Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tampereella kehitettiin ennennäkemätön pasta – vaati lähes 700 testierää: "Aivan järjetön työ"

Leivon Leipomon Anssi Räntilä ja Kaurakas-pastaa.
Leivon Leipomon Anssi Räntilä ja Kaurakas-pastaa.Leivon Leipomo
Julkaistu 26.08.2021 16:56

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalainen Menestysresepti -kilpailun yksi finalistituotteista on poikkeuksellinen innovaatio pastamarkkinoilla.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin keskiviikkoiltana Suomalainen menestysresepti -kilpailun loppuratkaisusta. Vuoden 2021 Suomalainen menestysresepti -kilpailun voitti ravintoloitsija Marjaana Pohjola Fallero-falafeleillaan. S-ryhmässä uskotaan suomalaisista raaka-aineista valmistettujen ja ravintolatasoisiksi kehuttujen falafelien nousevan vuoden myydyimmäksi uutuustuotteeksi edeltävien voittajien, Rostiksen ja Boltsien tapaan.

Lue myös: Kun kaikki meni koronan takia mönkään, ravintoloitsijat Marjaana ja Katariina kehittivät potentiaalisen menestysruoan: "Luulen, että herkistyn kaupan hyllyllä"

Kilpailun finalistien joukossa oli tänä vuonna myös Boltsi-pyöryköiden kehittäjän Anssi Räntilän uusi ruokainnovaatio. Räntilän edustamassa Leivon Leipomossa nimittäin luotiin aivan uudenlainen pastatuote Suomen markkinoille.

Ensimmäistä kertaa sataprosenttista kaurapastaa

Kuva1Anssi Räntilä teki televisiossa kaurapastalle voi-pinjansiemen-sitruunakastikkeen, joka löi maistajat ruokakuvauksissa polvilleen.Leivon Leipomo

Kun perinteinen pasta tehdään vehnästä, uudessa kotimaisessa ruokainnovaatiossa on käytetty pelkästään kauraa. Kaurapastaa on aiemminkin ollut markkinoilla, mutta nyt pasta pystyttiin loihtimaan ensimmäistä kertaa 100-prosenttisesti kaurasta. Pastan kehittäjän mukaan kyseessä oli kaikkea muuta kuin helppo nakki. 

Vuonna 1913 perustettu, tamperelainen Leivon Leipomo on ehtinyt kokeilla pastabisnestä kerran aiemmin. Corleone-durumpastaa mainostettiin 1990-luvun lopussa Kummisetä-henkisellä sloganilla: ”Tuorepasta, josta et voi kieltäytyä”. 

– Aivan järjetön työ! Kaura eroaa vehnästä niin paljon, että tuotekehityksessä tehtiin liki seitsemänsataa koetta, ennen kuin kaurapastasta tuli sellaista kuin pitääkin, Leivon Leipomon tuotantopäällikkö Anssi Räntilä kertoo.

Kaurapastaa kehiteltiin yhdessä suomalaisten viljelijöiden ja kauratutkijoiden kanssa. Viljelytekniikoita kehittämällä saatiin kauran proteiinipitoisuus nousemaan uusiin ennätyslukemiin.

Lopputuotteeseen, Kaurakas-pastaan, proteiinipitoisuus saatiin 18 grammaan sadassa grammassa tuotetta. Esimerkiksi tavallisessa vehnämakaronissa proteiinia on noin 13 grammaa. Erilaisia proteiinipastojakin on jo markkinoilla: kerroimme aiemmin Lidlin suomalaisesta proteiinipastasta, joka päätyi myyntiin Italiankin Lidleihin. Durum-vehnästä ja herneproteiinista valmistetussa pastassa on proteiinia peräti 30 grammaa sadassa grammassa tuotetta. Myllyn Parhaan kauramakaronissa, jossa kauraa on 30 prosenttia viljaraaka-aineista, proteiinia on sen sijaan 13 grammaa. 

Leipomolla uskotaan menestykseen

Leivon Leipomon toimitusjohtaja Harri Jaakkola kertoo, että yrityksen aiempi Suomalainen Menestysresepti -tuote Boltsi takoo edelleen kovaa myyntitulosta. Kaura-siemenpyörykät tulivat myyntiin vuonna 2019.

Leipomolla uskotaan, että myös uutuuspasta otetaan hyvin vastaan suomalaisten keskuudessa. 

– Meille on suurin voitto saada sataprosenttinen kaurapasta suomalaisten keittiöihin, Jaakkola summaa.

Kaurapastan valmistuksessa on käytetty kauran lisäksi vettä sekä omena- ja kasvikuituja.

Lue myös: Markku, 62, kehitteli lähes 40 vuotta sitten hittituotteen – sinäkin olet melko varmasti syönyt: "Se on halpaa ja nuoriso tykkää"

Katso videolta: Näin Suomalainen menestysresepti -kilpailun voittajaa hehkutettiin

1:55Tässä on Suomalainen menestysresepti -kilpailun voittaja! Jyrki Sukula hehkuttaa uutta ruokainnovaatiota

Lisää aiheesta:

Suositun ruokakilpailun voittanut Terhi toivoisi suomalaisten ottavan yhden ainesosan omakseen: "Oikeasti superruokaa"Terhi keksi täysin uudenlaisen valmisruoan – "Suosiolle on isot odotukset"Marjaana keksi tuotteen, josta povataan seuraavaa ruokakauppahittiä – Jyrki Sukula: "Hämmentävän lähellä ravintolatasoista"Viedäänkö nämä pian käsistä? S-ryhmän ruokakisan finalistit selvillä: "Odotamme tämän vuoden voittajatuotteesta isoa hittiä" Onko tässä suomalaisten ruokakauppojen seuraava hitti? Katariina kehitteli nerokkaan paistopistetuotteen – Jyrki Sukula: "Nyt on jännä paikka"Suomalainen leipomo yritti kehittää sämpylöitä – mönkään meni, mutta syntyi vahingossa uusi hittituote: "Pakkohan niille oli nauraa"
PastaRuokaSuomalainen menestysreseptiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pasta
  • ma17:17
    Ruoka

    "Miljoonan dollarin spagetti" – herkullinen jauhelihapasta nousi hitiksi

  • 12.8.17:03
    Ruoka

    Näin saat makaronilaatikosta parempaa: "Yksinkertaisesti parasta kotiruokaa"

  • 11.8.13:28
    Ruoka

    Ruokasivuston reseptistä pastamyrsky Italiassa – "Kansainvälinen selkkaus"

  • 10.8.09:43
    Ruoka

    Tiiun lasagnea ylistetään: "Jos pitäisi syödä vain yhtä ruokaa loppuelämä, niin se olisi tämä"

  • 10.3.17:14
    Ruoka

    Kauppojen hittikastikkeen voi valmistaa itse – nappaa Kari Aihisen helppo ohje