Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Jos ostat varhaisperunoita tai muita kevätsadon herkkuja, varo yhtä asiaa: "Eivät kestä..."

1:43Miten varhaisperunat tulisi keittää, jotta niistä tulee täydellisiä?KATSO VIDEO: Näin varhaisperunat tulisi oikeasti keittää.
Julkaistu 09.06.2022 07:18

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Maa- ja kotitalousnaiset vinkkaavat, miten kasvihuoneen ja avomaan ensimmäisestä sadosta saa loihdittua mahtavia arki- sekä juhlaherkkuja. Myös varhaiskasvisten herkkyys on syytä muistaa ruoanlaitossa.

Kevään satokausi on startannut vauhdikkaasti ja moni kotikokki- ja leipuri on päässyyt loihtimaan jo herkkuja esimerkiksi raparperista. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu muun muassa vinkkejä raparperin käyttöön. 

Raparperia seuraavat satokaudella varhaisperunat, kaalit, salaatit, sipulit, kotimainen parsa, herneet, porkkanat, retiisit ja muut herkut.

Käsittele varhaiskasviksia yhtä varoen kuin kananmunia

Kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisista neuvoo käsittelemään varhaiskasviksia yhtä varoen kuin kananmunia.

– Varhaiskasvikset eivät kestä kolhuja, koska niiden kuori on olematon. Niistä myös haihtuu kosteus nopeasti, joten ne on hyvä käyttää mahdollisimman pian noston jälkeen. Mutta ohuen kuoren ansiosta varhaiskasviksille riittää vain huolellinen pesu. Juureksiakaan ei tarvitse kuoria, Suontausta muistuttaa.

Varhaiskasvisten herkkyys kannattaa muistaa myös niitä kypsentäessä. Maa- ja kotitalousnaiset muistuttavat niiden olevan parhaimmillaan sellaisinaan nautittuina tai vain kevyesti kypsennettyinä. Ylikypsentämällä tai liiallisesti käsittelemällä saattaa hävittää varhaiskasvisten herkät aromit. 

– Varhaiskasvisten kokkaaminen on helppoa ja hauskaa. Höyrytä, pikapaista vokissa tai muurikalla tai grillaa. Ja mausta maltilla, Suontausta neuvoo.

Muista myös naatit!

Monet varhaiskasvikset myydään naatteineen. Naatit haihduttavat runsaasti kosteutta, joten ne kannattaa poistaa. Hyväkuntoisia naatteja voi kuitenkin hyödyntää ruoanvalmistuksessa.

Naatteja voi käyttää esimerkiksi keitoissa, peston valmistuksessa tai silputa vokkien sekaan. Ruokavirasto ei suosittele runsasta naattien syöntiä niiden sisältämän nitraatin vuoksi. Nitraatin vuoksi naatteja ja niistä valmistettuja ruokia ei saisi antaa pikkulapsille eikä varsinkaan alle yksivuotiaille.

– Sipulinvarret sekä parsa- ja kukkakaalin suojalehdet voi hyvin käyttää ruoanvalmistukseen ilman pelkoa liiallisesta nitraatista, Suontausta vinkkaa.

Lue myös: Syötkö sinä tällaisen lounaan? Jopa 80 prosentilla suomalaisista menee oleellisessa kohtaa mönkään

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran toukokuussa 2021.

Lisää aiheesta:

Tämä aliarvostettu "pikaruoka" kannattaa nyt ehdottomasti napata ostoskoriin – halpaa ja terveellistä!Ruokakaupassa odottaa nyt todellinen kultakaivos! Nappaa nämä hevi-herkut ostoskoriin: "Yksi maukkaimmista..."Oletko jo maistanut näitä? Terveellistä, edullista ja jopa perunaa parempaa: "En ole tavannut yhtään henkilöä, joka ei olisi tykännyt"Kesän odotetuimmat ruoat saapuivat kauppoihin – nyt kannattaa napata ostoskoriin: "Ei turhaan ylistetä"Ostatko varhaisperunoita tai muita kevätsadon herkkuja? Varo yhtä asiaa: "Eivät kestä"Tämä halpa raaka-aine kannattaisi napata nyt ostoskoriin joka kauppareissulla: "Sen parempaa salaattiainesta ei kesäpöytään ole olemassakaan"
RuokaPerunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 14:16
    Ruokaniksit

    Helppo pullajälkkäri on nyt jättihitti somessa! Testaa vaikka isänpäiväksi

  • 06:39
    Henri Alén

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta

  • Eilen16:46
    Ravintolat

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • Eilen08:21
    Juusto

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • ke16:07
    Turvallisuus

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä