Palkittu perunarieska halutaan EU:n nimisuojalistalle

rieska rieskat perunarieska
Kuvituskuva. Shutterstock/ Liina Pajunen

Kuorineen keitetystä perunasta tehdylle Aitoo perunarieskalle haetaan EU:n nimisuojaa. 

Suojatun maantieteellisen merkinnän hakijana on Aitoo rieskaleipurit, kertoi Ruokavirasto tiedotteessa torstaina.

Yrittäjä Heikki Penttilän mukaan Aitoo perunarieska eroaa muista rieskoista tuotantotapansa, rakenteensa ja makunsa puolesta. Sen valmistuksessa ei esimerkiksi käytetä lisättyä vettä, hiivaa, kananmunia tai maitotuotteita.

– Aitoo perunarieskan pääraaka-aine on kuorineen keitetty peruna. Tuote voidaan valmistaa myös gluteenittomista raaka-aineista, kertoo Penttilä.

Aitoo perunarieskan valmistus vaatii osaamista, että rieskataikinasta saadaan tasalaatuinen, sillä nesteen määrä määräytyy perunaraaka-aineen kulloisten kosteusominaisuuksien mukaan, tiedotteessa kerrotaan. Perunalajike ei ole oleellinen, vaan taikinaa voidaan muokata tasaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Aitoo perunarieskan maineesta kertoo, että se on palkittu Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnolla vuonna 2023 ja kolme vuotta aiemmin se valittiin Suomen parhaaksi perunarieskaksi.

Aitoo perunarieskan maantieteellisen alueen muodostavat Pirkanmaa ja Kanta-Häme.

Tähän mennessä EU:ssa on suojattu yli 3800 nimitystä, joista suomalaisia on 14. Näitä ovat esimerkiksi Kainuun rönttönen ja kalakukko. Nimisuojajärjestelmien tavoitteena on suojata tuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat