Syötkö sinäkin? Suomalaisilla on uusi suosikkileipä: "Terveellisyys kiinnostaa kuluttajia edelleen"

leipakorillinen-leipia
Mikä on oma lempileipäsi? Leipätiedotus

Suomalaiset popsivat hurjat määrät leipää vuonna 2021, tilastoista selviää. Leipätiedotuksesta kerrotaan, mitkä leivät olivat viime vuoden hittejä.

Leipätiedotus ry:n leipomotuotteiden toimitustilaston mukaan kotimaisten leipomotuotteiden kulutus kasvoi vuonna 2021 lähes kolmella prosentilla edellisestä vuodesta ja palautui koronaa edeltävälle tasolle.

Leipätiedotuksen mukaan suomalaiset söivät vuonna 2021 kotimaisia leipomotuotteita keskimäärin 44,4 kiloa per henkilö. Tämä tarkoittaa noin kolmea leipäviipaletta päivässä sekä paria pullaa ja puoltatoista karjalanpiirakkaa viikossa. Kasvua tuli 1,2 kiloa eli 2,8 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna.

Kauraleipä kasvattaa edelleen suosiotaan

Suomalaiset popsivat viime vuonna keskimäärin 19 kiloa vaaleaa ruokaleipää ja 15 kiloa tummaa ruokaleipää henkeä kohden. Vaaleiden leipien suosio kasvoi.

– Vaaleiden ruokaleipien suosion kasvun taustalla ovat runsaasti täysjyväkauraa sisältävät kuitupitoiset ja terveelliset leivät, toteaa Leipätiedotus ry:n projektikoordinaattori Terhi Virtanen.

Virtasen mukaan kauraleivän kulutuksen kasvun selitys löytyy markkinoiden kasvaneesta kauraleipien tarjonnasta, kauran kiistattomista terveysvaikutuksista sekä kauran sopivuudesta moneen ruokavalioon.

– Kaura on luontaisesti gluteeniton vilja ja moni vatsaoireista kärsivä kokee sen sopivan ruokavalioonsa. Kaurakuidun eli beta-glukaanin kolesterolia alentava vaikutus on kuluttajatutkimustemme mukaan lisännyt kauratuotteiden suosiota eli terveellisyys kiinnostaa kuluttajia edelleen, Virtanen iloitsee.

Mikä on seuraava leipähitti?

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on uutisoitu kauraleivän suosiosta aiemminkin. Leipätiedotuksen tuoreimman selvityksen mukaan suomalaiset rakastavat ruispalaleivän lisäksi nyt myös kauraleipää, sämpylöitä, ruisreikäleipää sekä paahtoleipää. 

Kun kauraleivän suosio jossain välissä tasaantuu, niin mikä mahtaa olla seuraava leipähyllyjen hitti? Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensosella on yksi aavistus ja toive.

– Toivoisin jotenkin, että ohra saisi jalansijaa. Ennen vanhaa ohraleipää oli paljon, mutta nykyään sitä ei jotenkin löydy. Ohralla on kuitenkin hyvät terveysvaikutukset, samat kuin kauralla. Silti ohra on jäänyt vähemmälle huomiolle, Mensonen pohtii.

Mensonen soisi ohraleivän suosion nousemisen lisäksi myös positiivista huomiota vehnälle.

– Vehnää ei sovi unohtaa, se on oikein hyvä vilja. Nappaa vain täysjyvävehnää, jos haluaa tehdä terveellisemmän valinnan. Vehnästä osataan tehdä terveellisiä ja hyviä tuotteita. 

Videolla: Testaa mahtava arkiruoka leivästä

1:00
Lämminleipäpelti on arkiruokahitti!

Lähde: Leipätiedotus

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja