Ruokaviraston mukaan EU on hyväksynyt Aidon saunapalvikinkun nimisuojatuksi tuotteeksi.
EU-komissio on hyväksynyt Aito saunapalvikinkku ja Äkta basturökt skinka -nimitysten rekisteröinnin, kertoo Ruokavirasto tiedotteessaan. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on Saunapalviyhdistys ry.
– Yritykset voivat hyödyntää merkkiä Aidon saunapalvikinkun markkinoinnissa ja myynnissä, kertoo projektipäällikkö Markku Niemistö Foodwest Oy:stä tiedotteessa.
Mikä nimisuojaus? EU:n nimisuojajärjestelmän tarkoituksena on suojata maataloustuotteita ja elintarvikkeita sekä alkoholeja vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä. EU:ssa nimisuojattuja tuotteita on jo 3500, mutta Suomessa on suojattu Aidon saunapalvikinkun lisäksi vain kymmenen maataloustuotetta ja elintarviketta sekä kaksi alkoholia. Yksi nimisuojatuista tuotteista on esimerkiksi karjalanpiirakka.
Lue lisää: Kalakukko, sahti, lapin puikula – näiden suomalaisherkkujen nimet on suojattu
Lähde: Ruokavirasto
Perustuu suomalaiseen tietotaitoon
Nimisuojaus perustuu Aidon saunapalvikinkun kohdalla suomalaiseen tietotaitoon ja menetelmään savustaa liha leppäpuun haloilla savusaunassa. Lihan kypsytysaika on vähintään 12 tuntia. Valmistus on voimakkaasti sidoksissa suomalaiseen saunakulttuuriin, ja tämä erottaa sen muista maista ja niiden savustetuista lihavalmisteista. Ominaista kinkulle ovat leppäpuun savu, tuoksu ja maku.
