Tiedätkö, mitä on "savolainen talakkuna"? Ruokavirasto hyväksyi sen arvostetulle listalle

4:37 Unohdetut perinneruoat: Marttojen kotitalousasiantuntija ylistää helppoa jälkiruokaklassikkoa
KATSO MYÖS VIDEO: Martat vinkkasivat herkullisen marjajälkiruoan talkkunasta.

Savolainen talkkuna ja Savolainen talakkuna ovat pian virallisesti nimisuojattuja tuotteita.

Ruokavirasto tiedottaa hyväksyneensä nimisuojahakemuksen, joka koskee Savolainen talkkuna ja Savolainen talakkuna -nimitysten rekisteröintiä. Lopullisen päätöksen nimen rekisteröinnistä tekee vielä Euroopan komissio.

Maineikas savolainen viljatuote

Suojatun maantieteellisen merkinnän hakijana on ProAgria Itä-Suomi ry. Savolainen talkkuna on maineikas ja perinteinen savolainen viljatuote, jonka vuoksi sille päätettiin hakea nimisuojaa. 

Nimisuojajärjestelmien tavoitteena on suojata tuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä. Lisäksi se lisää tuotteiden tunnettuutta ja helpottaa niiden markkinointia. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan.

Kyseessä on Ruokaviraston mukaan keitetyistä ja uunissa paahdetuista jyvistä karkeahkoksi jauhettu jauhoseos, jonka pääasiallinen raaka-aine on ohra tai ohra ja kaura sekoitettuna. Talkkunalle on ominaista karkeahko rakenne, paahdetun viljan tuoksu, maku ja ruskea väri.

– Savolainen talkkuna poikkeaa muista talkkunoista siten, että se on väriltään tummempaa ja karkeaksi jauhettua. Tuotteelle on ominaista hyvä säilyvyys monivaiheisen valmistusprosessin ansiosta, Ruokaviraston tiedotteessa kuvaillaan.

Savossa talkkunaa on perinteisesti tehty Mikon päivän jälkeen lokakuussa. Talkkuna kuivataan uunissa, mikä on tyypillistä erityisesti Suomen itäiselle ruokaperinteelle. Talkkunasta valmistetaan Savossa tyypillisesti puuroa, jonka lisukkeena tarjoillaan esimerkiksi sianlihasta valmistettavaa tirripaistia. 

Näillä suomalaisilla tuotteilla on jo nimisuoja

Suojattu alkuperänimitys (SAN)

Lapin Puikula (1997)
Lapin Poron liha (2008)
Lapin poron kuivaliha (2010)
Lapin Poron kylmäsavuliha ( 2010)
Kitkan viisas (2012)

Suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) 

Kainuun rönttönen (2008)
Puruveden muikku (2013)
Aito saunapalvikinkku/Äkta basturökt skinka (2022)

Aito perinteinen tuote (APT)

Sahti (2001)
Kalakukko (2001), muutos (2021)
Karjalanpiirakka (2002), muutos (2019)

Lähde: Ruokavirasto

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja