset söivät vuonna 2021 kotimaisia leipomotuotteita keskimäärin 44,4 kiloa per henkilö. Tämä tarkoittaa noin kolmea leipäviipaletta päivässä sekä paria pullaa ja puoltatoista karjalanpiirakkaa viikossa. Kasvua tuli 1,2 kiloa eli 2,8 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna.

Kauraleipä kasvattaa edelleen suosiotaan

Kauraleipä leipä
Kauran terveyshyödyt kiinnostavat suomalaisia.Leipätiedotus

Suomalaiset popsivat viime vuonna keskimäärin 19 kiloa vaaleaa ruokaleipää ja 15 kiloa tummaa ruokaleipää henkeä kohden. Vaaleiden leipien suosio kasvoi.

– Vaaleiden ruokaleipien suosion kasvun taustalla ovat runsaasti täysjyväkauraa sisältävät kuitupitoiset ja terveelliset leivät, toteaa Leipätiedotus ry:n projektikoordinaattori Terhi Virtanen.

Virtasen mukaan kauraleivän kulutuksen kasvun selitys löytyy markkinoiden kasvaneesta kauraleipien tarjonnasta, kauran kiistattomista terveysvaikutuksista sekä kauran sopivuudesta moneen ruokavalioon.

– Kaura on luontaisesti gluteeniton vilja ja moni vatsaoireista kärsivä kokee sen sopivan ruokavalioonsa. Kaurakuidun eli beta-glukaanin kolesterolia alentava vaikutus on kuluttajatutkimustemme mukaan lisännyt kauratuotteiden suosiota eli terveellisyys kiinnostaa kuluttajia edelleen, Virtanen iloitsee.

Mikä on seuraava leipähitti?

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on uutisoitu kauraleivän suosiosta aiemminkin. Leipätiedotuksen tuoreimman selvityksen mukaan suomalaiset rakastavat ruispalaleivän lisäksi nyt myös kauraleipää, sämpylöitä, ruisreikäleipää sekä paahtoleipää. 

Kun kauraleivän suosio jossain välissä tasaantuu, niin mikä mahtaa olla seuraava leipähyllyjen hitti? Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensosella on yksi aavistus ja toive.

– Toivoisin jotenkin, että ohra saisi jalansijaa. Ennen vanhaa ohraleipää oli paljon, mutta nykyään sitä ei jotenkin löydy. Ohralla on kuitenkin hyvät terveysvaikutukset, samat kuin kauralla. Silti ohra on jäänyt vähemmälle huomiolle, Mensonen pohtii.

Mensonen soisi ohraleivän suosion nousemisen lisäksi myös positiivista huomiota vehnälle.

– Vehnää ei sovi unohtaa, se on oikein hyvä vilja. Nappaa vain täysjyvävehnää, jos haluaa tehdä terveellisemmän valinnan. Vehnästä osataan tehdä terveellisiä ja hyviä tuotteita. 

Lue myös: Kumpi on oikeasti terveellisempää, ruis- vai kauraleipä? Tässä eri viljojen todelliset erot – ja vehnästä ei tarvitsekaan luopua

Videolla: Testaa mahtava arkiruoka leivästä

1:00Pellillinen lämpimiä voileipiä! Katin lämppäripeltiä on kokeiltavaLämminleipäpelti on arkiruokahitti!

Lähde: Leipätiedotus

Lisää aiheesta:

Yksi leipä on nyt entistä suositumpaa Suomessa – ostatko sinäkin?Tätä asiantuntija povaa seuraavaksi hittileiväksi Suomessa: "Hyvät terveysvaikutukset"Suomalaisilla on yksi ehdoton suosikkileipä, mutta haastaja kirii kiinni – syötkö sinäkin?Leipä jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Suomalaiset ahmivat leipää ennätystahtiin – yllättävät faktat suosikistaPitääkö leipää säilyttää oikeasti jääkaapissa vai huoneenlämmössä? Lue leipäfaktat, jotka saattavat yllättääSuomalaisilla uusi selkeä leipäsuosikki, jonka myynti on kasvanut huimasti – syy piilee raaka-aineessa: "Proteiini- ja rasvapitoisuus on korkeampi"
LeipäRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • Eilen16:45
    Ruoka

    Ainakin yksi seikka pastapaketin kyljestä kannattaa tarkistaa

  • 28.11.16:20
    Ruoka

    Kanadalaiskokki teki poikkeuksellisen voileivän – pääsi suorituksellaan ennätystenkirjaan

  • 19.11.17:03
    Ruoka

    Tarkista yksi oleellinen asia, kun ostat leipää – vaikutus terveyteen

  • 21.10.08:18
    Ruoka

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?

  • 13.10.17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?