Palkittu perunarieska halutaan EU:n nimisuojalistalle
Kuorineen keitetystä perunasta tehdylle Aitoo perunarieskalle haetaan EU:n nimisuojaa.
Suojatun maantieteellisen merkinnän hakijana on Aitoo rieskaleipurit, kertoi Ruokavirasto tiedotteessa torstaina.
Yrittäjä Heikki Penttilän mukaan Aitoo perunarieska eroaa muista rieskoista tuotantotapansa, rakenteensa ja makunsa puolesta. Sen valmistuksessa ei esimerkiksi käytetä lisättyä vettä, hiivaa, kananmunia tai maitotuotteita.
– Aitoo perunarieskan pääraaka-aine on kuorineen keitetty peruna. Tuote voidaan valmistaa myös gluteenittomista raaka-aineista, kertoo Penttilä.
Aitoo perunarieskan valmistus vaatii osaamista, että rieskataikinasta saadaan tasalaatuinen, sillä nesteen määrä määräytyy perunaraaka-aineen kulloisten kosteusominaisuuksien mukaan, tiedotteessa kerrotaan. Perunalajike ei ole oleellinen, vaan taikinaa voidaan muokata tasaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.
Aitoo perunarieskan maineesta kertoo, että se on palkittu Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnolla vuonna 2023 ja kolme vuotta aiemmin se valittiin Suomen parhaaksi perunarieskaksi.
Aitoo perunarieskan maantieteellisen alueen muodostavat Pirkanmaa ja Kanta-Häme.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Pippa Laukan rautainen lounassalaatti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Hanna Sumarin raparperipaistos
-
Hölskypotut, hyrskypotut eli kesäperunat – helppo hittiohje varhaisperunoista
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Minna Kuukan "tosi nopea marenkikakku" eli raparperi-marenkikakku
-
Sitruunainen mansikka-kookosbrita
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka