Kolme hittileipää, jotka pitää testata – "Menee viisi minuuttia"

Tiesitkö tätä leivänpaahtimestasi? Tärkeä yksityiskohta jäänyt monilta huomaamatta 0:26 Tiesitkö tätä leivänpaahtimestasi? Tärkeä yksityiskohta jäänyt monilta huomaamatta
KATSO MYÖS VIDEO: Tiesitkö tätä leivänpaahtimestasi? Tärkeä yksityiskohta jäänyt monilta huomaamatta.

Nyt leivotaan ihanaa leipää! Kurkkaa kolme suosituinta leipäohjettamme. 

Monet koululaiset talvilomailevat helmi-maaliskuun vaihteessa ja loma-ajalle olisikin mukava keksiä kaikenlaista yhteistä puuhastelua. 

Nyt onkin hyvä hetki kaivaa esiin jauhot ja kaulimet ja ryhtyä koko perheen voimin leivontapuuhiin. 

Koostimme yhteen kolme helppoa ja todella suosittua leipäohjettamme. Näiden leipien tekemiseen ei tarvita sen kummempia leivontataitoja – voit itse asiassa unohtaa kokonaan aiemmin mainitun kaulimen. Leipätaikinat nimittäin valmistuvat helposti sekoittamalla ja muotoilukin luonnistuu käsin. 

Vappu Pimiän yön yli -sämpylät

Juontaja ja ruokaintoilija Vappu Pimiä vieraili keväällä 2023 Huomenta Suomessa kertomassa uudesta Vappu joka päivä -keittokirjastaan (Otava 2023). Lähetyksessä Vappu myös paljasti oman suosikkileipäohjeensa.

– Ihmiset ajattelevat, että on hirveän vaikeaa tehdä sämpylöitä, mutta eihän se ole. Tässä menee viisi minuuttia, Vappu opasti tuolloin viitaten taikinan valmistumiseen.

Vapun leipäohjeen nerokkuus piilee siinä, että taikinan voi tehdä nopeasti illalla ja jättää huoneenlämpöön yöksi tekeytymään. Taikina on myös muunneltavissa sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään.

Helpot rieskat

Rieskat lukeutuvat suosituimpien suomalaisten leivonnaisten joukkoon vuodesta toiseen. Rieskat nousivat taas tammikuussa ajankohtaiseksi, kun Koko Suomi leipoo -ohjelmassa Siiri valmisti ravitsevia rieskasia.

Rieskataikinan voi valmistaa monista eri raaka-aineista ja siihen kannattaa ehdottomasti hyödyntää myös hävikkiuhan alla olevia aineksia. 

Täydellisten perunarieskojen resepti löytyy ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäensuositusta Peruna-keittokirjasta (Readme, 2019).

– Perunarieskojen valmistus on niin helppoa. Tässä on ohje, joka palkitsee tekijänsä joka kerta. Lämmintä perunarieskaa ei voita mikään, Mansikkamäki hehkuttaa kirjassaan.

Pataleipä on paras

Pataleipä on todellinen laiskan leipurin unelma! Pataleipä nousi suureen suosioon Suomessa erityisesti koronavuonna 2020, kun leivontabuumi valloitti koteihinsa eristäytyneet ihmiset. 

Mikko Takalan ja Sami Rekolan kesällä 2019 julkaistussa Voileipäkirjassa (Readme 2019) esitellään helpon ja takuuvarman pataleivän ohje. Takala ja Rekola kertovat kirjassa pataleivän helppouden ja huikean onnistumisprosentin takana piilevän hyvin yksinkertaiset syyt. Veden ja jauhojen tekeytyminen eli autolyysi muodostaa leipään mahtavaa makua ja rakennetta.

– Kun päälle pistää padassa kypsentämällä kehittyvän optimaalisen kuumuuden ja kosteuden, tulee leivästä olosuhteiden pakosta erinomaista, Rekola ja Takala kertovat Voileipäkirjassa. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat