EU hyväksyi Suomeen uuden nimisuojatun tuotteen – "Merkittävä asia suomalaiselle ruokakulttuurille"

palvikinkku
Aito saunapalvikinkku on nyt nimisuojattu tuote. Kuvituskuva. Shutterstock

Ruokaviraston mukaan EU on hyväksynyt Aidon saunapalvikinkun nimisuojatuksi tuotteeksi.

EU-komissio on hyväksynyt Aito saunapalvikinkku ja Äkta basturökt skinka -nimitysten rekisteröinnin, kertoo Ruokavirasto tiedotteessaan. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on Saunapalviyhdistys ry. 

– Yritykset voivat hyödyntää merkkiä Aidon saunapalvikinkun markkinoinnissa ja myynnissä, kertoo projektipäällikkö Markku Niemistö Foodwest Oy:stä tiedotteessa.

Mikä nimisuojaus? EU:n nimisuojajärjestelmän tarkoituksena on suojata maataloustuotteita ja elintarvikkeita sekä alkoholeja vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä. EU:ssa nimisuojattuja tuotteita on jo 3500, mutta Suomessa on suojattu Aidon saunapalvikinkun lisäksi vain kymmenen maataloustuotetta ja elintarviketta sekä kaksi alkoholia. Yksi nimisuojatuista tuotteista on esimerkiksi karjalanpiirakka.

Lue lisää: Kalakukko, sahti, lapin puikula – näiden suomalaisherkkujen nimet on suojattu

Lähde: Ruokavirasto

Perustuu suomalaiseen tietotaitoon

Nimisuojaus perustuu Aidon saunapalvikinkun kohdalla suomalaiseen tietotaitoon ja menetelmään savustaa liha leppäpuun haloilla savusaunassa. Lihan kypsytysaika on vähintään 12 tuntia. Valmistus on voimakkaasti sidoksissa suomalaiseen saunakulttuuriin, ja tämä erottaa sen muista maista ja niiden savustetuista lihavalmisteista. Ominaista kinkulle ovat leppäpuun savu, tuoksu ja maku.

Aidon saunapalvikinkun esikäsittely, suolaaminen, täyttäminen ja kypsentäminen tapahtuvat Suomessa, ja suojauksen maantieteellinen alue kattaa koko maan. Kinkkua valmistaa Ruokaviraston mukaan noin 30 yritystä.

– Tuntuu hyvältä. Prosessi on ollut pitkä, yli neljän vuoden mittainen, ja nyt se on sitten varmaa. Nimisuoja on merkittävä asia suomalaiselle ruokakulttuurille, Saunapalviyhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Mattila toteaa päätökseen tyytyväisenä Lihakeskusliiton tiedotteessa.

Nimisuojaus koskee vain kokonaisia nimiä "Aito saunapalvikinkku" ja "Äkta basturökt skinka",  eikä suojauksella ole siis vaikutusta modernilla tekniikalla valmistetun, saunapalvikinkku-nimellä kutsutun tuotteen myyntiin.

Saunapalvikinkku on puhuttanut ennenkin. Vuonna 2017 uutisoimme Euroopan unionin asetuksesta, joka uhkasi lopettaa perinteisen saunapalvin valmistamisen. Uhan taustalla olivat saunapalvin terveydelle haitalliset PAH-yhdisteet. Lihakeskusliitto muistelee tiedotteessaan, kuinka Suomi haki lopulta niin sanottua pysyvää poikkeuslupaa perinteisesti savustettujen liha- ja kalatuotteiden PAH-pitoisuuksien raja-arvoihin, ja lupa heltisikin muutamaa vuotta myöhemmin.

Katso myös: Ennen kinkkua leipä pitää voidella. Tiesitkö tästä niksistä?

Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä? 0:33
Nerokas kikka leivän voiteluun!

Lähteet: Ruokavirasto, Lihakeskusliitto

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!