Tampereella kehitettiin ennennäkemätön pasta – vaati lähes 700 testierää: "Aivan järjetön työ"

kaurakas
Leivon Leipomon Anssi Räntilä ja Kaurakas-pastaa. Leivon Leipomo

Suomalainen Menestysresepti -kilpailun yksi finalistituotteista on poikkeuksellinen innovaatio pastamarkkinoilla.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin keskiviikkoiltana Suomalainen menestysresepti -kilpailun loppuratkaisusta. Vuoden 2021 Suomalainen menestysresepti -kilpailun voitti ravintoloitsija Marjaana Pohjola Fallero-falafeleillaan. S-ryhmässä uskotaan suomalaisista raaka-aineista valmistettujen ja ravintolatasoisiksi kehuttujen falafelien nousevan vuoden myydyimmäksi uutuustuotteeksi edeltävien voittajien, Rostiksen ja Boltsien tapaan.

Kilpailun finalistien joukossa oli tänä vuonna myös Boltsi-pyöryköiden kehittäjän Anssi Räntilän uusi ruokainnovaatio. Räntilän edustamassa Leivon Leipomossa nimittäin luotiin aivan uudenlainen pastatuote Suomen markkinoille.

Ensimmäistä kertaa sataprosenttista kaurapastaa

Kun perinteinen pasta tehdään vehnästä, uudessa kotimaisessa ruokainnovaatiossa on käytetty pelkästään kauraa. Kaurapastaa on aiemminkin ollut markkinoilla, mutta nyt pasta pystyttiin loihtimaan ensimmäistä kertaa 100-prosenttisesti kaurasta. Pastan kehittäjän mukaan kyseessä oli kaikkea muuta kuin helppo nakki. 

Vuonna 1913 perustettu, tamperelainen Leivon Leipomo on ehtinyt kokeilla pastabisnestä kerran aiemmin. Corleone-durumpastaa mainostettiin 1990-luvun lopussa Kummisetä-henkisellä sloganilla: ”Tuorepasta, josta et voi kieltäytyä”. 

– Aivan järjetön työ! Kaura eroaa vehnästä niin paljon, että tuotekehityksessä tehtiin liki seitsemänsataa koetta, ennen kuin kaurapastasta tuli sellaista kuin pitääkin, Leivon Leipomon tuotantopäällikkö Anssi Räntiläkertoo.

Kaurapastaa kehiteltiin yhdessä suomalaisten viljelijöiden ja kauratutkijoiden kanssa. Viljelytekniikoita kehittämällä saatiin kauran proteiinipitoisuus nousemaan uusiin ennätyslukemiin.

Lopputuotteeseen, Kaurakas-pastaan, proteiinipitoisuus saatiin 18 grammaan sadassa grammassa tuotetta. Esimerkiksi tavallisessa vehnämakaronissa proteiinia on noin 13 grammaa. Erilaisia proteiinipastojakin on jo markkinoilla: kerroimme aiemmin Lidlin suomalaisesta proteiinipastasta, joka päätyi myyntiin Italiankin Lidleihin. Durum-vehnästä ja herneproteiinista valmistetussa pastassa on proteiinia peräti 30 grammaa sadassa grammassa tuotetta. Myllyn Parhaan kauramakaronissa, jossa kauraa on 30 prosenttia viljaraaka-aineista, proteiinia on sen sijaan 13 grammaa. 

Leipomolla uskotaan menestykseen

Leivon Leipomon toimitusjohtaja Harri Jaakkola kertoo, että yrityksen aiempi Suomalainen Menestysresepti -tuote Boltsi takoo edelleen kovaa myyntitulosta. Kaura-siemenpyörykät tulivat myyntiin vuonna 2019.

Leipomolla uskotaan, että myös uutuuspasta otetaan hyvin vastaan suomalaisten keskuudessa. 

– Meille on suurin voitto saada sataprosenttinen kaurapasta suomalaisten keittiöihin, Jaakkola summaa.

Kaurapastan valmistuksessa on käytetty kauran lisäksi vettä sekä omena- ja kasvikuituja.

Katso videolta: Näin Suomalainen menestysresepti -kilpailun voittajaa hehkutettiin

1:55

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja