Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

EU hyväksyi Suomeen uuden nimisuojatun tuotteen – "Merkittävä asia suomalaiselle ruokakulttuurille"

Aito saunapalvikinkku on nyt nimisuojattu tuote. Kuvituskuva.
Aito saunapalvikinkku on nyt nimisuojattu tuote. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 29.09.2022 13:59

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Ruokaviraston mukaan EU on hyväksynyt Aidon saunapalvikinkun nimisuojatuksi tuotteeksi.

EU-komissio on hyväksynyt Aito saunapalvikinkku ja Äkta basturökt skinka -nimitysten rekisteröinnin, kertoo Ruokavirasto tiedotteessaan. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on Saunapalviyhdistys ry. 

– Yritykset voivat hyödyntää merkkiä Aidon saunapalvikinkun markkinoinnissa ja myynnissä, kertoo projektipäällikkö Markku Niemistö Foodwest Oy:stä tiedotteessa.

Mikä nimisuojaus? EU:n nimisuojajärjestelmän tarkoituksena on suojata maataloustuotteita ja elintarvikkeita sekä alkoholeja vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä. EU:ssa nimisuojattuja tuotteita on jo 3500, mutta Suomessa on suojattu Aidon saunapalvikinkun lisäksi vain kymmenen maataloustuotetta ja elintarviketta sekä kaksi alkoholia. Yksi nimisuojatuista tuotteista on esimerkiksi karjalanpiirakka.

Lue lisää: Kalakukko, sahti, lapin puikula – näiden suomalaisherkkujen nimet on suojattu

Lähde: Ruokavirasto

Perustuu suomalaiseen tietotaitoon

Nimisuojaus perustuu Aidon saunapalvikinkun kohdalla suomalaiseen tietotaitoon ja menetelmään savustaa liha leppäpuun haloilla savusaunassa. Lihan kypsytysaika on vähintään 12 tuntia. Valmistus on voimakkaasti sidoksissa suomalaiseen saunakulttuuriin, ja tämä erottaa sen muista maista ja niiden savustetuista lihavalmisteista. Ominaista kinkulle ovat leppäpuun savu, tuoksu ja maku.

Lue myös: Harri Syrjänen vinkkaa, kuinka hyödynnät kinkunjämät helppoon pastaan – tätä makuyhdistelmää moni rakastaa: "Suomen kansa ei voi olla väärässä"

Aidon saunapalvikinkun esikäsittely, suolaaminen, täyttäminen ja kypsentäminen tapahtuvat Suomessa, ja suojauksen maantieteellinen alue kattaa koko maan. Kinkkua valmistaa Ruokaviraston mukaan noin 30 yritystä.

– Tuntuu hyvältä. Prosessi on ollut pitkä, yli neljän vuoden mittainen, ja nyt se on sitten varmaa. Nimisuoja on merkittävä asia suomalaiselle ruokakulttuurille, Saunapalviyhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Mattila toteaa päätökseen tyytyväisenä Lihakeskusliiton tiedotteessa.

Nimisuojaus koskee vain kokonaisia nimiä "Aito saunapalvikinkku" ja "Äkta basturökt skinka",  eikä suojauksella ole siis vaikutusta modernilla tekniikalla valmistetun, saunapalvikinkku-nimellä kutsutun tuotteen myyntiin.

Saunapalvikinkku on puhuttanut ennenkin. Vuonna 2017 uutisoimme Euroopan unionin asetuksesta, joka uhkasi lopettaa perinteisen saunapalvin valmistamisen. Uhan taustalla olivat saunapalvin terveydelle haitalliset PAH-yhdisteet. Lihakeskusliitto muistelee tiedotteessaan, kuinka Suomi haki lopulta niin sanottua pysyvää poikkeuslupaa perinteisesti savustettujen liha- ja kalatuotteiden PAH-pitoisuuksien raja-arvoihin, ja lupa heltisikin muutamaa vuotta myöhemmin.

Lue myös: Aidon kalakukon määritelmä meni uusiksi – näin perinneherkkua saa jatkossa valmistaa

Katso myös: Ennen kinkkua leipä pitää voidella. Tiesitkö tästä niksistä?

0:33Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?Nerokas kikka leivän voiteluun!

Lähteet: Ruokavirasto, Lihakeskusliitto

Lisää aiheesta:

Palkittu perunarieska halutaan EU:n nimisuojalistalleTiedätkö, mitä on "savolainen talakkuna"? Ruokavirasto hyväksyi sen arvostetulle listalleAidon kalakukon määritelmä meni uusiksi – näin perinneherkkua saa jatkossa valmistaa Mitä yhteistä on Parman kinkulla, fetajuustolla ja karjalanpiirakalla? Suomalaisherkuista povataan vientivaltteja maailmalleKinkkukielto! Saunapalvikinkun myynti uhkaa loppua syksyllä – Suomi hakee pysyvää poikkeuslupaaKinkkukriisi! Perinteinen saunapalvikinkku saattaa kadota suomalaiskaupoista – ”kansallinen häpeä”
RuokaEULihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • Eilen11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • Eilen09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • Eilen08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan

  • ke17:45
    Halloween

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta