Maa- ja kotitalousnaiset vinkkaavat, miten kasvihuoneen ja avomaan ensimmäisestä sadosta saa loihdittua mahtavia arki- sekä juhlaherkkuja. Myös varhaiskasvisten herkkyys on syytä muistaa ruoanlaitossa.
Kevään satokausi on startannut vauhdikkaasti ja moni kotikokki- ja leipuri on päässyyt loihtimaan jo herkkuja esimerkiksi raparperista. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu muun muassa vinkkejä raparperin käyttöön.
Raparperia seuraavat satokaudella varhaisperunat, kaalit, salaatit, sipulit, kotimainen parsa, herneet, porkkanat, retiisit ja muut herkut.
Käsittele varhaiskasviksia yhtä varoen kuin kananmunia
Kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisista neuvoo käsittelemään varhaiskasviksia yhtä varoen kuin kananmunia.
– Varhaiskasvikset eivät kestä kolhuja, koska niiden kuori on olematon. Niistä myös haihtuu kosteus nopeasti, joten ne on hyvä käyttää mahdollisimman pian noston jälkeen. Mutta ohuen kuoren ansiosta varhaiskasviksille riittää vain huolellinen pesu. Juureksiakaan ei tarvitse kuoria, Suontausta muistuttaa.
Varhaiskasvisten herkkyys kannattaa muistaa myös niitä kypsentäessä. Maa- ja kotitalousnaiset muistuttavat niiden olevan parhaimmillaan sellaisinaan nautittuina tai vain kevyesti kypsennettyinä. Ylikypsentämällä tai liiallisesti käsittelemällä saattaa hävittää varhaiskasvisten herkät aromit.