Suomalaisten into naudanlihaan on kasvanut ja se näkyy nyt kauppojen hyllyillä. Lihateollisuuden mukaan naudan jauhelihaa voi olla pian vaikea löytää, sillä kotimainen tuotanto ei pysy perässä, eikä tuonti riitä kattamaan kasvavaa kysyntää. Helpotusta tilanteeseen saatetaan joutua odottamaan jopa kuukausia.
Moni kotikokki haluaisi kevään piknik-seuralaisilleen itse tehtyjä lihapullia. Tai avata grillauskauden jauhelihapihveillä tai hampurilaisilla. Siinä on nyt kuitenkin ongelma.
Naudan jauheliha on suomalaisessa ruokapöydässä klassikko, mutta nyt sen saatavuus on uhattuna. Syynä ei ole katastrofi tuotantopäässä, vaan kulutuksen kasvu.
– Kyllä se johtuu siitä iloisesta asiasta, että naudanlihan ja naudan jauhelihan kulutus on kasvanut viime vuonna Suomessa, kertoo Lihateollisuuden toimitusjohtaja Mari Hannuksela Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Lue myös: Synkkä arvio suomalaisesta jauhelihasta
Vaikka ravitsemussuositukset suosittelevat punaisen lihan vähentämistä, suomalaiset ostavat naudanlihaa entistä enemmän.
– Naudanlihaa arvostetaan ja sitä halutaan ostaa ja tarjota myös perheelle ja läheisille, Hannuksela sanoo.
Kulutuksen kasvu on tullut ainakin osittain yllätyksenä, vaikka merkkejä oli ilmassa jo aiemmin.
– Nyt inflaatio on hellittänyt, asuntolainojen korot ovat taas siedettävissä lukemissa. On hieman helpompi hengittää, ja naudanliha on herkullista, vaikkei se olekaan halvinta, Hannuksela arvioi.
