Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Talven paras purkkisalaatti on nerokas: Säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa – "helpottaa arkea ja on edullinen"

Lanttu on monipuolinen raaka-aine: siitä syntyy esimerkiksi talven paras purkkisalaatti!
Lanttu on monipuolinen raaka-aine: siitä syntyy esimerkiksi talven paras purkkisalaatti! Pirjo Toikkanen
Julkaistu 21.01.2018 08:06

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Haluaisitko syödä terveellisesti, mutta kasvisten pilkkominen ja salaatin kyhääminen päivittäin tuntuu työläältä? Onneksi voit valmistaa kerralla ison satsin tätä herkullista purkkisalaattia ja nautiskella ruokien lisukkeena vaikka koko viikon – tai peräti kaksi viikkoa. 

"Rouva Kasviksena" tunnettu ruokatoimittaja ja kotitalouspettaja Pirjo Toikkanen loihti täydellisen salaattireseptin suomalaisten kiireiseen arkeen. Mikä parasta, salaatissa hyödynnetään satokauden raaka-aineita, eikä hintakaan päätä huimaa, kun pääraaka-aineena on lanttu. 

Pirjo Toikkasen Rouva Kasviksen parhaat -kirja (Otava, 2017) kokoaa yhteen herkullisia reseptejä ja tuotetietoutta kasviksista jokaiseen vuodenaikaan satokautta kunnioittaen. Lantusta mukana on muun muassa suuren suosion saanut Alsacen lanttu-possupata.

Rouva Kasviksen parhaat kansi

Jos lanttu ei lukeudu lempijuureksiin, saattaa ajatus purkitetusta lantturaasteesta kuulostaa luotaantyöntävältä. Tälle purkkisalaatille kannattaa kuitenkin antaa mahdollisuus – se on todistetusti kääntänyt jopa juuresta inhoavia mukaan lanttufanien joukkoon. 

Mikä purkkisalaatissa sitten on punaisena lankana? 

– Siirtyminen arkeen juhlakauden jälkeen toi mieleen ajatuksen, miten ruoanlaittoa voisi kätevöittää. Todella moni kertoi sosiaalisessa mediassa tehneensä uudenvuoden lupauksen siitä, että lisää ja monipuolistaa kasvisten käyttöä tänä vuonna. No, mietin, että kaikilla alkaa työt ja ajatukset ovat muussa kuin miettiä, mitä kivaa tänään kasviksista taas tekisi. Tuli mieleeni ajatus talvikauden salaatista, joka kestää jääkaapissa vähän pidempään, eikä tarvitse joka päivä aloittaa kaikkea ikään kuin alusta, Toikkanen avaa salaatin taustoja.

Rouva Kasvista kiehtoi myös ajatus siitä, että salaatin pääraaka-aineena käytettäisiin jotain hieman rujompaa, jota ei osata tarpeeksi arvostaa. 

– Lanttu jos joku on sellainen, harvoin näkee siitä mitään intohimoista. Lanttu on suorastaan kiehtova kasvis! Toikkanen ylistää. 

Rouva Kasviksen vinkki: Parhaiten lantun makuun pääsee, kun hankkii juureksen kokonaisena. Paloitteluun sopii terävä ja tukeva veitsi, jolla työ leikkuulautaa vasten sujuu. Lohko lanttu ja kuori vasta sitten riittävän paksulti, ettei syötävään osaan jää kitkeryyttä. Ohuina viipaleina makuun on helppo tutustua. Siinä tunnistaa samaa makumaailmaa kuin kaalissa ja nauriissa. Lantulle tyypillinen maku tulee sinappiöljystä. Lue lisää lantusta Rouva Kasviksen omasta blogista.

Lantun hyvä puoli raaka-aineena on myös sen säilyvyys. Toikkanen kertoo syöneensä ensimmäistä erää lantturaastettaan peräti kahden viikon ajan – ja maku vain parani.

– Halusin talvisalaatin, jota voi muunnella, jota voi tehdä isomman erän kerralla ja joka säilyy noin pari viikkoa. Helpottaa arkea, on edullinen, sopii lähes ruoan kuin ruoan yhteyteen.

Kokeilimme Rouva Kasviksen helppoa ja herkullista purkkisalaattia hieman muunneltuna: rosmariinin ja persiljan sijaan veimme raasteen astetta aasialaisempaan suuntaan ja korvasimme alkuperäiset yrtit korianterilla ja thaibasilikalla. Maku oli mainio ja vei ajatukset Thaimaan aurinkoon.

Salaatin variointikeinoja on monia, mutta reseptiä muuttaessa on syytä muistaa myös ainesten säilyvyys.

–  Persilja ja rosmariini kestävät pitkään, mutta jos käytät thaibasilikaa ja/tai korianteria, lisää niitä aina vasta siinä tarjoilutilanteessa annokseen. Ne eivät kestä vaan voivat muuttua jopa pahanmakuisiksi.

Talven paras purkkisalaatti eli lanttusalaatti aasialaisittain

Lantturaaste purkkisalaatti Pirjo ToikkanenLantturaasteen makupariksi sopivat esimerkiksi sitrushedelmät, pähkinät, mango ja monet muut raaka-aineet.Pirjo Toikkanen

noin 1 kg:n lanttu

2 porkkanaa
1 vihreä chili
1 rkl raastettua inkivääriä
2–3 lehtisellerin vartta
1 makea sipuli tai pätkä purjoa
1 dl hienonnettua persiljaa
1 rkl hienonnettua rosmariinia
Marinadi:
1 dl (ruokokide)sokeria
1 dl omena- tai valkoviinietikkaa
1 tl sinappijauhetta
1/4 tl mustapippuria myllystä
1 tl suolaa

Lohko ja kuori lanttu. Kuori porkkanat ja sipuli tai varaa pala purjoa. Paloittele huuhdottu, halkaistu chili, poista samalla kanta ja siemenet. Viipaloi lehtisellerin varret ja sipuli. Raasta lanttupalat ja porkkanat melko hienoksi raasteeksi. Hienonna persilja ja rosmariini. Siirrä ainekset, myös raastettu inkivääri, melko isoon kulhoon ja sekoita kahdella lusikalla nostellen. Voit myös tehdä niin, että sekoitat inkivääriraasteen marinadiin tai halutessasi jätät inkiväärin kokonaan pois.

Yhdistä marinadin ainekset lasitölkkiin ja ravista, kunnes sokeri on sulanut. Valele marinadi salaattiaineksille ja sekoita nostellen. Siirrä salaatti sopivankokoiseen, melko isoon lasitölkkiin ja siirrä jääkaappiin.

Lantturaaste vol. 2 on parhaimmillaan seuraavana päivänä, mutta hyvää jo hetimmiten. Ota käyttöön vähin erin viikon sisällä. Säilyvyys on jääkaapissa vähintään viikko, jopa hieman pidempään. Kun salaatti on tiiviissä lasitölkissä, voit kääntää purkin ylösalaisin aina ennen kuin olet ottamassa uutta annosta. Näin marinadi levittyy tasaisesti.

Vinkit: Täydennä salaattia eri tavoin käyttötilanteessa. Esimerkiksi pähkinät ja kuivatut marjat sopivat. Appelsiinit, varsinkin veriappelsiini, sekä pikkusitrukset ovat loistovalinta. Samoin mango täydentää salaatin hienosti.

Salaatti muuttuu ruokaisaksi, kun lisäät siihen kypsennettyjä linssejä tai kikherneitä. Huuhdo ne ensin ja raikasta maku pusertamalla joukkoon sitruunan mehua. 

Salaatin ainesluetteloakin voit muunnella tilanteen mukaan, esimerkiksi rosmariinin ja persiljan voi jättää pois ja lisätä niiden sijaan salaattiin tarjoiluvaiheessa korianteria ja/tai thaibasilikaa. 

Siirrä salaattia evääksi sopiva kerta-annos sopivaan purkkiin ja ota töihin mukaan.

***

Kokeile myös Mitä tänään syötäisiin? -ohjelman juuresranskalaisia:

4:04Juuresranskalaiset

Lisää aiheesta:

Meri-Tuuli Väntsi vinkkaa yllättävän grilliruoan: "Helppo, ihanan makuinen ja kaikki tykkäävät"Oletko maistanut? Halpa ja terveellinen "pikaruoka", jota suomalaiset syövät hämmentävän vähän Kalaruokien kokkaamiseen liittyy yleinen harhakäsitys, joka kannattaisi unohtaa: "Turhan monella kotikokilla on luulo…"Pirjon nerokas salaatti säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa: "Helpottaa arkea ja on edullinen"Talven paras purkkisalaatti – Pirjon helppo reseptiLinssi-kaalilaatikko - pakkaspäivän lämmittäjä
KasvissalaattiRuoanlaittoKasvisruokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kasvissalaatti
  • 26.09.201720:00
    Couscoussalaatti

    Tämä helppo ja täyttävä arkiruoka syntyy vartissa – "Jäin koukkuun"

  • 17.06.201617:30
    Lämmin salaatti

    Huippusuositusta nyhtökaurasta leffaillan herkku – kokeile helppoa reseptiä!