Talven paras purkkisalaatti on nerokas: Säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa – "helpottaa arkea ja on edullinen"

Lantturaaste 2 purkkisalaatti Pirjo Toikkanen
Lanttu on monipuolinen raaka-aine: siitä syntyy esimerkiksi talven paras purkkisalaatti! Pirjo Toikkanen

Haluaisitko syödä terveellisesti, mutta kasvisten pilkkominen ja salaatin kyhääminen päivittäin tuntuu työläältä? Onneksi voit valmistaa kerralla ison satsin tätä herkullista purkkisalaattia ja nautiskella ruokien lisukkeena vaikka koko viikon – tai peräti kaksi viikkoa. 

"Rouva Kasviksena" tunnettu ruokatoimittaja ja kotitalouspettaja Pirjo Toikkanen loihti täydellisen salaattireseptin suomalaisten kiireiseen arkeen. Mikä parasta, salaatissa hyödynnetään satokauden raaka-aineita, eikä hintakaan päätä huimaa, kun pääraaka-aineena on lanttu. 

Pirjo Toikkasen Rouva Kasviksen parhaat -kirja (Otava, 2017) kokoaa yhteen herkullisia reseptejä ja tuotetietoutta kasviksista jokaiseen vuodenaikaan satokautta kunnioittaen. Lantusta mukana on muun muassa suuren suosion saanut Alsacen lanttu-possupata.

Rouva Kasviksen parhaat kansi

Jos lanttu ei lukeudu lempijuureksiin, saattaa ajatus purkitetusta lantturaasteesta kuulostaa luotaantyöntävältä. Tälle purkkisalaatille kannattaa kuitenkin antaa mahdollisuus – se on todistetusti kääntänyt jopa juuresta inhoavia mukaan lanttufanien joukkoon. 

Mikä purkkisalaatissa sitten on punaisena lankana? 

– Siirtyminen arkeen juhlakauden jälkeen toi mieleen ajatuksen, miten ruoanlaittoa voisi kätevöittää. Todella moni kertoi sosiaalisessa mediassa tehneensä uudenvuoden lupauksen siitä, että lisää ja monipuolistaa kasvisten käyttöä tänä vuonna. No, mietin, että kaikilla alkaa työt ja ajatukset ovat muussa kuin miettiä, mitä kivaa tänään kasviksista taas tekisi. Tuli mieleeni ajatus talvikauden salaatista, joka kestää jääkaapissa vähän pidempään, eikä tarvitse joka päivä aloittaa kaikkea ikään kuin alusta, Toikkanen avaa salaatin taustoja.

Rouva Kasvista kiehtoi myös ajatus siitä, että salaatin pääraaka-aineena käytettäisiin jotain hieman rujompaa, jota ei osata tarpeeksi arvostaa. 

– Lanttu jos joku on sellainen, harvoin näkee siitä mitään intohimoista. Lanttu on suorastaan kiehtova kasvis! Toikkanen ylistää. 

Rouva Kasviksen vinkki: Parhaiten lantun makuun pääsee, kun hankkii juureksen kokonaisena. Paloitteluun sopii terävä ja tukeva veitsi, jolla työ leikkuulautaa vasten sujuu. Lohko lanttu ja kuori vasta sitten riittävän paksulti, ettei syötävään osaan jää kitkeryyttä. Ohuina viipaleina makuun on helppo tutustua. Siinä tunnistaa samaa makumaailmaa kuin kaalissa ja nauriissa. Lantulle tyypillinen maku tulee sinappiöljystä. Lue lisää lantusta Rouva Kasviksen omasta blogista.

Lantun hyvä puoli raaka-aineena on myös sen säilyvyys. Toikkanen kertoo syöneensä ensimmäistä erää lantturaastettaan peräti kahden viikon ajan – ja maku vain parani.

– Halusin talvisalaatin, jota voi muunnella, jota voi tehdä isomman erän kerralla ja joka säilyy noin pari viikkoa. Helpottaa arkea, on edullinen, sopii lähes ruoan kuin ruoan yhteyteen.

Kokeilimme Rouva Kasviksen helppoa ja herkullista purkkisalaattia hieman muunneltuna: rosmariinin ja persiljan sijaan veimme raasteen astetta aasialaisempaan suuntaan ja korvasimme alkuperäiset yrtit korianterilla ja thaibasilikalla. Maku oli mainio ja vei ajatukset Thaimaan aurinkoon.

Salaatin variointikeinoja on monia, mutta reseptiä muuttaessa on syytä muistaa myös ainesten säilyvyys.

–  Persilja ja rosmariini kestävät pitkään, mutta jos käytät thaibasilikaa ja/tai korianteria, lisää niitä aina vasta siinä tarjoilutilanteessa annokseen. Ne eivät kestä vaan voivat muuttua jopa pahanmakuisiksi.

Talven paras purkkisalaatti eli lanttusalaatti aasialaisittain

noin 1 kg:n lanttu

2 porkkanaa
1 vihreä chili
1 rkl raastettua inkivääriä
2–3 lehtisellerin vartta
1 makea sipuli tai pätkä purjoa
1 dl hienonnettua persiljaa
1 rkl hienonnettua rosmariinia
Marinadi:
1 dl (ruokokide)sokeria
1 dl omena- tai valkoviinietikkaa
1 tl sinappijauhetta
1/4 tl mustapippuria myllystä
1 tl suolaa

Lohko ja kuori lanttu. Kuori porkkanat ja sipuli tai varaa pala purjoa. Paloittele huuhdottu, halkaistu chili, poista samalla kanta ja siemenet. Viipaloi lehtisellerin varret ja sipuli. Raasta lanttupalat ja porkkanat melko hienoksi raasteeksi. Hienonna persilja ja rosmariini. Siirrä ainekset, myös raastettu inkivääri, melko isoon kulhoon ja sekoita kahdella lusikalla nostellen. Voit myös tehdä niin, että sekoitat inkivääriraasteen marinadiin tai halutessasi jätät inkiväärin kokonaan pois.

Yhdistä marinadin ainekset lasitölkkiin ja ravista, kunnes sokeri on sulanut. Valele marinadi salaattiaineksille ja sekoita nostellen. Siirrä salaatti sopivankokoiseen, melko isoon lasitölkkiin ja siirrä jääkaappiin.

Lantturaaste vol. 2 on parhaimmillaan seuraavana päivänä, mutta hyvää jo hetimmiten. Ota käyttöön vähin erin viikon sisällä. Säilyvyys on jääkaapissa vähintään viikko, jopa hieman pidempään. Kun salaatti on tiiviissä lasitölkissä, voit kääntää purkin ylösalaisin aina ennen kuin olet ottamassa uutta annosta. Näin marinadi levittyy tasaisesti.

Vinkit: Täydennä salaattia eri tavoin käyttötilanteessa. Esimerkiksi pähkinät ja kuivatut marjat sopivat. Appelsiinit, varsinkin veriappelsiini, sekä pikkusitrukset ovat loistovalinta. Samoin mango täydentää salaatin hienosti.

Salaatti muuttuu ruokaisaksi, kun lisäät siihen kypsennettyjä linssejä tai kikherneitä. Huuhdo ne ensin ja raikasta maku pusertamalla joukkoon sitruunan mehua. 

Salaatin ainesluetteloakin voit muunnella tilanteen mukaan, esimerkiksi rosmariinin ja persiljan voi jättää pois ja lisätä niiden sijaan salaattiin tarjoiluvaiheessa korianteria ja/tai thaibasilikaa. 

Siirrä salaattia evääksi sopiva kerta-annos sopivaan purkkiin ja ota töihin mukaan.

***

Kokeile myös Mitä tänään syötäisiin? -ohjelman juuresranskalaisia:

Juuresranskalaiset 4:04

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.